Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Παύση: Pause, έκθεση φωτογραφίας στο Open Case 303

Παύση: Pause, έκθεση φωτογραφίας στο Open Case 303

To Open Case 303 φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας των Τζένης Καπάδαη και Αντιγόνης Κουράκου, υπό το γενικότερο τίτλο "Παύση: Pause".

 

Η Τζένη Καπάδαη και η Αντιγόνη Κουράκου φωτογραφίζουν ανθρώπινες μορφές και τόπους, σε μία χρονική στιγμή, σε μία παύση.

 

Οι φωτογράφοι δημιουργούν με διαφορετικό τρόπο. Η Καπάδαη αφαιρεί-παρατηρεί και η Κουράκου συνθέτει-τοποθετεί. Συναντιούνται όμως σε έναν κοινό τόπο, αυτόν της ατμοσφαιρικότητας και του συναισθήματος.

 

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν live από τους Αλέξη Καλοφωλιά,  Γιάννη Αναστασάκη, Γιώργο Κατσάνο, Silent Move (Γιάννης Παξεβάνης/Βασίλης Τζαβάρας), κ.α. Τα εγκαίνια θα ολοκληρωθούν με live blues-folk από την Τζένη Καπάδαη και Βασίλη Τζαβάρα.

 

Λίγα λόγια για τις φωτογράφους:

Τζένη Καπάδαη

Γεννήθηκε το Γενάρη του ‘73 στην Αθήνα. Από νωρίς τη γοήτευσε η μουσική και η φωτογραφία. Μετά τις σπουδές της στη μουσικολογία και κοινωνιολογία, όπως και στο κλασσικό πιάνο που δεν ολοκλήρωσε, έπαιξε σε πολλές μπάντες της Αθήνας, και το ‘96-97 παρακολούθησε σεμινάρια ασπρόμαυρης φωτογραφίας με το Νίκο Δημολίτσα στο ΝΕΛΕ Ζωγράφου, όπου και ερωτεύτηκε την αφαιρετικότητα του μέσου και τη διαδικασία του σκοτεινού θαλάμου. Το ‘99-01 συνέχισε στη Leica Academy, όπου πήρε μέρος σε δύο εκθέσεις. Αργότερα συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Χοροστάσιο (2007, 2009), Ερέτρια (2008) και παρουσίασε μια προσωπική, μέρος του Guitar Day@Open Case 303 (2013). Δούλεψε στα απογευματινά τμήματα του Πειραματικού Δημόσιου Δημοτικού Ολοήμερου σχολείου στο Αιγάλεω, με παιδιά 10-11 ετών, διδάσκοντας από κατασκευή και χρήση pinhole, μέχρι εμφάνιση κι εκτύπωση ασπρόμαυρου φίλμ . Εχει δουλέψει σε περιοδικα και e-zines όπως το Ποπ+Ροκ, το avopolis.gr, το postwave και το stereoworld, φωτογραφίζοντας συναυλίες . Αυτό κάνει και ώς σήμερα, τραγουδώντας τα blues.

 

Αντιγόνη Κουράκου

Γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1979. Σπούδασε συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων ζωγραφικής στο Ι.Ι.Ε.Κ ΠΕΤΡΑ, έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρήτρια έργων τέχνης στο ΥΠΠΟ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη κατασκευή ψηφιδωτού και έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις (12th International AIMC 2010, 1st International Festival in Contemporary Mosaics, Ravenna, Italy 2011). Η σχέση της με την φωτογραφία ξεκίνησε το 1998 στη σχολή συντήρησης, όπου μέσα από το μάθημα φωτογραφίας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον σκοτεινό θάλαμο, την διαδικασία εμφάνισης και εκτύπωσης ενός φιλμ. Η εμπερία αυτή αποτέλεσε κίνητρο για περαιτέρω ενασχόληση σε θεωρητικό και τεχνικό επίπεδο και ισχυροποίησε την αγάπη της για το μέσο αυτό. Το 2010 αρχίζει η συστηματική ενασχόληση, όπου πλέον η φωτογραφία λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και αναζήτησης μίας προσωπικής αισθητικής μέσα από συνεχείς πειραματισμούς, με κυρίαρχη την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο στοιχείο και την προσπάθεια καταγραφής συναισθημάτων. Έχει συμμετάσχει σε μία ομαδική έκθεση με θέμα «Το Τσεπέλοβο στον Χρόνο – οι Άνθρωποι και ο Τόπος» (2012), και έχει παρουσιάσει δύο ατομικές. Στο Τρένο στο Ρουφ, στα πλαίσια του δρώμενου «Τα 12 κουπέ» (2011) και στο καφέ «Ποδήλατο», με θέμα «Τοπία της Ελλάδας» (2010).

Σχετικές ειδήσεις
Drops of Breath: Έκθεση φωτογραφίας στην Πλάκα
05.08.2016 17:22
Η έκθεση φωτογραφίας Drops of Breath, της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού παγκοσμίως, θα παραμείνει στο Yiasemi Café Bistrot έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Ετήσια έκθεση της Ομάδας Φωτογραφίας Δήμου Καλλιθέας
27.06.2016 15:12
H Ομάδα Φωτογραφίας Δήμου Καλλιθέας κλείνει φέτος 25 χρόνια και σας προσκαλεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με βασικό θέμα τον "Τόπο", μέρος της τριλογίας "Χρόνος- Τόπος- Λόγος".
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
17 Νέοι Φωτογράφοι σε μία έκθεση φωτογραφίας στο Cinemarian
28.04.2016 13:00
Η Φωτογραφική Ομάδα Πορτοκαλί Κλείστρο παρουσιάζει στο Cinemarian 17 Νέους Φωτογράφους σε μία κοινή έκθεση φωτογραφίας.
Παιδί και Κόσμος: έκθεση φωτογραφίας στο Ρομάντσο
30.03.2016 10:10
H firefly, μια ομάδα δράσης που έχει ως στόχο την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας «Παιδί και Κόσμος», στηρίζοντας έμπρακτα εκείνους που βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες.