Από τις 20 Οκτωβρίου και για 7 Κυριακές μέχρι το Μάιο του 2014, η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων εγκαινίασε το πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «7 Κυριακές στο Γκάζι».

Σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου υποδεχόμαστε μικρούς και μεγάλους με 3 εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ξενάγηση και ελεύθερη είσοδο στο μουσείο.

Το πρόγραμμα της τρίτης Κυριακής ξεκινάει με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου «παίΖΟΥΜΕ;», στις 10.15. Πώς είναι μια αίθουσα γεμάτη παλιά παιχνίδια; Με τι παιχνίδια έπαιζε ο παππούς μου και η γιαγιά μου; Γιατί η κυρία  Νίνα μαζεύει παιχνίδια; Τι γίνεται σε μία αίθουσα με παιχνίδια όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνουν οι πόρτες το βράδυ; Παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών θα δουν, θα μάθουν, θα ζωγραφίσουν και πάνω απ’ όλα θα παίξουν μέσα στην έκθεση παλαιού παιχνιδιού «ΠαίΖΩ», από την ιδιωτική συλλογή της Νίνας Καρακώστα – Γαβριλάκη.  

Στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά εξερευνούν το Μουσείο στο Γκάζι» που με την παρότρυνση ενός μουσειο παιδαγωγού  και τη συμμετοχή των γονιών τους, τα παιδιά κάνουν μια περιήγηση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, μέσα από παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και γνωρίζουν την ιστορία και τη λειτουργία του παλαιού εργοστασίου. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις οικογένειες τους.

Ενώ στις 12.30, θα ακολουθήσει «Το Μυστήριο του Φωταερίου», στοχευμένο αποκλειστικά σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τους μικρούς μας επισκέπτες να ενώσουν τα κομμάτια μιας κατασκευής-παζλ μέσα από ειδικές αποστολές μυστικών πρακτόρων, παιχνίδια ρόλων, παρατηρητικότητας, συνεργασίας, δημιουργικότητας  και γρίφους. Μια περιπέτεια που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα παιδιά να ανακαλύψουν το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου και  τον τρόπο λειτουργίας του, τα επαγγέλματα που υπήρχαν στο εργοστάσιο, αλλά και τα υλικά που προέκυπταν από την παραγωγική διαδικασία. Να γνωρίσουν την τεχνολογία και τις μορφές ενέργειας του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ταυτόχρονα,  θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συμμετάσχουν σε βιωματικά παιχνίδια αλληλεπιδρώντας με το βιομηχανικό χώρο και ταξιδεύοντας στο χρόνο.

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

10.15 – 11.30 – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «παίΖΟΥΜΕ;» (Κτίριο «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ» )

11.30 – 12.30 – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο    ΓΚΑΖΙ» (Κτίριο «ΝΕΟ ΥΔΑΤΕΡΙΟ»)

12.30 – 13.30 – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μυστήριο του Φωταερίου» (Κτίριο «ΝΕΟ ΥΔΑΤΑΕΡΙΟ»)

13.00 – 14.00 – Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (αφετηρία      
συνάντησης Καμινάδα Γ)

Στο καφέ της Τεχνόπολης θα υπάρχουν προσαρμοσμένα μενού ενώ στο πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν επιλεγμένα είδη με έκπτωση 20%.