Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Happy days: η έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου στη Nitra Gallery

Happy days: η έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου στη Nitra Gallery

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, η Αίθουσα Τέχνης Nitra παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου με τίτλο “Happy Days”.


Με ειρωνική και καυστική διάθεση όπως πάντα, ο Παυλόπουλος μέσα από τα έργα του σχολιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής . Χαρακτηριστικό στοιχείο στη δουλειά του Παυλόπουλου είναι η χρήση του λόγου προκειμένου να δημιουργήσει μικρά επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστούν ρόλοι-σύμβολα: Ο συλλέκτης, η γυναίκα-λάφυρο, όπως επίσης ο Ταρζάν, o Van Gogh, ο αχθοφόρος.


Αξιοποιώντας το μέσο της ειρωνίας, ο Παυλόπουλος καταφέρνει και παίρνει απόσταση από τις καταστάσεις και τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται, και καθρεφτίζει μέσα από τα έργα του, μία δική του αντίληψη για την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα σκληρή που μέσα από το χιούμορ τη θέτει προς συζήτηση.
 

Στην έκθεση αυτή, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην τεχνική που και αυτή έχει τη σημειολογία της. Η όψη των έργων δίνει την αίσθηση του τσαλακωμένου χαρτιού. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; «Τσαλακωμένες μέρες, τσαλακωμένοι άνθρωποι, τσαλακωμένη Τέχνη» όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Με άλλα λόγια όπως λέει και ο τίτλος της έκθεσης: «Χαρούμενες Μέρες».


Ο Τάσος Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Σπούδασε γραφιστική και ζωγραφική (1978-83) στην θρυλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, όπου φοίτησε δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Henryk Tomaszewski και Teresa Pagowska. Ήταν υπότροφος του ΙΚΥ από το 1987 μέχρι το 1990. Το 1996 φιλοτέχνησε ένα από τα δώδεκα γλυπτά της σειράς "Art Clock Towers" που κατασκεύασε η Swatch για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τις εκθέσεις, ο Τάσος Παυλόπουλος έχει εκδώσει από το 1992 μέχρι σήμερα έξι βιβλία τέχνης και έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
16.02.2017 15:08
Η Nitra Gallery υποδέχεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Πασχαλίδου σε επιμέλεια της Θούλης Μισιρλόγλου.
What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu στη Nitra Gallery στην Αθήνα
20.01.2017 11:22
Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.
Little Man, έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου στη γκαλερί Elika
21.12.2016 11:12
Μετά το Gallery Trophy και το glorious days o Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην Αθήνα με την νέα του ατομική έκθεση Little man στην γκαλερί Elika.
2310: Δέκα επιμελητές – Δέκα projects στη Nitra Gallery
19.09.2016 15:57
Δέκα επιμελητές από την πόλη του Θερμαϊκού παρουσιάζουν δέκα καλλιτεχνικές δυνάμεις που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση 2310 που διοργανώνει η Nitra Gallery.
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.