Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης με τη Λία Βίσση, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης με τη Λία Βίσση, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο ΙΜΚ για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει συναυλία με τίτλο "Ανοιχτές Πληγές της Ευρώπης" και ερμηνεύτρια την Λία Βίσση, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, στις 21.00.

 

Συνοδεύει η Ορχήστρα Πατρών

Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης & Προβολή: εικαστική-ποιητική ταινία μικρού μήκους

 

Η Λία Βίσση παρουσιάζει  3 Lamenti Musicali για ορχήστρα εγχόρδων και 8 Τραγούδια για φωνή και έγχορδα σε μουσική δική της και στίχους Αριστείδη Γιαγιάννου με τη συνοδεία της καταξιωμένης Ορχήστρας Πατρών, υπό τη Διεύθυνση του Μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

 

Με τα 3 Lamenti Musicali  της για έγχορδα,  η Λία Βίσση,  με  πυκνή και βαθειά μουσική γραφή ως  αρμονικό σκελετό,  κινεί το νήμα της αίσθησης με ταλαντώσεις που ορίζουν το συναίσθημα σε άλλο επίπεδο .. ο καινούργιος αυτός τόπος συγκίνησης οφείλεται στο γεγονός ότι η αρμονία των συνθέσεων δεν είναι βατή, εκσκάπτει υλικά άγνωστα και τα φέρνει στ αυτιά μας ως οικεία.  Και τα 8 τραγούδια για φωνή και έγχορδα σε μουσική, που ακολουθούν, στηρίζονται στο ίδιο αρμονικό μίγμα με την διαφορά ότι εδώ ο στίχος του Αριστείδη Γιαγιάννου, ο οποίος  μιλά για τα απλά πράγματα της ζωής , με βαθύ τρόπο, μαζί με τη μουσική της Λίας Βίσση μετουσιώνει το απλό βίωμα σε πνευματική αντανάκλαση...

 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθεί και η εικαστική-ποιητική ταινία μικρού μήκους "White Breath" του Τάσου Αλαμάνου (σενάριο, σκηνοθεσία , μουσική) σε μοντάζ Δημήτρη Ζόγκα, στην οποία παίζουν οι  Δημήτρης Μαζιώτης, Ηλέκτρα Φραγκιαδακη, Δημήτρης Γλαρός. 

 

Μέσα από την αγωνία ενός γλύπτη στην Αθήνα η ταινία περνά το άλεσμα των μνημών του σύγχρονου έλληνα ο όποιος καθρεφτίζεται διαταραγμένος στα μάτια των θεατών ...το παρόν και το παρελθόν χωρίζονται από ένα σίδερο στη μάντρα που βλέπει το πριν ..η ψυχική φόρτιση που οφείλεται στην έλλειψη δαπέδου για το μετά ..τον οδηγεί στην κοπή του μουσικού οργάνου που αγαπούσε... κόβει με ηλεκτρικό πριόνι το μπουζούκι που αγάπησε, από μικρός, και μαζί με αυτό την αγάπη του...  στην αρχή της ταινίας ακούγεται η φωνή του στο πουθενά να λέει ότι η χώρα του τον οδηγεί στο χώμα... η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη...

 

Σε συνεργασία

Με την Κυπριακή Πρεσβεία – Σπίτι της Κύπρου  Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σχετικές ειδήσεις
05.12.2016 16:41
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με κλασική μουσική και κλασικό κινηματογράφο! Σε συνέχεια των συναυλιών Μπαρόκ και των παραστάσεων για τον συνθέτη Claude Debussy, φέτος τα Χριστούγεννα στο Θέατρο του Ιδρύματος θα έχουν χαρακτήρα ρωσικό.
Συναυλία για την επέτειο της Τούρκικης εισβολής στη Κύπρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.07.2016 17:09
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συναυλία για τις επετείους του 1974, με τίτλο Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια…
Ο Μιχάλης Κουμπιός σε μια συλλεκτική μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.05.2016 11:52
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός παρουσιάζει θραύσματα από το σύνολο της εργογραφίας του, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, σε μία παράσταση με τίτλο Πάρε με της Άνοιξης πνοή.
Jupiter, με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την MSO of Athens στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.05.2016 10:30
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, οπου θα ερμηνευθούν το περίφημο κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάιντν (1732- 1809) και η μεγαλοπρεπής Συμφωνία του Διός ("Jupiter") του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με την πανέμορφη ουβερτούρα «Egmont» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.