Ο Δημήτρης Καλαντζής και το Κουιντέτο του επιστρέφουν στο Half Note για δυο ξεχωριστές μουσικές βραδιές!

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ανεβαίνουν στη σκηνή με το «Modes & Moods – Music by Mikis Theodorakis».

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Mano’s – A jazz tribute to Manos Hadjidakis», μια νέα τζαζ  πρόταση-άποψη μουσικής κατατίθεται, σε υλικό του Μίκη Θεοδωράκη αυτή τη φορά, από το κουϊντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Οι μουσικές καταβολές του Μίκη, όπως ο ίδιος λέει, είναι επηρεασμένες από τη Βυζαντινή Μουσική,  ένα είδος  στο οποίο κυριαρχούν τρόποι μουσικοί και ισοκράτες, στο περιβάλλον μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στοιχεία αναγνωρίσιμα στα σημεία αυτά της τζαζ δισκογραφίας  που χαρακτηρίζονται  ως  modal.

Η αναφορά στον John Coltrane είναι σαφής και υπογραμμισμένη. Η μουσική του Coltrane, τροπική, κατανυκτική, υπο-επιβλητική, ίσως θρησκευτική. Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει  ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από τη συνθετική παραγωγή του Μίκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και το soundtrack της τανίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος  τρομπέτα
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης  τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης  μπάσσο  

Σημείωμα Μίκη Θεοδωράκη

Ήταν μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές της ζωής μου, όταν άκουσα την διασκευή των τραγουδιών μου σε μορφή τζαζ.

Γιατί από πολύ μικρός είχα την τύχη να ακούω καθημερινά στον σπάνιο για την εποχή του (δεκαετία του ‘20) φωνόγραφο δίσκους τζαζ της κλασσικής της περιόδου. Μια μουσική που με σημάδεψε και που τόσο θα ήθελα να γνωρίσω σε βάθος. Όμως οι συνθήκες τότε (ξένη κατοχή) δεν μου το επέτρεψαν. Έτσι η τζαζ έκτοτε παραμένει μέσα μου σαν ένα μεγάλο απωθημένο.

Για τον λόγο αυτόν χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δημήτρη Καλαντζή να ντύσει τα τραγούδια μου με τους ήχους της τζαζ και μάλιστα με τρόπο τόσο υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Χαίρομαι, γιατί διαπιστώνω ότι στην χώρα μας υπάρχουν τόσο ταλαντούχοι μουσικοί, με τεχνική αρτιότητα και δημιουργική φαντασία. Άλλωστε αυτό το είδος μουσικής είναι εξαιρετικά απαιτητικό, γιατί βασίζεται κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, δηλαδή σε μια συνεχή εγρήγορση του πνευματικού και ψυχικού κόσμου του ερμηνευτή.

Με δυο λόγια είμαι πολύ ευτυχής γι’ αυτή τη σύζευξη της μουσικής μου με τον μυθικό κόσμο της τζαζ και γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τους μουσικούς και προ παντός τον εμπνευσμένο διασκευαστή Δημήτρη Καλαντζή, καθώς και τον εξαίρετο μαέστρο και φίλο Μίλτο Λογιάδη και εύχομαι κάθε επιτυχία.  
 
Αθήνα, 19.2.2013
Μίκης Θεοδωράκης

Και την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 το κουϊντέτο του  Δημήτρη Καλαντζή, με  τους  Ανδρέα Πολυζωγόπουλο  και  Δημήτρη  Παπαδόπουλο, σε μια trumpet  tribute παράσταση με τίτλο “The  Men  with the Horn”.

Το κουϊντέτο  του  Δημήτρη  Καλαντζή  με  δυο  από  τους  καλύτερους, όσο  και  διαφορετικούς μεταξύ τους τρομπετίστες της ελληνικής σκηνής, σε μια δουλειά-αναφορά στην τζαζ τρομπέτα, από τον Louis, τον  Miles  και  τον  Clifford,  ως  τους  σύγχρονους  εκπροσώπους  του  οργάνου.

Αλέξανδρος Δράκος – Κτιστάκης: τύμπανα
Ντίνος  Μάνος: μπάσο