Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade: Διάλεξη και ξενάγηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade:  Διάλεξη και ξενάγηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα φιλοξενήσει, στο πλαίσιο της έκθεσης "Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade", που διαρκεί έως και τις 12 Ιανουαρίου 2014, διάλεξη και ξενάγηση στο χώρο του.

 

Την τελευταία εβδομάδα παρουσίασης της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής riade» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

A. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19:30 η κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός της Τέχνης και Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο Tériade και οι Ευρωπαίοι δημιουργοί»:

«... Αν πέτυχα την προσέγγιση των ποιητών με τους ζωγράφους σ’ αυτά τα βιβλία, αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί με έβλεπαν πρώτα σαν φίλο, σαν ομότεχνό τους, που μιλούσε την ίδια μ’ εκείνους γλώσσα. Χωρίς τη φιλία, δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Μη ζητάτε άλλη εξήγηση.  Δεν υπάρχουν ούτε ηρωισμοί, ούτε μυστήρια...»

Ευστράτιος Ελευθεριάδης-Tériade

 

Μ’ αυτόν τον απλό και σεμνό τρόπο μιλούσε, κατά καιρούς, ο μεγάλος Έλληνας της διασποράς για το μοναδικό έργο που παρήγαγε με αγάπη και γνώση, κατά τη γονιμότερη περίοδο της νεώτερης τέχνης. Αν κι ο Tériade υπήρξε ποιητής , ζωγράφος, κριτικός τέχνης, συλλέκτης και κυρίως υψηλής ευαισθησίας και ποιότητας εκδότης, ωστόσο παρέμεινε στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα κυρίως, ως ο μοναδικός «εμψυχωτής», ως ο εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών, της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας.

 

Για να το πετύχει, ο Tériade κινείται, απλά και φυσικά, από τη γραφή στη ζωγραφική από έναν πίνακα σ’ ένα γραπτό κείμενο , μέχρις ότου κατορθώσει τη συνάντησή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η δραστηριότητά του ξεπέρασε τη συνηθισμένη έννοια της έκδοσης που, εκ των πραγμάτων, είναι έργο ιδιαίτερα σύνθετο και δημιουργικό. Γιατί ο νεαρός Μυτιληνιός ταυτίστηκε με τους καλλιτέχνες , συμμετείχε στη δημιουργία των έργων, παθιαζόταν με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους και όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουν μαζί του, υπήρξαν πάνω απ’ όλα προσωπικοί του φίλοι. Είχαν δεθεί μαζί του με ακατάλυτους δεσμούς μετά από ατελείωτες συζητήσεις, μετά από αγωνιώδη αναζήτηση της τελικής επιλογής. Μαζί τους σχεδίαζε τους τρόπους απόδοσης, ώστε να επιτευχθεί η υψηλότερη ποιότητα σε σχέση με το πρωτότυπο και δούλευε δίπλα τους, όταν ξεκινούσε η εκτύπωση στα κορυφαία τυπογραφεία της εποχής και στο Εθνικό Τυπογραφείο της Γαλλίας.

 

Μόνον με τον Tériade οι καλλιτέχνες και οι ποιητές άρχισαν να συνυπάρχουν πρώτα μέσα από τα γραπτά τους και ύστερα με τις εκδόσεις τους, όπου και αναδιατυπώνονται οι κανόνες της καλλιτεχνικής λιθογραφίας. Ο Tériade όχι μόνον θα κατορθώσει να μεταπείσει διανοούμενους απόλυτα εχθρικούς με την τέχνη της εποχής τους, όπως ο Paul Valery και ο Paul Claudel, αλλά θα πετύχει, κυρίως, την επαφή τους με τα νέα κινήματα και θα προτρέψει κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Picasso, Chagall, Matisse, Giacometti, Miró, Leger, να συνταιριάξουν τη γραφή και την εικόνα και να δημιουργήσουν για τις πολύτιμες εκδόσεις του αξεπέραστα αριστουργήματα.

 

B. Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014  και ώρα 12:00 το κοινό θα ξεναγηθεί στην έκθεση από την κ. Ιωάννα Αλεξανδρή, Ιστορικό της Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης. 

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.