Ο συγγραφέας Γιώργος Ρωμανός θα παρουσιάσει το τελευταίο του μυθιστόρημα, που φέρει τον τίτλο “Γιούντιν. Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη“, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα, στα Κέντρα Πολιτισμού Κένταυρος, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Νένα Κοκκινάκη

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Δήμητρα Χριστογιαννοπούλου.

 

Βιογραφικά σημειώματα:

Ο Γιώργος Ρωμανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Γράφει μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο, και διδάσκει αφηγηματολογία σε σεμινάρια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Εμφανίστηκε νέος στα γράμματα, το 1977, με το βιβλίο του: “Ο Αλέξανδρος κ. ά. διηγήματα”, (Πρόσπερος). Δημοσιεύει διηγήματα (από το 1973) σε έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, και δοκίμια (από το 1978). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρώσικα. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξη συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα, μία νουβέλα, δύο μελέτες, και μία μετάφραση διηγημάτων του Dylan Thomas. Επιμελητής βιβλίων, από το 1972. Και, από το 1997 εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού ‘Πανδώρα’ και των ομώνυμων εκδόσεων.

Διακρίσεις (επιλογή):

2004. Το βιβλίο του: “Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις”, Διηγήματα, Μεταίχμιο, εισήχθη για διδασκαλία στα πανεπιστήμια του Βερολίνου και Τιφλίδας.

2006. Μετάλλιο της πόλεως Δήμου Παπάγου, για την προσφορά του στα γράμματα και στις τέχνες.

2009. Για το βιβλίο του “Καζαμπλάνκα Καφέ”, Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2008, και για το σύνολο του έργου του, του απονεμήθηκε, το βραβείο Εκδοτών Βιβλίου Βορείου Ελλάδος.

Για το έργο του Γ. Ρ., υπάρχει βιβλιογραφία από το 1978. Έχουν γραφτεί, σε περιοδικά και εφημερίδες, περισσότερες από πενήντα εκτεταμένες κριτικές μελέτες, και δεκάδες μικρότερα κείμενα. Παρουσιάσεις του έργου του έχουν γίνει σε αίθουσες γραμμάτων, τεχνών, σε συνέδρια καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Η Νένα Κοκκινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου εξακολουθεί να ζει με τα βιβλία της και μέσα από αυτά. Είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη Σορβώνη και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και εφημερίδες βιβλιοκρισίες, επιφυλλίδες και μελέτες για τη σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία. Τελευταία ασχολείται αποκλειστικά με το μυθιστόρημα. Η Χάρτινη γυναίκα (1991), το πρώτο της μυθιστόρημα, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας άλλης ζωής που κυνηγάει την αλήθεια των άλλων μέσα από τη φαντασία. Από τότε έχει εκδώσει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της Πηνελόπη Δέλτα, η ζωή της σαν παραμύθι. Το 2013 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο Η πρέσβειρα των Παρισίων.

Η Δήμητρα Χριστογιαννοπούλου σπούδασε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και υποκριτική στη Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ. Συμμετέχει στα θεατρικά σεμινάρια του Θεάτρου Επί Κολωνώ STUDIO NAMA (2009-2014). Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής μπροστά στην κάμερα στη Δραματική Σχολή ΔΗΛΟΣ της Δ. Χατούπη και Μαθήματα Υποκριτικής Κινηματογράφου με τους Π. Χούρσογλου, Α. Θωμόπουλο, Α. Κόκκινο, Δ. Παναγιωτάτο κ.ά. και μαθήματα χορού με την Σοφία Σπυράτου. Εμφανίστηκε στις μεγάλου μήκους ταινίες Μια Όμορφη Μέρα του Ντίνου Μαυροειδή (2003) και Σώσε με του Στράτου Τζίτζη (2001). Πρόσφατη ερμηνεία της στο θέατρο στην Ενοχή-Αναζήτηση του Μάριου Χάκκα σε σκηνοθεσία Χάρη Γιουλάτου.