Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη θεατρική δράση «Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει τον λαό» (σύλληψη-σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τις 25 Ιανουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η πρόταση –με τον αγγλικό τίτλο «Μin(d)ing Ibsen: An Enemy of the people meets the people»– κέρδισε την Υποτροφία Ίψεν 2013 του διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού Ibsen Scholarship του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας.

Πρόκειται για την συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και των δημιουργών Χάρη Πεχλιβανίδη και Κορίνας Βασιλειάδου, η οποία και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ανέβασμα του έργου Ένας Εχθρός του λαού του Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν, στο οποίο το αστικό δράμα συνδιαλέγεται με το θεάτρο-ντοκουμέντο. Το σπουδαίο κλασικό κείμενο συναντάει τη σύγχρονη πραγματικότητα, επιχειρώντας να ανοίξει έναν από σκηνής διάλογο πάνω στο αμφιλεγόμενο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής – το ιψενικό δίλημμα συναντά το δίλημμα του παρόντος. . Η επιλογή του χώρου της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απόλυτα συνειδητή, μετατρέποντας έναν κατ’ εξοχήν χώρο δημοσίου διαλόγου σε θεατρική σκηνή.

Το Κ.Θ.Β.Ε. αγκάλιασε τη δράση «Ορυχείο Ίψεν», με γνώμονα την υποστηρικτική του στάση απέναντι στους νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, παρουσιάζοντας τα έργα τους τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό. Η παράσταση γίνεται υπό την αιγίδα των Ibsen Schollarships του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές

Σύλληψη και σκηνοθεσία:  Κορίνα Βασιλειάδου – Χάρης Πεχλιβανίδης

Δραματουργικός σύμβουλος : Πρόδρομος Τσινικόρης

Μετάφραση (από τα αγγλικά):  Δημήτρης Ναζίρης

Σκηνικά, Φωτισμοί-video mapping: Στάθης Μήτσιος

Κοστούμια :  Στέλλα Γκρεκιώτη

Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Δημητριάδου

Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Διανομή

ΤΟΜΑΣ ΣΤΟΚΜΑΝΝ       Μιχάλης Φωτόπουλος

ΚΑΤΡΙΝΑ ΣΤΟΚΜΑΝΝ    Έφη Σταμούλη

ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΚΜΑΝΝ        Ειρήνη Κυριακού

ΠΕΤΕΡ ΣΤΟΚΜΑΝΝ        Κώστας Χατζησάββας

ΧΟΒΣΤΑΝΤ                       Νικόλας Μαραγκόπουλος

ΜΠΙΛΛΙΓΚ                        Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

ΑΣΛΑΚΣΕΝ                       Χάρης Πεχλιβανίδης

Στην παράσταση συμμετέχει ομάδα ειδικών (experts)