Η New Star παρουσιάζει  5 ταινίες μικρού μήκους και συνολικής διάρκειας 39 λεπτών της Νάνσυς Σπετσιώτη, από τις 23 Ιανουαρίου 2014 στους κινηματογράφους.

ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΝΑΝΣΥ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ

«ΜΙΚΡΕΣ ΜΑΤΙΕΣ    ΣΤ’ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ»

(ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ, Σ’ ΕΝΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ, ΤΖΑΦΑΡ)

 Πέντε  ταινίες μικρού μήκους συνολικής διάρκειας 39′, που αγγίζουν τις ψυχές και τα συναισθήματά μας, αφυπνίζουν και ταυτόχρονα μας καλούν να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και πάνω απ’ όλα να μη χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.

«Τον φασισμό τον τρέφει η άγνοια των νέων που έχουν ανάγκη να νιώσουν δυνατοί»

Νάνσυ Σπετσιώτη

«Πέρα από τη χρονική διάρκεια ο όρος «μικρού μήκους» προσδιορίζει, κατά τη γνώμη μου, την πυκνότητα μιας ταινίας και την αφηγηματική φειδώ. Γι’ αυτό και ο χρόνος της ταινίας πρέπει να υποστηρίζει τα δύο αυτά στοιχεία.»

Νάνσυ Σπεστιώτη

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ… (5′ 30″)

Ένας πρωτότυπος αποχαιρετισμός. Μια γλυκόπικρη κωμωδία με ευαισθησία και χιούμορ.

Σ’ΕΝΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (10′30″)

Η ελευθέρωση – η φυγή του ανθρώπου από τα δεσμά που τον κρατούν οι φόβοι του. Αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να φύγει και να πάει έξω να ταξιδέψει, αλλά το άγνωστο τον τρομάζει.

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ (3′)

Είναι μία ταινία μικρή σε διάρκεια, κοινωνικού προβληματισμού. Για τους ανθρώπους που κατοικούν δίπλα μας, τους βλέπουμε μόνο όταν τους χρειαζόμαστε. Τι θα γίνει όμως όταν περάσουν στην απέναντι όχθη…;

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ (17′)

Η ιστορία ενός άντρα στην Ελλάδα της κρίσης που έζησε κι αυτός μέσα στη φούσκα, μέχρι που έσπασε. Δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις, μόνο ανοίχθηκε παραπάνω απ’ ό,τι μπορούσε και τώρα προσπαθεί να πιαστεί και να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα.

ΤΖΑΦΑΡ (2’ 30’ )

Ύστερα από ένα αγωνιώδες διάστημα ο κατάλληλος δότης για το μικρό κοριτσάκι βρίσκεται, η εγχείρηση μυελού των οστών πετυχαίνει και οι γονείς συναντούν τον γιατρό και τον ανώνυμο -εώς τότε- δότη. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και την καρδιά σας…

ΝΑΝΣΥ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ

Απόφοιτη του τμήματος κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ. Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους: «Αποχαιρετισμός στα όπλα…» (2008), «Τιμωρία» (2009),  «Σ’ ένα συνοριακό σταθμό» (2010), «Τζαφάρ» (2011), «Ουκ αν λάβοις» (2012), «Αντιπαροχή» (2013), και «Λεωφόρος» (ντοκιμαντέρ 2013). Οι οποίες έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κι έχουν αποσπάσει βραβεία. Παράλληλα έχει γράψει πάνω από εικοσιπέντε σενάρια για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και τηλεοπτικές σειρές. Έχει καταπιαστεί επίσης με τη θεατρική συγγραφή και το 2008 απέσπασε το 3ο κρατικό βραβείο θεατρικού έργου του υπουργείο Πολιτισμού για το έργο της «Ταμπλό βιβάν». Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σαν θεατρικά αναλόγια από το Εθνικό θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.  Ενώ ολοκληρωμένες παραστάσεις έργων της έχουν ανέβει σε συνεργασία με το Θεσσαλικό θέατρο, το Θέατρο Φούρνος και το Θέατρο Σοφούλη που ανέβασε τα παιδικά έργα της: «Το πέταγμα του Ίωνα» (2013) και «Το σοφό σώμα της Σοφίας» (2013-2014). Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της Εταιρίας Ελλήνων σκηνοθετών.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ…(5′ 30”)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη

Σενάριο: Νάνσυ Σπετσιώτη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σπύρος Παπαδόπουλος

