Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Κώστας Κουτσολέλος: Παρουσιάζουμε τον αγιάτρευτο ρομαντισμό που κρύβει το έργο της Σάρα Κέιν

Κώστας Κουτσολέλος:  Παρουσιάζουμε τον  αγιάτρευτο ρομαντισμό που κρύβει το έργο της Σάρα Κέιν

«4.48: ένα τραγούδι» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης που ανεβάζει η ομάδα MAG από τις  6 Ιανουαρίου και για 20 μόνο παραστάσεις στο fabrica Athens. Με αφορμή το τελευταίο έργο «4.48 Ψύχωσις» της βρετανίδας θεατρικής συγγραφέως Σάρα Κέιν, η ομάδα MAG επιχειρεί να εισχωρήσει στον βαθύ ρομαντισμό που διέπει το έργο της. Ένας τραγουδιστής, ένα μικρόφωνο και ένα παλιό παιδικό συνθεασάιζερ μας αφηγούνται μια ατυχή ερωτική ιστορία που θα μας παρασύρει υπό τους ήχους τραγουδιών των Joy Division, Depeche Mode και Iggy Pop. Εμείς μιλήσαμε τον σκηνοθέτη και μοναδικό ηθοποιό της παράστασης Κώστα Κουτσολέλο, ο οποίος μας μετέφερε στην μαγευτική ατμόσφαιρα της σκληρής ποιητικότητας της Αγγλίδας αυτόχειρα.


Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα

 

Culturenow.gr:  «4.48, ένα τραγούδι». Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την ιστορία που πρόκειται να μας διηγηθείτε στη νέα σας performance ;

Κώστας Κουτσολέλος:  Το «4.48, ένα τραγούδι» είναι μια ερωτική ιστορία (ατυχής, όπως οι περισσότερες..) ενός ψυχιάτρου και μιας ασθενούς. Το πιο ενδιαφέρον και περίεργο όμως, είναι ότι την αφηγείται ένας άντρας, που παίζει εναλλάξ τον ρόλο και του άντρα και της γυναίκας.

 

Cul.N: Ένας τραγουδιστής, ένα μικρόφωνο και ένα παλιό παιδικό συνθεσάιζερ.  Πώς θα περιγράφατε τη σκηνική αναπαράσταση που επιλέξατε για το κείμενο του τελευταίου έργου «4.48»  της βρετανίδας συγγραφέως, Σάρα Κέιν. 

Κ.Κ : Θα έλεγα οτι κινείται στο όριο μεταξύ θεάτρου και μουσικής, μεταξύ αφήγησης/πρόζας και τραγουδιού. Να διευκρινήσω επίσης ότι δεν παρουσιάζω ολόκληρο το ''4.48 Ψύχωσις'' της Σάρα Κέιν, αλλά μια παράσταση που χρησιμοποιεί αυτό το κείμενο ως αφετηρία, ως πηγή έμπνευσης.

 

Cul.NΟ ρομαντισμός των έργων της Κέιν βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της παράστασης. Πώς έχετε συλλάβει αυτόν τον ρομαντισμό;

Κ.Κ: Νομίζω ότι κάτω από την σκληρότητα και τον κυνισμό των έργων της, κρύβεται ένας αγιάτρευτος -σχεδόν εφηβικός- ρομαντισμός. Λες και επιθυμεί την ένωση με τον Άλλον -τον έρωτα δηλαδή- τόσο πολύ και τόσο έντονα, που η ακύρωση αυτής της επιθυμίας είναι που την γεμίζει με τόσο πόνο και θυμό.

 

Cul.N : Μια ιστορία υπο τους ήχους  τραγουδιών  των Joy Division, Depeche Mode και Iggy Pop. Με ποιο τρόπο λειτουργεί η μουσική , το τραγούδι μέσα στην παράσταση; 

 

Κ.Κ : Εγώ δεν είμαι τραγουδιστής, ηθοποιός είμαι, άρα προσεγγίζω αυτά τα τραγούδια με θεατρικό τρόπο, σαν αφηγήσεις δηλαδή. Π.χ. το 'She's lost control' των Joy Division λέει μια τόσο σαφής και συγκεκριμένη ιστορία, πέρα από την μουσική του.

