Η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα νέα ταινία των αδερφών Κοέν, με τίτλο Inside Llewyn Davis, κυκλοφορεί στους κινηματογράφους 9 Ιανουαρίου 2014, από τη Village.


Η ταινία, που είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Βαν Ρονκ και της μουσικής του, μας ταξιδεύει στις αρχές των 60’s, την περίοδο όπου ξεκινάει να αναδύεται η folk (λαϊκή) μουσική, και λίγο πριν ακμάσει με την εμφάνιση του Μπομπ Ντίλαν, των PeterPaul and Mary, του Ochs και άλλων. Εστιάζεται στην ιστορία του Λιούιν Ντέιβις (Όσκαρ Άιζακ), ο οποίος αγωνίζεται να κάνει καριέρα στη folk μουσική σκηνή και να βρει την τύχη του μέσα από τα μποέμικα καφέ του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Όμως το ταλέντο του και οι προσδοκίες του σαμποτάρονται διαρκώς από τις λανθασμένες του επιλογές, τους προσωπικούς του δαίμονες και την αντίξοη μοίρα του, αναγκάζοντας τον να ζει χάρη στην ευγνωμοσύνη φίλων και γνωστών.

Με την αφηγηματική της δομή να σχηματίζει ένα νοητό κύκλο, η ταινία ξεκινά και καταλήγει στο ίδιο κλαμπ όπου γνωρίζουμε για πρώτη φορά τον Λιούιν Ντέιβις, δημιουργώντας στο ενδιάμεσο τις συνθήκες για ένα μυσταγωγικό ταξίδι στη folk μουσική, με φόντο τον γκρίζο Νεοϋορκέζικο χειμώνα.

Ο Llewyn Davis αντιπροσωπεύει την ενθουσιώδη και γεμάτη όνειρα γενιά της δεκαετίας, και ο Όσκαρ Άιζακ στο ρόλο αυτό δίνει μια καταπληκτική λιτή ερμηνεία.

Μουσικός παραγωγός της ταινίας είναι ο TBone Burnett, αγαπημένος των αδελφών Κοέν, ενώ πρωταγωνιστούν, εκτός από τον Όσκαρ Άιζακ, ο Τζάστιν Τιμπερλέικ και η Κάρει Μάλιγκαν. Η ταινία έχει πλούσιο soundtrack με folk τραγούδια της εποχής, όπως το 500 Miles που ερμηνεύει ο Τζάστιν Τιμπερλέικ.  Με αφορμή τα τραγούδια αυτά δόθηκε συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στην ταινία στο Town Hall της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2013, η οποία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Οι αδερφοί Κοέν πρωτοπαρουσίασαν την ταινία στο British Film Festival στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2013, και τα σχόλια του Βρετανικού Τύπου υπήρξαν ενθουσιώδη. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το Μάιο του 2013. Επιπλέον, έχει λάβει πολλές διακρίσεις όπως τρίτη καλύτερη ταινία στη λίστα των 17 ταινιών της χρονιάς της Huffington Post, δέκατη στη λίστα των καλύτερων ταινιών του 2013 του περιοδικού New Yorker, και πρώτη στη λίστα των τοπ ταινιών του 2013 των New York Times.

Ενδεικτικά τα διεθνή ΜΜΕ έγραψαν:

‘’Η καλύτερη ταινία του British Film Festival.’’– The Guardian

‘’Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία από τις καλύτερες ταινίες των αδερφών Κοέν’’– Huffington Post, Οκτώβριος 2013

‘’Οι μουσικές παραστάσεις – ειδικά από τον πρωταγωνιστή Όσκαρ Άιζακ, είναι πανέμορφες και αιχμαλωτίζουν τη μελαγχολία της folk σκηνής της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 1960.’’ – New York Times, Δεκέμβριος 2013

‘’Οι αδερφοί Κοέν έχουν φτιάξει μια ταινία για ένα διαμάντι που περιμένει να ανακαλυφθεί. Πρόκειται για έναν Οδυσσέα που προσπαθεί, αναζητά, δεν βρίσκει, και στο τέλος συμβιβάζεται’’– The New Yorker, Δεκέμβριος 2013

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζόελ και Ίθαν Κοέν

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Όσκαρ Άιζακ, Τζάστιν Τιμπερλέικ, Κάρει Μάλιγκαν