Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: Το Δείπνο – Herman Koch
Δημοσίευση: Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 11:41
Βιβλίο: Το Δείπνο – Herman Koch

Ένα δείπνο, δύο αδέρφια, δύο ζευγάρια, ένα μυστικό που τους ενώνει και θα καθορίσει το μέλλον τους. Στο έκτο του βιβλίο, ο Ολλανδός επιτυχημένος συγγραφέας, Herman Koch, επιχειρεί μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που είχε συνηθίσει το αναγνωστικό του κοινό, προσφέροντάς του τελικά, ένα ανάγνωσμα που όμοιό του, ίσως και να μην υπάρχει και που στην πραγματικότητα, πραγματεύεται κάτι κατά πολύ βαθύτερο και σκοτεινό από αυτό που, ίσως, να φαίνεται επιφανειακά, στα πρώτα τουλάχιστον στάδια της ανάγνωσής του. Γιατί πέραν της συγκαλυμμένης κόντρας ανάμεσα στα δύο αδέρφια και στις αντικρουόμενες ζωές των δύο ζευγαριών, παραμονεύει κάτι απειλητικό και αρχέγονο που πηγάζει από τα βαθύτερα σημεία της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Δύο παντρεμένα ζευγάρια που έχουν βγει για δείπνο στο ακριβότερο και διασημότερο, ίσως, εστιατόριο της πόλης. Οι δύο άντρες, δένονται από τον αδελφικό δεσμό όμως στην πραγματικότητα, δεν συμπαθεί ο ένας τον άλλον. Ο ένας, είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας με τις στατιστικές, να τον χρίζουν νικητή. Ο άλλος, καθηγητής που έχει αποσυρθεί από την εκπαίδευση. Και ενώ η βραδιά φαίνεται να εξελίσσεται στα πλαίσια της ευγένειας και των καλών τρόπων, με ανούσιες συζητήσεις γύρω από την καθημερινότητα, μια αλήθεια που πρέπει να συζητηθεί, παραμονεύει, για να βγάλει στην επιφάνεια τα χειρότερα ένστικτά τους. Γιατί τα παιδιά τους, έχουν διαπράξει ένα έγκλημα με το οποίο, πρέπει όλοι να έρθουν αντιμέτωποι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από τη στιγμή που κατέχουν τη γνώση σχετικά με αυτό.

 

Η αλήθεια είναι πως όταν αποφάσισα να πάρω "Το Δείπνο" στα χέρια μου, δεν είχα διαβάσει την περίληψη. Τα διθυραμβικά σχόλια που είχα ακούσει, ήταν αρκετά για να με παροτρύνουν να προχωρήσω στην ανάγνωσή του, χωρίς να γνωρίζω κάτι που δεν ήθελα. Δεδομένου αυτού, φανταστείτε την απορία μου, κατά τα πρώτα κεφάλαια, όπου αδυνατούσα να καταλάβω που είχε σκοπό ο συγγραφέας να οδηγήσει την ιστορία του, αλλά και την έκπληξή μου όταν συνειδητοποίησα την αφορμή αυτού του ιδιαίτερου δείπνου, που μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, φάνταζε βαρετό μεν, φυσιολογικό δε. Γιατί πίσω από την αφορμή του δείπνου, κρύβεται ένα έγκλημα, και πίσω από αυτό το έγκλημα, ένα αποτρόπαιο σκληρό πρόσωπο της αιτίας που οδήγησε σε αυτό το οποίο, αποκαλύπτεται αργά και σταδιακά, τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να είναι αδύνατον να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, μέχρι να ανακαλύψεις ολόκληρη την αλήθεια.

 

Ο Herman Koch, επιλέγει να χωρίσει τις θεματολογικές ενότητες του βιβλίου του, σύμφωνα με τα στάδια εξέλιξης ενός δείπνου. Αυτό, όχι μόνο είναι έξυπνο, αλλά δικαιολογεί και την χρονική σειρά και ταχύτητα, με την οποία γινόμαστε αποδέκτες δεδομένων, αποκαλύψεων μικρών γεγονότων από το παρελθόν των ηρώων που μόνο τυχαίες δεν είναι αλλά αντίθετα, αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν την αποκαλυπτική εικόνα του φινάλε, όταν η αυλαία πέφτει με τον πλέον εντυπωσιακό και εκκωφαντικό τρόπο, πέφτοντας σαν γροθιά στο στομάχι του αναγνώστη, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το κτήνος που κρύβει μέσα του, αναγκάζοντας τον καθένα από εμάς να μπει στην θέση των ανθρώπων αυτών και να αποφασίσει, ποια είναι είναι τα όριά του και κατά πόσο, θα ήταν σε θέση να τα ξεπεράσει, αν το απαιτούσαν οι συνθήκες.

 

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είναι παρά ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολύ νοσηρή προσωπικότητα που όμως, παρά την ωμότητα που το χαρακτηρίζει στον πυρήνα του, δεν παύει να είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης, κανιβαλιστικής κοινωνίας στην οποία και ζούμε και που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναγκάζει και τα παιδιά μας πολλές φορές να κανιβαλίσουν, απλά και μόνο εξαιτίας του ερεθισμού κάποιων ευαίσθητων χορδών που δεν βλέπουμε, ή που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πως βλέπουμε. Μας προκαλεί να αποδεχτούμε και να συμφιλιωθούμε με το κτήνος που ο καθένας κρύβει μέσα μας και τελικά, να κάνουμε την πρωτόγνωρη φύση μας, δεύτερο κομμάτι του εαυτού μας το οποίο, δεν έχει χαθεί χάριν του πολιτισμού και της εξέλιξης αλλά αντίθετα, παραμονεύει για να ξεσπάσει βίαια, απειλητικά και άγρια, και με όποιο κόστος. 

 

Το βιβλίο του Herman Koch, με τίτλο “Το Δείπνο”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.