Η ταινία Φρανκενστάιν (I, Frankenstain) σε σκηνοθεσία Στιούαρτ Μπίτι έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014, από την Odeon.
 

Στην απόλυτη σύγκρουση του καλού με το κακό, αυτός κρατάει το κλειδί για τη μοίρα της ανθρωπότητας…

    
Ένα σύγχρονο, γοτθικό θρίλερ φαντασίας, το οποίο – βασισμένο στο διάσημο comic book του Κέβιν Γκρεβιού (Underworld) – δε διστάζει να μεταφέρει τη δράση στο πιο επικίνδυνο σημείο της φαντασίας μας, ανάμεσα σε άγρυπνα, στοργικά Γκαργκόιλς και απρόβλεπτα βίαιους Δαίμονες.

Από τους δημιουργούς της επιτυχημένης σειράς ταινιών «Underworld», έρχεται μια συναρπαστική, νέα, ιστορία γεμάτη θανάσιμες αντιπαλότητες, επικές μάχες και υπερφυσικές εκπλήξεις. Στο επίκεντρό της – 200 χρόνια μετά τη “γέννησή” του –  βρίσκεται ο Άνταμ, το εκπληκτικό “δημιούργημα” του Δρ. Φρανκενστάιν που εξακολουθεί να βαδίζει δίπλα μας, σε σκιές και σε μονοπάτια απερπάτητα.
Όταν, εντελώς ξαφνικά, οι ατυχείς συγκυρίες τον φέρουν στο πεδίο μιας μάχης, ανάμεσα στο καλό και το κακό, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας θα κριθεί από τη δική του αποφασιστικότητα. Ως κλειδοκράτορας της απόλυτης αλήθειας, η οποία αν πέσει σε λάθος χέρια μπορεί να αφανίσει αυτοστιγμεί την ανθρώπινη ύπαρξη, ο Άαρον Έκχαρτ δίνει στο δημιούργημα του Φρανκενστάιν την εκδοχή ενός χαρακτήρα που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

 
Λίγα λόγια για την παραγωγή

«Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη απόκοσμη ενέργεια. Μια αυθεντική περιγραφή σχετικά με το πώς, το μοναδικό δημιούργημα του Βίκτωρ Φρανκενστάιν ανακαλύπτει την ανθρώπινη φύση του.», αναφέρει ο σκηνοθέτης, Στιούαρτ Μπίτι.

«Τον αποκαλούμε Άνταμ, στην ιστορία μας και τον τοποθετούμε σε μια σύγχρονη περιπέτεια, στο πλαίσιο της οποίας παγιδεύεται ανάμεσα σε δυο στρατόπεδα που εκπροσωπούν το καλό και το κακό. Και οι δυο πλευρές τον χρειάζονται για τον ίδιο σκοπό, κι εκείνος θα πρέπει να παλέψει προκειμένου να υπερασπιστεί την ελευθερία του, αλλά και τη μοναδικότητα της φύσης του. Θα πρέπει να καταλάβει ποιος, πραγματικά, είναι και να εξηγήσει τον προορισμό και την κατεύθυνσή του… Θα πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο του… αλλά ενδεχομένως ο στόχος αυτός να μη συμπίπτει με εκείνο που ο ίδιος επιθυμεί».
 

Λίγα λόγια για το χαρακτήρα

Ο Στιούαρτ Μπίτι μαγεύτηκε από τον χαρακτήρα του Φρανκενστάιν, από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Τον βρίσκω συναρπαστικό μέσα στην ιδιαιτερότητά του. Είναι τόσο μόνος στον κόσμο… Και φυσικά ποιος δεν έχει νιώσει την αίσθηση της μοναξιάς… Ποιος δεν την αναγνωρίζει; Σκέψου να είσαι μοναδικός στο είδος σου και να ξέρεις ότι ποτέ δεν θα έχεις τη δυνατότητα να βρεις κάποιον για να σμίξεις. Ο Άνταμ λοιπόν δεν το βάζει κάτω και ψάχνει για συντροφιά. Έχει έναν σκοπό στη ζωή του και αφοσιώνεται σ’ αυτόν, έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα»

Ο Μπίτι εμπνεύστηκε επίσης από την τραγωδία της “αληθινής” ιστορίας του Φρανκενστάιν, στην οποία ο ίδιος απορρίπτει μια συντροφιά που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Κι αυτό ήταν που τον οδήγησε στο να παρασύρει τον ήρωά μας στη γοητεία μιας ελκυστικής επιστήμονος, στα μάτια της οποία βλέπουμε τον μοναδικό άνθρωπο που συμπάσχει μαζί του. Ακόμη κι αν μας την παρουσιάζει σοκαρισμένη από τη συνειδητοποίηση της αληθινής φύσης του.
«Ο Άνταμ» ανέκαθεν είχε την ανάγκη να σταθεί πλάι σε κάποιον άνθρωπο που θα τον καταλαβαίνει.», συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Από την πρώτη μέρα της ζωής του, ο ίδιος του ο δημιουργός του συμπεριφερόταν σαν σε σκουπίδι, εγκαταλείποντάς τον. Εκδιώχτηκε από την πόλη του γιατί, απλά,  δεν γεννήθηκε όπως όλοι οι υπόλοιποι. Η διαφορετικότητά του ήταν η αιτία για να μη νιώσει ποτέ οικεία, σε κανένα περιβάλλον. Η ξεχωριστή του φύση είναι και η ίδια του η Νέμεσις. Και φυσικά δίχως να φέρει ο ίδιος καμία απολύτως ευθύνη.»
«Ο Άνταμ Φρανκενστάιν δεν επέλεξε να είναι διαφορετικός, ωστόσο αυτό δεν έδειχνε ποτέ να απασχολεί κανέναν. Το μόνο πράγμα που ζήτησε από τον “πατέρα” του ήταν να δημιουργήσει μια συντροφιά για τον ίδιο, προκειμένου να μην αισθάνεται ολομόναχος. Όμως εκείνος δεν του έκανε ποτέ αυτό το χατίρι. Από τη στιγμή εκείνη νομίζω πως το μόνο πράγμα που για περίπου 200 χρόνια αποζητούσε με πάθος ο Φρανκενστάιν, ήταν η αγάπη.»

Σκηνοθεσία: Στιούαρτ Μπίτι
Σενάριο: Στιούαρτ Μπίτι, Κέβιν Γκρεβιού, Μέρι Σέλι
Παραγωγή: Γκάρι Λουκέσι, Άντριου Μέισον, Τομ Ρόζεμπεργκ, Ρίτσαρντ Σ. Ράιτ
Ηθοποιοί: Άαρον Έκχαρτ, Ιβόν Στραχόβσκι, Μπιλ Νάι, Μιράντα Ότο, Τζέι Κόρτνι
Μοντάζ: Μάρκους Ντ’ Αρσί
Φωτογραφία: Ρος Έμερι
Κοστούμια: Κάπι Άιρλαντ

Διάρκεια: 93’
Διανομή: Οdeon