Το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη δουλειά του Fred Boissonnas, του πρώτου ξένου φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο.

Ο Fred Boissonnas από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα περιηγήθηκε και φωτογράφισε την Ελλάδα, κατέχοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας τον 20ο αιώνα.

Ταξίδεψε από την Κρήτη ως τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος, φωτογραφίζοντας και παρουσιάζοντας έτσι ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Η έκθεση «Fred Boissonnas. Οδοιπορικό στον Άθω 1928-1930» θα πραγματοποιηθεί στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου και θα παρουσιαστούν έργα του από δύο ταξίδια του στο Άγιο Όρος.

Οι φωτογραφίες του αποτελούν μια μοναδική μαρτυρία της ζωής της αγιορειτικής κοινότητας στα χρόνια του μεσοπολέμου. Τα έργα του από τα ταξίδια του στο Άγιο Όρος αποκαλύπτουν τη θρησκευτική ζωή, την αρχιτεκτονική των μονών και την πρωτοκαθεδρία των στοιχείων της φύσης στην ύπαιθρο.