Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Κρίσιμη Τέχνη- Τέχνη στην Κρίση: έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Κρίσιμη Τέχνη- Τέχνη στην Κρίση: έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων οργανώνει, στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο από 6 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου, την εικαστική έκθεση Κρίσιμη Τέχνη – Τέχνη στην Κρίση, όπου παρουσιάζεται η διαφορετική εικαστική ματιά τεσσάρων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, τεσσάρων διαφορετικών γενεών, των Άννα Κινδύνη, Βλάσση Κανιάρη, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Δημήτρη Κατσούδα.


Η σύγχρονη ελληνική εικαστική τέχνη καταγράφει με ριζοσπαστικές φόρμες τον ιστορικό της χώρο και αναστοχάζεται πάνω στην κρισιμότητα και χρησιμότητα της έκφρασής της, στον «κρίσιμο» ρόλο του δημιουργού σήμερα και πάντα, τους νέους δρόμους και τρόπους επικοινωνίας του ενεργού θεατή με την καλλιτεχνική δημιουργία, το νέο αυτοπροσδιορισμό του υποκειμένου του δημιουργού ως ενεργού πολίτη.


Για το λόγο αυτό τέσσερες γενιές καλλιτεχνών συναντιούνται σε μια κοινή έκθεση, καταγράφουν μέσα από διαφορετικές εικαστικές γλώσσες με άμεσες κατά μέτωπο απεικονίσεις την αδιαίρετη σχέση τέχνης και κοινωνίας, ιδεολογίας πολιτικής και ιστορίας.


Η κατοχή, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, η δικτατορία, η μεταπολίτευση μέχρι και η σημερινή κοινωνική/πολιτική πραγματικότητα με δραματική κορύφωση την κρίση, την νέα μετανάστευση, την ανεργία και τους αστέγους, καταγράφονται εδώ ενδεικτικά αλλά και παραδειγματικά μέσα από το έργο τεσσάρων δημιουργών, τεσσάρων διαφορετικών γενεών.


Με την προσωπική ματιά τους και το ιδιαίτερο εικαστικό τους ιδίωμα αποτυπώνουν τις ξεχωριστές φάσεις της νεότερης ελληνικής ιστορικής πραγματικότητας τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις εσωτερικές συνδέσεις στην διαχρονική πορεία της νεοελληνικής δημιουργικής έκφρασης.

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη στο πατάρι #5 στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
21.02.2017 10:20
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ θα φιλοξενήσει και φέτος την καθιερωμένη εδώ και τέσσερα χρόνια Τέχνη στο Πατάρι, μια ομαδική εικαστική έκθεση που προτείνει μικρούς θησαυρούς τέχνης στο πατάρι του Ιανού.
91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού: η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
18.10.2016 11:44
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017.
Prix Pictet Disorder – Αταξία: Ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
26.07.2016 14:47
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Ο Έκτος Κύκλος του Prix Pictet: Disorder – Αταξία στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
30.06.2016 13:38
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου, από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων η τιμώμενη συλλογή στην Art Athina 2016
25.05.2016 15:39
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων αποτελεί την Τιμώμενη Συλλογή της φετινής διοργάνωσης της Art Athina, η οποία παρουσιάζει μια επιλογή από μερικά ιστορικά έργα που επιμελείται ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Ντένης Ζαχαρόπουλος.