Για δεύτερη χρονιά το Μουσικό Χωριό, η μουσική κοινότητα που εδώ και 13 χρόνια δραστηριοποιείται στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μεταφέρεται στη Στέγη για τρεις ημέρες στις 24, 25 και 26 Ιανουαρίου 2014, προσφέροντας ένα ετερόκλητο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και διαλέξεις.

Ένα τριήμερο με συναυλίες, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.

Το Μουσικό Χωριό δημιουργήθηκε το 2006 από ένα μικρό πυρήνα μουσικών. Το ταξίδι του είχε σαν αφετηρία μία καλοκαιρινή συνεύρεση καλλιτεχνών στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, όπου και διοργανώθηκαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μουσικά εργαστήρια με «επιτόπου» παραγωγή και τεκμηρίωση μουσικού έργου επάνω σε ευρείες, πολυσυλλεκτικές προσεγγίσεις της μουσικής πράξης και εκπαίδευσης.

Σήμερα, το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς διατηρεί και διευρύνει συνεχώς ένα διεθνές, ανεξάρτητο δίκτυο συνεργατών και σπουδαστών με σημαντική παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής μουσικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος. Παράλληλα, ασκεί το εκπαιδευτικό του έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς στην αστική του έδρα, το «αβγό» του Μουσικού Χωριού, στη Θεσσαλονίκη.  

Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Στέγη στηρίζει την αστική παρουσία του Μουσικού Χωριού, φιλοξενώντας ένα εκρηκτικά δυναμικό τριήμερο φεστιβάλ ήχων, από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, με συναυλίες, διαλέξεις, προβολές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών.

Σχεδιασμός προγράμματος, συντονισμός συντελεστών: arTree – Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

Πρόγραμμα

24 Ιανουαρίου 2014

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)
Α’ Μέρος
20:00–20:45 – Η STACY και οι ΒΑΚΧΕΣ (Διάρκεια: 45’)

Με αφορμή την εργασία του Βασίλη Μαντζούκη πάνω στο αρχαίο δράμα, το μουσικό συγκρότημα STACY εκτελεί τα χορικά  και τους αγγελιαφόρους των Βακχών του Ευριπίδη, έργο για 12 μουσικούς-performers και αφηγητή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μουσική προσέγγιση η οποία συνταιριάζει το βυζαντινό μέλος με το «πρωτόγονο rock» της αραβικής Αφρικής, τα maqam της ανατολικής Μεσογείου, ενορχηστρωμένα για δυτικώς συγκερασμένα όργανα, με τη «λαϊκή» αμεσότητα και ευθύτητα του rock ‘n’ roll.

STACY: Μάρθα Φριντζήλα: τραγούδι, αφήγηση // Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα // Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό μπάσσο // Κώστας Νικολόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα // Πανού Μανού: ακουστική κιθάρα // Βασίλης Μαντζούκης: ακουστική κιθάρα, tapes, τραγούδι // Βαγγέλης Παρασκευευαΐδης: τύμπανα // Κοσμάς Λαμπίδης: νέυ, sampler // Κορυφαίες: Σταυρούλα Παυλίκου, Νάνσυ Σιδέρη // Άγγελοι: Φοίβος Συμεωνίδης, Μιχάλης Πανάδης, Τάσος Δημητρόπουλος

21:00–21:45 – «Αγαπητέ Μιχαλάκη» (Διάρκεια: 45’)

Σύλληψη: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης // Χορογραφία – Χορός: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου // Μουσική, live performance: Κώστας Μακρυγιαννάκης // Βίντεο, τεχνική υποστήριξη: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης

Β’ Μέρος

22:00–23:00 – Ιάννης Ξενάκης: «Κοσμογονίες», το πλήρες έργο του για σόλο πιάνο (Διάρκεια: 60’)

Η συναυλία αυτή περιλαμβάνει το πλήρες έργο του Ξενάκη για σόλο πιάνο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο που καλύπτει όλες τις σημαντικές περιόδους δημιουργίας του: τη στοχαστική μουσική, τη συμβολική μουσική, τις δενδρομορφές, τα κόσκινα. Περιλαμβανονται επίσης τα Έξι Τραγούδια για πιάνο, όπως και τρία μικρά ανέκδοτα κομμάτια που ο Ξενάκης είχε συνθέσει το 1949 για τα μαθήματα που παρακολουθούσε με το Honegger και το Milhaud, εμπνευσμένα από το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, έργα που φωτίζουν μία άγνωστη πλευρά του συνθέτη.  

