Μια μοναδική συναυλία με έργα δύο σπουδαίων Ελλήνων συνθετών με σημαντική παρουσία στα εγχώρια καλλιτεχνικά δρώμενα και διεθνή ακτινοβολία -των Μιχάλη Τραυλού και Γιώργου Κουμεντάκη– για φλάουτο, όμποε, πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, παρουσιάζεται την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια στη Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στη συναυλία ακούγονται τα μουσικά έργα του Μιχάλη Τραυλού: Three moods (2005/2013) για φλάουτο και τρίο εγχόρδων, Θαλασσινές μπαλάντες (1987/1990) για άλτο φλάουτο και πιάνο, Duetti (1996) για φλάουτο και πιάνο, The Castle of Kwidzyn (2013) για σόλο άλτο φλάουτο, Seven Short Pieces (2013) για κουαρτέτο εγχόρδων.

Οι μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Κουμεντάκη που θα παρουσιαστούν είναι Η προνύμφη και η νυχτοπεταλούδα του L. van B. (1999) για σόλο πιάνο και Point of no return (2008) για κουαρτέτο εγχόρδων.  

Συμμετέχουν οι σολίστ: Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο, άλτο φλάουτο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο) και το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών [Μαριάννα Σαφάροβα (Α’ βιολί), Άλλα Σελαλμαζίδη (Β’ βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα), Νικολάι Κομισσάροβ (βιολοντσέλο)].

Οι μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Τραυλού έχουν επανειλημμένως εκτελεστεί και βραβευτεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό [Α’ βραβείο στο Διαγωνισμό Jeunesses Musicals του Βελιγραδίου (1979), Α’ βραβείο στο Διαγωνισμό της Στουτγάρδης (1979), Έπαθλο Ιδρύματος Prince Piere του Μονακό (1982), Β’ βραβείο στο Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων (1990) κ.ά]. Έχει λάβει μέρος τρεις φορές στις Διεθνείς Μέρες Σύγχρονης Μουσικής Gaudeamus στην Ολλανδία.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες σύγχρονους συνθέτες με έργα του να έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες του εξωτερικού από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα, ενώ τις συνθέσεις του έχουν διευθύνει διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μαέστροι. Από το 2012 είναι φιλοξενούμενος συνθέτης στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Κύκλου φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη.