Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Τελευταίο δεκαήμερο, τελευταίες ξεναγήσεις

4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Τελευταίο δεκαήμερο, τελευταίες ξεναγήσεις

Το τελευταίο δεκαήμερο λειτουργίας διανύει ήδη η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό για μια τελευταία επίσκεψη στους χώρους και τις εκθέσεις, έως το κλείσιμο της «αυλαίας», την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014.


Η διοργάνωση, που εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, προσέφερε κατά τους τέσσερις και πλέον μήνες λειτουργίας της, πλήθος εκθέσεων, εικαστικών δράσεων, performances, συμπόσιο, παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, εργαστήριο νέων καλλιτεχνών, κινηματογραφικές προβολές, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, όλα με δωρεάν συμμετοχή. Μέχρι στιγμής η Μπιενάλε είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και αξιόλογη δημοσιογραφική κάλυψη: προσέλκυσε πάνω από 45.000* επισκέπτες και γράφτηκαν επαινετικά δημοσιεύματα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο (Corriere della Serra, Frieze, Art Forum, Beaux Arts, Canvas, Art Tribune, Endelweiss, Il sole 24 ore, Segno, e-flux).

*Ο αριθμός αφορά όλες τις εκθέσεις και δράσεις του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.


Η Κεντρική έκθεση

Βασικό άξονα της διοργάνωσης αποτελεί η Κεντρική Έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» (‘Everywhere but Now’) με Επικεφαλής Επιμελήτρια την Adelina von Fürstenberg. Η έκθεση, που  ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, φιλοξενείται στο μεγαλύτερο μέρος της στο Περίπτερο 6 στη ΔΕΘ, που με την ευκαιρία αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό ως εκθεσιακός χώρος, καθώς και σε έξι μουσεία και μνημεία της πόλης.


Μέσα από το έργο 50 και πλέον καλλιτεχνών από 25 χώρες, η σύγχρονη τέχνη αναδεικνύεται σε εργαλείο διαλόγου και κατανόησης προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και τα πολιτισμικά εμπόδια μεταξύ των ανθρώπων.


Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές: Marina Abramovic, Ghada Amer, John Armleder, Maja Bajević, Lenora de Barros, Jacques Berthet, Nigol Bezjian, Mohamed Bourouissa, Marie Bovo, David Casini, Sheba Chhachhi, Claire Fontaine, Jordi Colomer, Marta Dell’Angelo, Desertmed Collective, Inci Eviner, Ymane Fakhir, Parastou Forouhar, Khaled Jarrar, Hüseyin Karabey, Gülsün Karamustafa, Iseult Labote, Ange Leccia, Los Carpinteros, Marcello Maloberti, Mark Mangion, Liliana Moro, Adrian Paci, Rosana Palazyan, Jafar Panahi, Dan & Lia Perjovschi, Ivan Petrović, Khalil Rabah, Philip Rantzer, Zineb Sedira, Veronica Smirnoff, Priscilla Tea, Gal Weinstein, Peter Wüthrich, Raed Yassin.


Από την Ελλάδα: Beforelight, Γιώργης Γερόλυμπος, Απόστολος Γεωργίου , Χάρις Επαμεινώνδα, Βασίλης Ζωγράφος. Ντιάννα Μαγκανιά, Μίλτος Μανέτας, Βασίλης Μπαλάσκας, Μαρία Παπαδημητρίου , Πάρις Πετρίδης, Πάνος Τσαγκάρης, Μαρία Τσάγκαρη


Λίστα χωρών: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κούβα, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Ρουμανία. Ρωσία, Σερβία, Συρία, Τουρκία


Χώροι Κεντρικής Έκθεσης:

Περίπτερο 6 (Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου (εντός ΔΕΘ))
Τρ-Κυ 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά

Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93)
Τρ-Κυ 10:00-18:00

Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30)
Τρ-Κυ 10:00-18:00

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών)
Τρ-Κυ 10:00-18:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6)
Δευ 10:00-17:00, Τρ-Κυ 08:00-15:00

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2)
Δευ-Κυ 08:00-15:00

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ))
Κυ 11:00-15:00, Τρ-Πεμ-Σαβ 10:00-18:00, Τε 10:00-22:00, Παρ 10:00-19:00


Τελευταίες ξεναγήσεις

Το πρόγραμμα των ανοιχτών ξεναγήσεων, που πραγματοποιήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της Μπιενάλε, ολοκληρώνεται με τις δύο τελευταίες ξεναγήσεις στην Κεντρική Έκθεση «Παντού αλλά Τώρα» και συγκεκριμένα στο Περίπτερο 6, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 12:00 και 13:30. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Τελευταία επίσης ξενάγηση και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 12:00 και στην έκθεση του ΚΜΣΤ «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» στη Μονή Λαζαριστών.


Παράλληλα

Παράλληλα, εγκαινιάζεται στις 24 Ιανουαρίου η τελευταία έκθεση-παραγωγή του κεντρικού προγράμματος της διοργάνωσης με τίτλο «Μεσογειακό Ταμπεραμέντο; Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι» (εγκαίνια 24.01. 20:00, διάρκεια έως τις 9 Μαρτίου) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, ως αποτέλεσμα του 4ου Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, ενώ συνεχίζονται οι εκθέσεις στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών) «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» (παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου), και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας» (έως 31 Ιανουαρίου).


Οι εκθέσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» και το Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο» ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα.


Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης
01.07.2016 13:14
Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.