Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το Φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ, του Δημήτρη Χατζή από το Πρόχειρο Θέατρο

Το Φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ, του Δημήτρη Χατζή από το Πρόχειρο Θέατρο

Το Πρόχειρο Θέατρο σε συνεργασία με το θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) παρουσιάζει «Το Φονικό της Ιζαμπέλλας Μόλναρ». Πρόκειται για δραματοποιημένη ανάγνωση του ομώνυμου αριστουργηματικού διηγήματος του Δημήτρη Χατζή.


“Εκεί που φωλιάζει μία και μόνη για όλες τις τέχνες, η ποίηση.” Εκεί, ο Δημήτρης Χατζής ανιχνεύει “την ασίγαστη, ανημέρευτη προσπάθεια του ανθρώπου για την ομορφιά, την τέχνη, την ευτυχία, μέσα απ' την αδυναμία, τη ματαιότητα, την απελπισιά και την άρνηση.” Κι εκεί, οι μαστόροι Τού Πρόχειρου Θεάτρου “ζυμώνουν” τη δραματοποιημένη τους ποιητική στιγμή, “ψωμίζοντας” το προϊόν τού μόχθου τους στους αληθινούς αποδέκτες, τούς θεατές .


Το διήγημα του Χατζή διερευνά τη σχέση της τέχνης με τη ζωή μέσα από τον κόσμο της γλύπτριας Ιζαμπέλλας Μόλναρ. Δοσμένο σε πρώτο πρόσωπο, και υιοθετώντας παράλληλα πολλά στοιχεία δοκιμιακής γραφής, το διήγημα θέτει καίρια ζητήματα πάνω στη σχέση ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και την προσωπική ζωή και πραγματικότητα. Βασική μέριμνα Του Πρόχειρου Θεάτρου, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να μεταφερθεί πιστά ο αφηγηματικός χαρακτήρας του διηγήματος αποδίδοντας πλήρως το πνεύμα του Δημήτρη Χατζή.
“Το Πρόχειρο Θέατρο” ιδρύθηκε για να προσφέρει καταφύγιο σε μαστόρους του θεάτρου και στην ανάγκη να συνεχίσουν να ασκούν την τέχνη τους μέσα στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του στο κοινό έγινε το 2009 στην ιστορική σκηνή του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κούν, με την παράσταση «Cafe la femme - Η πιο δυνατή».


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – επιμέλεια παράστασης : Δέσποινα Γκάτζιου
Ηθοποιοί : Ειρήνη Ράπτη, Δέσποινα Γκάτζιου
Ηχογραφημένη φωνή : Γιώργος Γκάτζιος
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Σημείωση: Μετά το τέλος της κάθε παράστασης ακολουθεί συζήτηση με το κοινό

Σχετικές ειδήσεις
O Nτέτεκτιβ, του Δημήτρη Χατζή στο Skrow Theater
30.12.2016 14:36
Το αριστούργημα του Δημήτρη Χατζή «Ο Ντέτεκτιβ» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Skrow από 18 Ιανουαρίου κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00.
Κασσάνδρα: Μία πρωτότυπη θεατρική ανάγνωση για δύο φωνές στο Booze
10.11.2016 12:19
Το Booze μας προσκαλεί στην παράσταση Κασσάνδρα, μία πρωτότυπη θεατρική ανάγνωση για δύο φωνές, βασισμένη σε διασκευή του ομώνυμου διηγήματος - στην γερμανική γλώσσα –, με αφορμή την πέμπτη επέτειο από το θάνατο της Κρίστα Βολφ (1 Δεκεμβρίου 2011).
Λυσιστράτη: Διαβάστε ελεύθερα το κείμενο την ώρα της παράστασης!
04.08.2016 17:13
Ο Δημήτρης Δημητριάδης και οι Εκδόσεις Νεφέλη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016, προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση στο μεταφρασμένο κείμενο της Λυσιστράτης, για ανάγνωση σε κινητά, tablet ή υπολογιστές μέσω του βιβλιομάτ, κατά τη διάρκεια της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Παρασκευή και Σάββατο, από τις 19:00 μέχρι τις 24:00).
Πλήθος κόσμου στην ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας
27.05.2016 14:25
Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την ολοήμερη δημόσια θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου από το Εθνικό Θέατρο.
Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.05.2016 17:10
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.