Ο Γιάννης Μεγαλακάκης παρουσιάζει σεμινάριο με τίτλο “Αυτοσχεδιασμός“, αναφορικά με τον αυτοσχεδιασμό και τις φιγούρες σε Κρητικούς χορούς όπως ο Συρτός και ο Μαλεβιζιώτης, για 3 Σάββατα στη σκηνή του Θεάτρου ΠΚ.

Θα δοθεί έμφαση στους αυτοσχεδιασμούς- φιγούρες σε Συρτό και Μαλεβιζιώτη, σε ανδρικές και γυναικείες φιγούρες στην έκφραση και το ύφος του χορευτή – τριας, στην ανάπτυξη χορευτικού ταλέντου του κάθε συμμετέχοντα και στον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών – φιγούρων. Tο σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα πάνω από 14 ετών τα οποία να γνωρίζουν τα βασικά βήματα κάποιων κρητικών χορών ή να έχουν κάποια σχετική εμπειρία στους κρητικούς χορούς.

«Το όραμα της διδασκαλίας μας είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Κρήτη και να τους αφήσουμε ελεύθερους να δημιουργήσουν ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, την πνευματική τους καλλιέργεια – παιδεία, τα βιώματά τους, την ηλικία τους και το χορευτικό τους ταλέντο. Δεν μας ενδιαφέρει να αντιγράψουν αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Μέσα από διάφορους μεθόδους διδασκαλίας αποκτούν χορευτική προσωπικότητα και ελευθερώνουν τα συναισθήματά τους. Στόχος μας είναι να νιώσουν χορευτές.» Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης

Στην Κρήτη ο αυτοσχεδιασμός στον χορό έχει το σημαντικότερο ρόλο. Ποτέ στην Κρήτη δεν υπήρχαν ομαδικές – συντονισμένες φιγούρες που βλέπουμε σε πολλές χορευτικές Ομάδες. Όταν ο χορευτής δημιουργεί αυθόρμητα δικές τους κινήσεις εν ώρα χορού είναι η κορυφαία του στιγμή αλλά και η πιο δύσκολη. Τι σημαίνει καλός χορευτής;

Ο καλός χορευτής είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος την κρητική μουσική. Γνωρίζει να ξεχωρίζει από το άκουσμα και μόνο ποιός καλλιτέχνης παίζει. Τα βήματά του είναι πάνω στον ρυθμό της μουσικής. Γνωρίζει την ιστορία και την καλλιτεχνική πορεία πολλών καλλιτεχνών. Ξέρει να ξεχωρίσει τον ήχο των κρητικών μουσικών οργάνων. Γνωρίζει την ιστορία, τους άγραφους κανόνες και το χορευτικό ύφος του κάθε χορού.

Μπορεί να ”συνομιλήσει” χορεύοντας με τους μουσικούς γιατί αυτό που ακούει όταν χορεύει τον συγκινεί, μιλάει στην ψυχή του. Αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί δικές του φιγούρες, γεγονός που κάνει τον χορό του μοναδικό . Ο χορός του έχει προσωπικότητα και δεν αντιγράφει άλλους. Γνωρίζει ακόμα και την μαντινάδα πολλών τραγουδιών, στοιχείο που κάνει την χορευτική του έκφραση άνετη, μοναδική και γνήσια.