Από τις εκδόσεις ΧΙΛΩΝ κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Μαρίνα Τσβετάγιεβα, με τίτλο “Ο διάβολος και άλλα αφηγήματα”.

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941) με την έντονα βιωματική ποίηση αλλά και τους γλωσσικούς της πειραματισμούς θεωρείται από τις σπουδαιότερες Ρωσίδες και γενικά Ευρωπαίες ποιήτριες του εικοστού αιώνα.

Η παρούσα έκδοση αποτελείται από τέσσερα πεζογραφήματα σχετικά με την παιδική της ηλικία, γραμμένα ανάμεσα στα έτη 1934-1935. Τα πεζογραφήματα αυτά δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθούν: είναι αυτοβιογραφικά, αλλά στην αυτοβιογραφία αυτή αναπλάθεται η δημιουργική φαντασία ενός μικρού κοριτσιού, προορισμένου να γίνει « ποήτρια και όχι γυναίκα άξια να αγαπηθεί». Στον αριστουργηματικό Διάβολο, μέσα από ένα φάντασμα της παιδικότητας διαγράφεται η εξέγερση της ποιήτριας απέναντι στην προκατάληψη και την εκκλησιαστική συμβατικότητα. Στο αφήγημα Η μητέρα μου και η μουσική, η Τσβετάγιεβα καταπιάνεται με τη γέννηση της ποιητικής της κλίσης ενώ το εκτεταμένο (σε 2 μέρη) Σπίτι κοντά στον Γερο-Ποιμένα σκιαγραφεί την ιστορία της οικογένειάς της, στην Ρωσία πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, μια ιστορία σημαδεμένη από το μύθο του θανάτου.

Ο Πάστερνακ αποκάλεσε την Μαρίνα Τσβετάγιεβα «ασύγκριτα χαρισματική ποιήτρια, φλογερή και επινοητική» και ο Έρενμπουργκ  «μια Ρωσίδα ασεβή, όλο φως και χαρά». Αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και αυτά τα αφηγήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.