O Ianos παρουσιάζει, στο πλαίσιο των μουσικών του εκδηλώσεων, τους Gadjo Dilo για μια μουσική βραδιά, την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014.

Σας περιμένουμε μαζί με τη παρέα των “Gadjo Dilo” για να κάνουμε ποδαρικό στον Ιανό, τη Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014, όπου θα χορέψουμε γνωστά κομμάτια από το ρεπερτόριο του Django Reinhardt του 30′-40′ καθώς και διασκευές από γνωστά παλιά Ελληνικά τραγούδια του Τσιτσάνη, Ζαμπέτα και Δερβενιώτη. Μέσα από το καινούργιο τους album “Manouche De Grec” μας μεταδίδουν την ομορφιά της συνύπαρξης δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων ακολουθώντας πιστά την αρχική φιλοσοφία τους: “Όταν παίζουμε ξεχνάμε τα βάσανα της ζωής και δινόμαστε ολόψυχα στη μουσική που αγαπάμε, και ελπίζουμε να μπορούμε να επικοινωνούμε αυτό το συναίσθημα στους ακροατές».

Το συγκρότημα Gadjo Dilo ζωντανεύει τη manouche gipsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt. H καλλιτεχνική και προσωπική πορεία αυτού του μοναδικού τσιγγάνου – που χαρακτηρίστηκε από πολύ νωρίς ως ιδιοφυΐα από ανεξαιρέτως, όλους τους σύγχρονούς του αλλά και τους μεταγενέστερους σημαντικότερους εκπροσώπους της jazz – εμπνέει με τη φλόγα της περιπέτειας τους Gadjo Dilo.

Μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία στα Βαλκάνια, στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε δύο (2) από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Τζαζ (Bansko International Jazz Festival 2013 -εμφανίστηκαν ως headliners- και Nisville International Jazz Festival 2013-πρώτη φορά εμφανίστηκε ελληνικό συγκρότημα) παρουσίασαν της πρώτης δισκογραφικής τους δουλειάς με τίτλο «Manouche De Grec»

Αυτό το ξεχωριστό μουσικό σχήμα, «παντρεύει» το γαλλικό τσιγγάνικο swing με την Ελληνική μουσική παράδοση. , αποτελείται από μουσικούς με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και κοινής αγάπης, αφ’ ενός μεν για την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt, αφ’ ετέρου δε της Ελληνικής λαϊκής μουσικής του ’50 και ’60. Με αφετηρία αυτούς τους δύο μουσικούς πολιτισμούς, από τους οποίους αντλεί την έμπνευσή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξερευνά και καταθέτει τη δική του «ματιά» με τίτλο “Manouche De Grec”.

Στον συνδυασμό αυτόν, λοιπόν, το album “Manouche De Grec “ περιλαμβάνει 12 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη/ Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα/ X. Βασιλειάδη επηρεασμένες από τη παραδοσιακή Gypsy jazz (από ονόματα όπως Bireli Lagrene, Rosenberg Trio, Angelo Debare, Romane κ.α.). Eπί σκηνής δε, το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία και τη μοναδική ποιητικότητα της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα “Ελληνικό” στοιχείο, αναβιώνοντας έτσι μίαν άλλη εποχή, γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και “ζεστά χαμόγελα”. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το όνομα τους (Gadjo Dilo), το έχουν δανειστεί από την ομότιτλη ταινία του Tony Gadlief, που στα τσιγγάνικα σημαίνει «παλαβιάρης μπαλαμός»!

Οι Gadjo Dilo αποτελούνται από τους:

Σωτήρη Πομώνη: κιθάρα

Κώστα Μητρόπουλο: κιθάρα

Νίκο Βλάχο: Kοντραμπάσο

Σέργιο Χρυσοβιτσάνο: Βιολί

Γιώργο Τσιατσούλη: Ακορντεόν

Ιλιάνα Τσαπατσάρη : φωνή