«4.48: ένα τραγούδι» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης που ανεβάζει η ομάδα MAG από τις  6 Ιανουαρίου και για 20 μόνο παραστάσεις στο fabrica Athens. Με αφορμή το τελευταίο έργο «4.48 Ψύχωσις» της βρετανίδας θεατρικής συγγραφέως Σάρα Κέιν, η ομάδα MAG επιχειρεί να εισχωρήσει στον βαθύ ρομαντισμό που διέπει το έργο της. Ένας τραγουδιστής, ένα μικρόφωνο και ένα παλιό παιδικό συνθεασάιζερ μας αφηγούνται μια ατυχή ερωτική ιστορία που θα μας παρασύρει υπό τους ήχους τραγουδιών των Joy Division, Depeche Mode και Iggy Pop. Εμείς μιλήσαμε τον σκηνοθέτη και μοναδικό ηθοποιό της παράστασης Κώστα Κουτσολέλο, ο οποίος μας μετέφερε στην μαγευτική ατμόσφαιρα της σκληρής ποιητικότητας της Αγγλίδας αυτόχειρα.

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα

Culturenow.gr:  «4.48, ένα τραγούδι». Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την ιστορία που πρόκειται να μας διηγηθείτε στη νέα σας performance ;

Κώστας Κουτσολέλος:  Το «4.48, ένα τραγούδι» είναι μια ερωτική ιστορία (ατυχής, όπως οι περισσότερες..) ενός ψυχιάτρου και μιας ασθενούς. Το πιο ενδιαφέρον και περίεργο όμως, είναι ότι την αφηγείται ένας άντρας, που παίζει εναλλάξ τον ρόλο και του άντρα και της γυναίκας.

Cul.N: Ένας τραγουδιστής, ένα μικρόφωνο και ένα παλιό παιδικό συνθεσάιζερ.  Πώς θα περιγράφατε τη σκηνική αναπαράσταση που επιλέξατε για το κείμενο του τελευταίου έργου «4.48»  της βρετανίδας συγγραφέως, Σάρα Κέιν. 

Κ.Κ : Θα έλεγα οτι κινείται στο όριο μεταξύ θεάτρου και μουσικής, μεταξύ αφήγησης/πρόζας και τραγουδιού. Να διευκρινήσω επίσης ότι δεν παρουσιάζω ολόκληρο το ”4.48 Ψύχωσις” της Σάρα Κέιν, αλλά μια παράσταση που χρησιμοποιεί αυτό το κείμενο ως αφετηρία, ως πηγή έμπνευσης.

Cul.NΟ ρομαντισμός των έργων της Κέιν βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της παράστασης. Πώς έχετε συλλάβει αυτόν τον ρομαντισμό;

Κ.Κ: Νομίζω ότι κάτω από την σκληρότητα και τον κυνισμό των έργων της, κρύβεται ένας αγιάτρευτος -σχεδόν εφηβικός- ρομαντισμός. Λες και επιθυμεί την ένωση με τον Άλλον -τον έρωτα δηλαδή- τόσο πολύ και τόσο έντονα, που η ακύρωση αυτής της επιθυμίας είναι που την γεμίζει με τόσο πόνο και θυμό.

Cul.N : Μια ιστορία υπο τους ήχους  τραγουδιών  των Joy Division, Depeche Mode και Iggy Pop. Με ποιο τρόπο λειτουργεί η μουσική, το τραγούδι μέσα στην παράσταση; 

Κ.Κ : Εγώ δεν είμαι τραγουδιστής, ηθοποιός είμαι, άρα προσεγγίζω αυτά τα τραγούδια με θεατρικό τρόπο, σαν αφηγήσεις δηλαδή. Π.χ. το ‘She’s lost control’ των Joy Division λέει μια τόσο σαφής και συγκεκριμένη ιστορία, πέρα από την μουσική του.

Cul.N: Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με την συγγραφέα Σάρα Κέιν και το τελευταίο της έργο; Τί σας κέντρισε το ενδιαφέρον; 

Κ.Κ : Ο,τι και να πεί κανείς δεν γίνεται να μην αναγνωρίσει το πόσο εκπληκτική συγγραφέας είναι η Σαρα Κείν . Και το ”4.48”, αν και δύσκολο και στενάχωρο κείμενο, είναι βαθιά ειλικρινές.

Η παράσταση 4.48 – ένα τραγούδι, μια performance της ομάδας MAG παρουσιάζεται στο fabrica athens.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