Μουσική: Βασίλης Δημητρίου

Ηχοληψία: Μάρκος Ζερβός

Μοντάζ: Γιάννης Σ. Νικολάου

Ειδικές κατασκευές: Αφοί Αλαχούζοι

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Μακιγιάζ: Νατάσα Μιχαλοπούλου

Ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Έρση Μαλικένζου

Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης

Περίληψη

Ένας ασθενής ζητάει απ’ το γιατρό του μια χάρη…

Η ταινία “Αποχαιρετισμός στα όπλα…” αναφέρεται σ’ έναν πρωτότυπο αποχαιρετισμό. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη κωμωδία με ευαισθησία και χιούμορ.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ»

Εύφημος Μνεία αποδόθηκε στη Νάνσυ Σπετσιώτη, φοιτήτρια του Α.Π.Θ., για την ευρηματική και φρέσκια κινηματογραφική της προσέγγιση στην ταινία «Αποχαιρετισμός στα Όπλα», στο 31ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 2008.

Σ’ ΕΝΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (11’ 30’’)

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία:Νάνσυ Σπετσιώτη

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Άρις Σταύρου

Ήχος : Νίκος Μπουγιούκος

Μοντάζ : Γιάννης Παρασκευόπουλος

Παραγωγός : Δημήτρης Γαλανόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής : Βιργινία Αρτοποιού

Μουσική : Μάριος Στρόφαλης

Σκηνικά /  Κοστούμια : Μιχάλης Σδούγκος

Διανομή : Γιώργος Παπαδημητράκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Τζουμάκης

Παραγωγή : Δημήτρης Γαλανόπουλος/ Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Περίληψη

 Ένας ηλικιωμένος σταθμάρχης δουλεύει χρόνια σ’ ένα συνοριακό σταθμό. Παρακολουθεί τα τραίνα να φεύγουν, αλλά αυτός παραμένει εκεί…

Τα γυρίσματα στο σιδηροδρομικό Σταθμό της Τρίπολης

Μια ευχάριστη έκπληξη υπήρξε για το επιβατικό κοινό του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρκαδικής Πρωτεύουσας όταν διαπίστωσαν από κοντά, τα γυρίσματα της νέας Κινηματογραφικής ταινίας της Νάνσυ Σπετσιώτη με τίτλο «Σε έναν συνοριακό σταθμό», ένα λογοτεχνικό έργο του Αντώνη Σαμαράκη. Τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου μπροστά από το χώρο επιβίβασης και αποβίβασης του σταθμού, με το team των ανθρώπων της παραγωγής όπου αριθμούσαν συνεργείο και συντελεστές περίπου εκατό άτομα.

Αποφασίσαμε να το κάνουμε με αγάπη και με επίπεδο και όχι επιπόλαια, διότι το οργανώνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το Νοέμβριο περίπου. Καταφέραμε τα ακατόρθωτα, ο ΟΣΕ μας παραχώρησε ένα τρένο από την Καλαμάτα θέλαμε παραδοσιακό τρένο, παρόλο που υπολειτουργεί το τρένο της Πελοποννήσου, ψάξαμε σ΄όλη την Ελλάδα καθώς θέλαμε και την γραφικότητα του Σταθμού που χρονολογείται ο σιδηροδρομικός Σταθμός της Τρίπολης από το 19ο αιώνα και είναι πραγματικά ένα στολίδι. Το γύρισμα γίνετε σε φιλμ 35milimetr και όχι σε βίντεο και πλαισιώνεται με σπουδαίους συνεργάτες. Η ταινία προορίζεται για το Φεστιβάλ της Δράμας και το αντίστοιχο της Δράμας σε διεθνές επίπεδο το Σεπτέμβριο.

ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ (3’)

Σενάριο – Σκηνοθεσία:Νάνσυ Σπετσιώτη

Παραγωγός : Δημήτρης Γαλανόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Δημήτρης Κούκας

Μουσική : Μάριος Στρόφαλης

Μοντάζ : Γιάννης Παρασκευόπουλος

Κοστούμια : Σοφία Κοτσικου, Τάσος Δήμας, Κατερίνα Χαλιώτη

Ήχος : Δημήτρης Ιωσηφέλης

Μακιγιάζ : Νατάσα Μιχαλοπούλου, Νότα Μυκιαδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη : Θοδωρής Ρουσόπουλος

Φωτογράφος πλατώ : Θάλεια Γαλανοπούλου

Παραγωγή : ICONA STUDIO

Περίληψη

Η Σοφία ζητά απ’ τη γειτόνισσα της λίγη ζάχαρη…

Η αφορμή που με οδήγησε να γυρίσω τη συγκεκριμένη ταινία είναι οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα της κρίσης.

