Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Αναμνήσεις που γεννούν ζωή

Αναμνήσεις που γεννούν ζωή
Στο παλιό Σαπωνοποιείο της Ελευσίνας οι μνήμες των ανθρώπων δίνουν ζωή ξανά στα εργοστάσια και τις μηχανές, μέσα από το νέο εικαστικό δρώμενο του καλλιτέχνη Μάριου Σπηλιόπουλου.

Το δρώμενο έχει τίτλο Ανθρώπων ίχνη. Προ-έλευσις+Προς-έλευσις+Δι-έλευσις και θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 20.30, στις Σαπωνοποιείο της Ελευσίνας.

Το ερώτημα του Σπηλιόπουλου μέσα από το δρώμενο αυτό είναι αν μπορούν να γίνουν τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, εργοστάσια παραγωγής μνήμης, αν μπορεί η μνήμη να ξαναδώσει ζωή στις μηχανές και τα τοπία και η εγκατάσταση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η μνήμη μπορεί να γεννήσει και πάλι ζωή.

Το έργο αποτελεί ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο: Η Ελευσίνα, τα Ελευσίνια Μυστήρια, η Δήμητρα και η Περσεφόνη, οι Μύστες, οι Μυσταγωγοί, ο Ιεροφάντης, η Ιέρεια της Δήμητρας, οι Ιέρειες Παναγείς, μαζί και από τα ίδια μάρμαρα η παλαιοχριστιανική του Αγίου Ζαχαρία και η Παναγίτσα δίπλα στην «Αγέλαστο Πέτρα».

Ίχνη από το Φράγκικο Πύργο που έγινε τσιμέντο το 1953. Στον τόπο αυτό συγκατοίκησαν αργότερα ο Τιτάνας, ο Κρόνος, η Ίριδα, η Πυρκάλ και λίγο παρακάτω η Χαλυβουργική. Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας μετατράπηκε στο πρώτο βιομηχανικό κέντρο του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Όλα τα παραπάνω είναι ο καμβάς στον οποίο ο Μάριος Σπηλιόπουλος με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και in situ κατασκευές θα επαναλειτουργήσει συμβολικά το Ελαιουργείον και Σαπωνοποιείον των Χαριλάου και Κανελλόπουλου.

Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να συνδέσει το παρελθόν της  πόλης με το παρόν  μέσα από τους ανθρώπους και τα μνημεία τους. Στις διαδρομές που περπατούσαν οι παλιοί εργάτες θα περπατήσουν παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου της πόλης. Μια σύγχρονη Ελευσίνια πομπή με συμμέτοχους στα οπτικοακουστικά δρώμενα τους θεατές . Την πορεία αυτή θα σηματοδοτούν παλιά χρησιμοποιημένα παπούτσια τριών γενεών Ελευσινίων που προσφέρθηκαν από τους σημερινούς κατοίκους της πόλης.

Το έργο είναι αφιερωμένο σε αυτούς που επιμένουν να ζουν και να θυμούνται. Στην Ελευσίνα που έζησε επί αιώνες και κυρίως στα σημερινά παιδιά και τους εφήβους της πόλης που κουβαλούν πάνω τους την ελπίδα της συνέχειας…

Σχετικές ειδήσεις
Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και Εργοστάσια: Έκθεση στα Αισχύλεια 2016
19.09.2016 11:13
Μια αναδρομή στην ιστορία της βιομηχανίας της πόλης, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μεταπολίτευση επιχειρεί η έκθεση «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Άνθρωποι και Εργοστάσια», που εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου, στην παραλία της Ελευσίνας.
Ελευσίνα. Βιομηχανικό Παρελθόν: Έκθεση στα Αισχύλεια 2016
09.09.2016 15:46
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο κτίριο του Διοικητηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου, η πρώτη έκθεση του «Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Ελευσίνας – Γεώργιος Αμπατζόγλου» με θέμα «Ελευσίνα. Βιομηχανικό Παρελθόν» με αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τα προσωπικά αρχεία συλλεκτών, του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
9 Μεταβάσεις - Το φανταστικό μουσείο: έκθεση στην Ελευσίνα
30.05.2016 10:42
Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και τον Οργανισμό "Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη" πραγματοποιούν έκθεση με τίτλο "9 Μεταβάσεις: Το φανταστικό μουσείο".
9 Μεταβάσεις. Το Φανταστικό Μουσείο: Έκθεση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
25.05.2016 14:36
Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και τον Φορέα "Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη" πραγματοποιούν έκθεση με τίτλο "9 Μεταβάσεις: ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ", που θα εγκαινιαστεί στις 3 Ιουνίου 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.
8η εικαστική έκθεση Ελευσίνας «ΞενοΔοχείο»: Πρόσκληση συμμετοχής
07.03.2016 15:09
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, όσο και σε ομάδες που δρουν με τη δυναμική τους εν τη ενώσει και ζουν, κατάγονται ή εμπνέονται από την Ελευσίνα.