 

Cul.N: Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με την συγγραφέα Σάρα Κέιν και το τελευταίο της έργο; Τί σας κέντρισε το ενδιαφέρον; 

Κ.Κ : Ο,τι και να πεί κανείς δεν γίνεται να μην αναγνωρίσει το πόσο εκπληκτική συγγραφέας είναι η Σαρα Κείν . Και το ''4.48'', αν και δύσκολο και στενάχωρο κείμενο, είναι βαθιά ειλικρινές.

 

 

Η παράσταση 4.48 - ένα τραγούδι, μια performance της ομάδας MAG παρουσιάζεται στο fabrica athens.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Πέτρος Φιλιππιδης: Ο πλούτος βρίσκεται στο μαζί!
17.06.2016 13:28
Ο Γιώργος Κιμούλης,ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, το πρώτο Παρασκευοσάββατο του Ιουλίου, βάζουν «πλώρη» για την Αργολίδα, αφού πρόκειται να ανοίξουν την αυλαία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, με τον «Πλούτο», το τελευταίο σωζόμενο έργο του πατέρα της αττικής κωμωδίας. Κατόπιν θα ακολουθήσει μία μεγάλη περοδεία της παράστασης σε όλη τη χώρα! Ο Πέτρος Φιλιππιδης, που έπαιξε πρώτη φορά Αριστοφάνη στην Επίδαυρο πριν από 32 χρόνια, επιστρέφει αυτή τη φορά υποδυόμενος τον Καρίωνα.
Αφροδίτη Ματκάρη: Το θέμα της παράστασης
10.06.2016 15:58
Η Θεατρική Ομάδα Σκευή παρουσιάζει την παράσταση "Είδομεν(η) Ξενίου γη", την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο του φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off off Athens, που επιστρέφει για όγδοη χρονιά φέτος στο Επι Κολωνώ.
Δύο Ιουλιέτες και επτά Ρωμαίοι καταλαμβάνουν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά!
18.02.2016 14:51
400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και 450 χρόνια από τη γέννηση του, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το αριστούργημά του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στη μετάφραση του Δημητρίου Βικέλα, σε μία εντελώς διαφορετική σκηνική εκδοχή υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ρήγου. Με αφορμή την παράσταση, εννέα ταλαντούχοι και ελπιδοφόροι αντιπρόσωποι της νέας γενιάς ηθοποιών που έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν αυτή την «καταδικασμένη από τα αστέρια» ιστορία αγάπης επί σκηνής, περιγράφουν μέσα σε λίγες φράσεις την δική τους προσωπική οπτική για το έργο του Σαίξπηρ και τους ρόλους που ερμηνεύουν.
Γιώργος Κοτανίδης: Η Τέχνη και η Επιστήμη βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει
23.11.2015 16:35
Ο Γιώργος Κοτανίδης θα “συνομιλήσει” και πάλι με μια κορυφαία μορφή της επιστήμης, τον Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν (1918– 1988), στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε ένα νέο ανέβασμα της ιδιαίτερα επιτυχημένης παράστασης Q.E.D ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν. Ο ηθοποιός απαντάει σ’ αυτά και σε αρκετά ακόμη ερωτήματα, λύνοντας όλες μας τις απορίες, ενώ μοιράζεται μαζί μας τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια που περιλαμβάνουν ένα θεατρικό έργο, ένα προσωπικό αφήγημα και μία ποιητική συλλογή! Παράλληλα, καταθέτει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την άποψη του για την πολύχρονη κρίση που βιώνουμε.
«Ο σεισμός στη Χιλή»: Με την ματιά των ηθοποιών
05.11.2015 10:24
Ύστερα από την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή της, η παράσταση «Ο σεισμός στη Χιλή», σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, επανέρχεται στο Bios για δεύτερη φορά, από την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Με αυτή την αφορμή, οι έξι ελπιδοφόροι αντιπρόσωποι της νέας γενιάς ηθοποιών που έχουν αναλάβει να ζωντανέψουν αυτή την γοητευτική ιστορία αγάπης επί σκηνής, μας μετέφεραν μέσα σε λίγες φράσεις την δική τους προσωπική οπτική για το έργο του Κλάιστ, αλλά και τον προσδοκώμενο αντίκτυπο της παράστασης στους θεατές, δίνοντάς μας ενδιαφέροντες λόγους για να την παρακολουθήσουμε!