Η δύσκολη καθημερινότητα, η ανέχεια, η έλλειψη αξιοπρέπειας. Και πώς όλα αυτά βιώνονται από ανθρώπους απλούς, της διπλανής πόρτας, που αδυνατούν να βιοπορίσουν. Και πώς αυτοί φαντάζουν στα μάτια των άλλων.

 Είναι μία ταινία μικρή σε διάρκεια, κοινωνικού προβληματισμού. Για τους ανθρώπους που κατοικούν δίπλα μας, τους βλέπουμε μόνο όταν τους χρειαζόμαστε. Τι θα γίνει όμως όταν περάσουν στην απέναντι όχθη…;

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ (17′)

Παίζουν

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΡΣΗ ΜΑΛΙΚΕΝΖΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ, ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Νάνσυ Σπετσιώτη

Σενάριο : Σωτήρης Τσέλλος

Σκηνικά : Δημήτρης Καντας

Κοστούμια : Ομάδα BOUDOIR

Ήχος : Αντώνης Σαμαράς

Σχεδιασμός ήχου : Μάρκος Σπανουδάκης

Μουσική : Μάριος Στροφαλης

Μοντάζ : Γιάννης Σ. Νικολάου

Διεύθυνση φωτογραφίας : Δημήτρης Κούκας

Παραγωγός : Δημήτρης Νάκος

Περίληψη

Ο Βασίλης θέλει να δώσει αντιπαροχή το παλιό σπίτι της μητέρας του ώστε να γλιτώσει από την κατάσχεση το διαμέρισμά του. Η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία ενός άντρα στην Ελλάδα της κρίσης που έζησε κι αυτός μέσα στη φούσκα, μέχρι που έσπασε. Δεν εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους και καταστάσεις, μόνο ανοίχθηκε παραπάνω απ’ ό,τι μπορούσε και τώρα προσπαθεί να πιαστεί και να εκμεταλλευτεί τα ήδη υπάρχοντα.

ΤΖΑΦΑΡ (2′ 30”)

Παίζουν

Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Ψαρράς, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Waseem Aktar, Χαρά Τσιόνγκα, Γεωργία Κατσικονούρη.

Συντελεστές

Παραγωγός : Δημήτρης Γαλανόπουλος (ICONA STUDIO)

Σκηνοθεσία : Νάνσυ Σπετσιώτη

Σενάριο: Κατερίνα Κουτσομύτη

Διεύθυνση φωτογραφίας : Μιχάλης Γερανιος

Μοντάζ : Γιάννης Παρασκευόπουλος

Ηχολήπτης : Δημήτρης Ιωσηφέλλης

Κοστούμια : Τάσος Δήμας, Σοφία Κοτσικου, Κατερίνα Χαλιώτη

Μουσική : Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος

Μακιγιάζ: Σοφία Μίχα

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Πακα

Περίληψη

Ύστερα από ένα αγωνιώδες διάστημα ο κατάλληλος δότης για το μικρό κοριτσάκι βρίσκεται, η εγχείρηση μυελού των οστών πετυχαίνει και οι γονείς συναντούν τον γιατρό και τον ανώνυμο -εώς τότε- δότη. Ανοίξτε τώρα τα μάτια και την καρδιά σας…

Ο δότης δεν είναι λευκός. Είναι μετανάστης. Χρειάζονται μόλις δυο λεπτά για να καταλάβεις ότι το χρώμα του δέρματος, η καταγωγή και ό,τι διαφοροποιεί εξωτερικά τον έναν από τον άλλο δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή κανενός ανθρώπου δεν αξίζει παραπάνω από κάποιου άλλου. Η ταινία μικρού μήκους «Τζαφάρ» της σκηνοθέτιδος Νάνσυς Σπετσιώτη καταφέρνει να αποδομήσει με τον πιο απλό και συγκινητικό τρόπο όσα χρειάζονται να ειπωθούν για τον ρατσισμό. Το μικρό αυτό φιλμ, που άγγιξε τις ψυχές και τα συναισθήματά μας, αφυπνίζει και ταυτόχρονα μας καλεί να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και πάνω απ’ όλα να μη χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.