Γνωρίζεις την επιτυχία και την απολαμβάνεις. Στέκεσαι στην κορυφή και νιώθεις οτι έχεις εξαφαλίσει την αποδοχή και την «αγάπη» του κόσμου. Ξημερώνει, όμως, μια μέρα που σε κυριεύει ο πανικός. Αυτό που φοβάσαι ξαφνικά σου χτυπάει την πόρτα. Είναι η αποτυχία και η πτώση. Πώς τις αντιμετωπίζεις;

Από την Ελένη Τσόκα

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτιδας Ελίνας Ψύκου έρχεται να μας διηγηθεί την ιστορία ενός διάσημου επι σειράς ετών τηλεοπτικού παρουσιαστή που, καθώς βλέπει την καριέρα του να φθείρεται, αποφασίζει να στήσει ένα σχέδιο που θα αποκαταστήσει τον μύθο του ονόματος του και θα αναδημιουργήσει τη σχέση του με το κοινό. Ο παρουσιαστής αποφασίζει να σκηνοθετήσει την εξαφάνιση του και να ενορχηστρώσει μεθοδικά την θεαματική επιστροφή του. Έτσι, λοιπόν, βάζει εμπρός το πλάνο του και αποσύρεται σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που βρίσκεται εκτός σεζόν. Εκεί θα παραμείνει απομονωμένος για περίπου έναν μήνα. Η καθημερινότητα του κυλά μέσα απο προγραμματισμένες δραστηριότητες, πότε δοκιμάζοντας τις ικανότητες του στην μοριακή μαγειρική και πότε εξερευνώντας την φύση που τον περιβάλλει. Κάθε μέρα παρακολουθεί στη τηλεόραση και στις πρωινές εκπομπές τις εξελίξεις για την υποτιθέμενη απαγωγή του και την υποκριτική θλίψη την οποία εκφράζουν οι συνάδελφοι του στο κανάλι οπου δούλευε. Τις πρώτες μέρες τους δίνει ένα καλό θέμα για τηλεθέαση ενώ στη συνέχεια, καθώς περνάει ο καιρός και η υπόθεση αρχίζει να ξεχνιέται, το τηλεοπτικό πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά με γυμναστική και άλλες χαρούμενες δραστηριότητες.

Ο ήρωας παλεύει συνεχώς με τον εαυτό του και αυτό είναι κάτι που ο εξαιρετικός στον ρόλο του Χρήστος Στέργιογλου μας το μεταδίδει ολοκληρωτικά και καθηλωτικά. Εγκλωβισμένος στην εικόνα που τόσα χρόνια έχτιζε για τον εαυτό του, τωρα νιώθει χαμένος και αποξενωμένος απο την ουσία των πραγμάτων. Είχε μάθει να ζεί για την αναγνώριση και την επιτυχία. Η τηλεόραση είχει γίνει το σπίτι του αλλα η ευτυχία του δεν είχε υπάρξει ποτε αληθινή. Τώρα ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσει την σχέση του με τον κόσμο και να καταφέρει μια αιώνια επιστροφή στις καρδιές του. Σε όλη του, όμως, την προσπάθεια ο Αντώνης Παρασκευάς χάνει πολλές φορές την επαφή του με την πραγματικότητα. Πλάθοντας σκηνές με την φαντασία του οδηγείται σε απρόβλεπτες και ακραίες συμπεριφορές. Δοκιμάζει τον εαυτό του και φτάνει μέχρι το τέλος.

Αρχικά, το φίλμ ξεκινά σαν μια συγκρατημένη μαύρη κωμωδία με απολαυστικές δόσεις ρεαλιστικού παραλόγου για να συνεχίσει ως μια εσωτερική τραγωδία, ένα στυλιζαρισμένο δράμα που καταφέρνει να εστιάσει βαθιά στον κόσμο του ήρωα και να μας παρασύρει εύκολα και εμάς σε αυτό το ταξίδι. Τα μουσικά ιντερλούδια, και συγκεκριμένα το “Me olvide de vivir” του Julio Inglesias που εδώ ερμηνεύει ο ίδιος ο Χρήστος Στέργιογλου συνθέτουν ένα γοητευτικό, κωμικό σκηνικό που μας εξηγεί ακριβώς τα συναισθήματα του πρωταγωνιστή.

Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, που απέσπασε στην περσινή Berlinale το Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών, δεν γίνεται να αφήσει κάποιον θεατή ασυγκίνητο ή απροβλημάτιστο. Τα θέματα πολλά και ορμητικά: η ματαιοδοξία, η παγίδευση στην αυτοεικόνα, η τηλε-υποκρισία, η κατάρρευση, η διαχείριση της εσωτερικής κρίσης και άλλα πολλά ξεπηδάνε συνεχώς. Η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου έχει δουλέψει πολύ οργανωμένα καταφέρνωντας να συνδυάσει αστείο και τραγικό με πολύ έξυπνο τρόπο, ενώ ο Χρήστος Στέργιογλου δίνει μια πραγματικά πολύ δυνατή ερμηνεία, για την οποία άλλωστε βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά και η περιήγηση στο κόσμο του Αντώνη Παρασκευά συνίσταται ανεπιφύλακτα!

Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου

Σενάριο: Ελίνα Ψύκου

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Σουξές, Θεοδώρα Τζίμου, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Γιάκα, Βασίλης Δημητρούλιας

Διάρκεια: 88΄

Διανομή: Feelgood


Διαβάστε περισσότερα για τις νέες ταινίες