Στέφανος Θωμόπουλος: πιάνο
          

25 Ιανουαρίου 2014

Συναυλίες (Μικρή Σκηνή)

Α’ Μέρος

20:00–20:30 – Av ‘Eva, μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο (Διάρκεια: 23’)
Το πρόγραμμα Av’ Eva παρουσιάζει ένα πανόραμα κοσμικής μουσικής του Μεσαίωνα από χώρες της Μεσογείου. Από πηγές της εποχής, όπως είναι οι κώδικες Escorial και Rossi καθώς και το Libre Vermell de Montserrat (το κόκκινο βιβλίο του ομώνυμου μοναστηριού της Καταλονίας), αναδεικνύεται η ποικιλομορφία της μουσικής της εποχής, μέσα από τα τραγούδια για την Παναγία από την αυλή του  Alfonso el Sabio (1221-1284), τους ύμνους των προσκυνητών, τα δημώδη τραγούδια των Εβραίων της διασποράς αλλά και τo περίτεχνo ιδίωμα του ιταλικού trecento. Στη θεματολογία της ποίησης της εποχής, ξεχωρίζει η εξύμνηση της Παναγίας και η ιδέα της απόμακρης αγαπημένης ως κεντρικού άξονα του αυλικού έρωτα. Το κοσμικό στοιχείο μπλέκεται με το θρησκευτικό, όπως συχνά η ιδέα της Παρθένου Μαρίας συγχέεται με την «donna angelicata» της αυλικής ποίησης.

Da que deus mamo, Ανώνυμου, Ισπανία, 13ος αι. // Saltarello, Ανώνυμου, Ιταλία, 14ος αι. // Av’ Eva, Ανώνυμου, Ισπανία, 13ος αι. // Kalenda Maya του Raimbaut de Vaqueiras, τέλη 12ου-αρχές 13ου αι. // Α Chantar της Comtessa de Dia, τέλη 13ου αι. // Estat ai en greu cossirier των Comtessa de Dia και Rimbaud d’ Orange, τέλη 13ου αι. // Laudemus virginem, Καταλονία, 14ος αι.

Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου & ex silentio // Φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο: Δημήτρης Κούντουρας // Βιόλα: Ηλέκτρα Μιλιάδου // Κρουστά: Νίκος Βαρελάς // Φωνή, οργκανέτο, τροχοβιέλα: Tobias Schlierf // Ούτι: Θύμιος Ατζακάς // Καλλιτεχνική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας

20:30–20:50 – O Dufay και η εποχή του, Κοσμική μουσική του 15ου αιώνα (Διάρκεια: 18’)
21:00–21:10 – και μία πρέζα μπαρόκ… (Διάρκεια: 7’)  

Β’ Μέρος

21:30–22:15 – Συναυλία μουσικής δωματίου: Δύο όψεις της κλασικής μορφής (Διάρκεια: 40’)

22:30–23:15 – Duo Melis, μουσική του 20ού αιώνα για δύο κιθάρες (Διάρκεια: 40’)  
 

26 Ιανουαρίου 2014

Α’ Μέρος

20:00–20:45 – modal 4 (Διάρκεια: 45’)  
21:00–21:45 – Point Two (Διάρκεια: 45’)  

Β’ Μέρος

22:00–23:00 – Master Of Disguise (Διάρκεια: 60’)  

Παράλληλες δράσεις (ελεύθερη είσοδος)

Ανοικτή συζήτηση / πάνελ: «Μουσικό Χωριό 2006 – 2013: από τα όρια της μουσικής εκπαίδευσης στην ανοικτή καλλιτεχνική συμβίωση»
24.1.14 στις 19:00 (Φουαγιέ 2ου ή 3ου)

Η ομάδα εργασίας και καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Μουσικού Χωριού, μαζί με μέλη της παραγωγής και συνεργάτες μοιράζονται βιώματα απολογισμούς και ιδέες επάνω στη θεμελίωση μίας διεθνούς μουσικής κοινότητας, ανατρέχουν σε κομβικές στιγμές της διοργάνωσης και συζητούν με το κοινό.

Ομιλητές: Θύμιος Ατζακάς, Κώστας Μακρυγιαννάκης

Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Moυσικό Χωριό 2013 (24-26/01) (Φουαγιέ 5ου)
14:00-24:00

Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες της φετινής διοργάνωσης φέρνουν το θεατή/ακροατή κοντά στη μουσική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου μέσα από ένα  φωτο – ηχητικό κολάζ. Τη συρραφή του ηχητικού υλικού επιμελήθηκε ο μουσικός Θύμιος Ατζακάς, αντλώντας από τις αρχειακές ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό 2013.  

Prima Vista (Σύνοψη)-Προβολή ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό. Διάρκεια 20’

26.1.14 στις 19:15 (Μικρή Σκηνή) –Διάρκεια προβολής 20’. Θα προλογίσει η Ιωάννα Μπατσή (ιδέα, έρευνα)
Λόγος, ποίηση, μουσική. Κίνηση και Παύση. Στοχασμός, έμπνευση και δημιουργία. Prima Vista.
Τι είναι η μουσική; Γιατί αποτελεί κομμάτι όλων των πολιτισμών ανά τους αιώνες;
Το “Prima Vista” αναζητά τις απαντήσεις μέσα από τις διηγήσεις των μελών του “Μουσικού Χωριού”.
Παράλληλα αναδεικνύει τη συνύπαρξη, τον ομαδικό στοχασμό και ένα διαφορετικό παράδειγμα υλοποίησης του Ονείρου.