Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνές Φεστιβάλ Συμφωνία: Η πρώτη συναυλία του 2014 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Διεθνές Φεστιβάλ Συμφωνία: Η πρώτη συναυλία του 2014 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα που εκτείνεται από την περίοδο του κλασικισμού ως την πρωτοπορία, το Φεστιβάλ Συμφωνία υποδέχεται το 2014 και τον Κύκλο Κλασικές Ορχήστρες, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


Θα ερμηνευθούν τα έργα:

Σέργκεϊ Προκόφιεφ
Συμφωνία αρ.1 σε ρε μείζονα, έργο 25, «Κλασική»

Το καλοκαίρι του 1917, λίγο πριν το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο νεαρός τότε Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ, συνέλαβε την πρωτότυπη ιδέα, να συνθέσει μία συμφωνία που θα απαντά έμπρακτα στο εξής (υποθετικό προφανώς) ερώτημα: «πώς θα έγραφε ο Χάυντν, αν ζούσε το 1917;» Κατά τον Προκόφιεφ, θα διατηρούσε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ύφους του ασπαζόμενος όμως σε έναν βαθμό και τις κατακτήσεις της μουσικής πρωτοπορίας της εποχής. Με αυτό το μάλλον «πειραματικό» πνεύμα γράφτηκε η Πρώτη του Συμφωνία, επονομαζόμενη εύλογα «κλασική». Πρόκειται για ένα σύντομο αλλά απολαυστικό έργο, εντελώς ξένο προς την ταραχώδη πολιτικά εποχή που γράφτηκε, γεμάτο ζωντάνια, αιχμηρές αρμονίες, χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση από την αρχή ως το τέλος. Ο συνθέτης ούτε αντιγράφει το κλασικό στυλ ούτε το παρωδεί· αφήνει αβίαστα τον εαυτό του να εμπνευστεί από αυτό, αφομοιώνοντάς το κατά έναν βαθιά προσωπικό τρόπο.


Γιόχαν Μπαμπτίστ Βάνχαλ
Κοντσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα

Ο Γιόχαν Μπάπτιστ Βάνχαλ, Βοημός συνθέτης της κλασικής περιόδου, δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην Βιέννη (όπου εγκαταστάθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1760) και πέραν της φήμης του ως παιδαγωγού άφησε ένα πλουσιότατο δημιουργικό έργο (συμφωνίες, κοντσέρτα , μουσική δωματίου, έργα για πιάνο κ.ά.). Στιλιστικά συνέδεσε το όνομά του με το σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα «Θύελλα και Ορμή». Το Κοντσέρτο του για κοντραμπάσο, διαυγές στη γραφή του και με αξιοσημείωτες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, αναδεικνύει την λυρική πτυχή του οργάνου, που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε σολιστικό ρόλο. Έτσι, δίκαια έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα κοντσέρτα του σχετικού ρεπερτορίου.


Ζωρζ Μπιζέ
Συμφωνία σε ντο μείζονα

Ο Γάλλος ρομαντικός συνθέτης, διάσημος κυρίως για την αριστουργηματική του όπερα Κάρμεν, έγραψε την Συμφωνία σε ντο μείζονα το 1855, όταν ήταν 17 ετών και σε διάστημα μόλις ενός μήνα, κατά την διάρκεια των λαμπρών σπουδών του στο Ωδείο του Παρισιού. Η ύπαρξή της αγνοήθηκε για περίπου 80 χρόνια, αφού η παρτιτούρα ανακαλύφθηκε μόλις το 1933. Αναμφισβήτητα, πρότυπο για την Συμφωνία του Μπιζέ στάθηκε η Πρώτη Συμφωνία του δασκάλου του, Σαρλ Γκουνώ· ίσως μάλιστα οι πολλές δομικές της ομοιότητες με αυτή να ήταν και ο λόγος που ο Μπιζέ αποσιώπησε την ύπαρξή της. Πάντως, αυτό που καθιστά την Συμφωνία του Μπιζέ άκρως ενδιαφέρουσα και διαχρονικά γοητευτική δεν είναι τόσο η πρωτοτυπία όσο η εντυπωσιακή ακρίβεια της συνθετικής τεχνικής, η λεπταίσθητη ενορχήστρωση και η ευφάνταστη επεξεργασία των μελωδικών της ιδεών. Επίσης, η Συμφωνία οφείλει πολλά -ως προς την κλασική δομή των τεσσάρων μερών της και το γενικότερο ύφος της- στο πνεύμα των Χάυντν, Μότσαρτ και Σούμπερτ.


Σολίστ: Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας


Το φεστιβάλ ΣΥΜΦΩΝΙΑ τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2007 – 2013» ΕΣΠΑ, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Πειραιά και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

www.piraeussinfonia.gr

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙΙ - Κύκλος Μάλερ II από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.05.2016 12:37
Έργο απέραντης ομορφιάς, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ανταποκρίνεται στην πεποίθησή του ότι, καθώς μία Συμφωνία είναι σαν τον κόσμο, οφείλει να εμπεριέχει τα πάντα. Και, πράγματι, στη δημοφιλέστερη ίσως Συμφωνία του ευφυούς Αυστριακού συνυπάρχουν ο ερωτικός πόθος με την τραγικότητα του θανάτου, ο ορθολογισμός με το ρομαντισμό και την σχεδόν εξωφρενική φαντασία, ο ψίθυρος με τη θριαμβική ιαχή. Με αυτό το εμβληματικό και πλήρες συμβολισμών έργο επέλεξε, λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κλείσει το φετινό χειμερινό κύκλο των τακτικών της συναυλιών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Γκούσταβ Μάλερ: Πέμπτη Συμφωνία, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.03.2016 12:18
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 την εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή.
Μία Συμφωνία Για Την Ιθάκη: επετειακή κυκλοφορία από την ΚΟΘ για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ
04.03.2016 16:46
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια επετειακή κυκλοφορία για τα 30 χρόνια της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας το συλλεκτικό άλμπουμ «Μια Συμφωνία Για Την Ιθάκη».