Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Mediterranea 16, στο Camp

Mediterranea 16, στο Camp

 Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Cheapart και το CAMP έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της μετα-μπιεναλικής έκθεσης παρουσίασης στο ελληνικό κοινό των 15 αξιόλογων νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέχθηκαν και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη φετινή, 16η Biennale της Ανκόνας.

 

Η Biennale των Νέων Δημιουργών αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Νέων Δημιουργών Ευρώπης & Μεσογείου–BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée), της οποίας ιδρυτικό μέλος αποτελεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

 

Στόχος της Ένωσης είναι η δημιουργία διαύλων για παροχή ευκαιριών σε νέους καλλιτέχνες μέχρι 30 ετών να δημιουργήσουν και να προβάλουν το έργο τους στη διεθνή κοινότητα και η διευκόλυνσή τους για ένταξη στην εθνική και διεθνή αγορά στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του Πολιτισμού.

 

Παράλληλος στόχος, ο πειραματισμός σε νέες μορφές τέχνης, η υποστήριξη της «κινητικότητας» των νέων καλλιτεχνών και η ανάδειξη της Τέχνης ως εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Σήμερα, η Ένωση αριθμεί 61 μέλη από 20 χώρες, συγκεντρώνοντας Κρατικούς Φορείς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικά Ιδρύματα, Μουσεία, αλλά και σχετικούς με την Τέχνη Ανεξάρτητους Οργανισμούς (από Αίγυπτο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία, Λίβανο, Μάλτα, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Παλαιστίνη, Τουρκία).

 

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, ενώ η Ένωση δραστηριοποιείται στην οργάνωση δράσεων που στοχεύουν στη Μεσογειακή Διασπορά στον Τομέα του Πολιτισμού και της Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.Κορυφαία εκδήλωση της Ένωσης αποτελεί ο θεσμός της Biennale των νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου.

 

Η χώρα μας φιλοξένησε biennale το 1986 και το 2011 στη Θεσσαλονίκη, το 2003 στην Αθήνα.

 Η 16η Biennale πραγματοποιήθηκε στην Ανκόνα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από 15 νέους καλλιτέχνες που επέλεξε 9μελής εθνική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αφιλοκερδώς από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την ακαδημαϊκή & καλλιτεχνική κοινότητα.

 

Παράλληλo project της Ελληνικής συμμετοχής απότελεί και το “On Board” το οποίο και παρουσιάστηκε στην 16η Biennale.Οι 15 νέοι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας, συμμετέχοντας στη 16η Biennale είναι: Πάνος Αμελίδης (music, sonic art), Ινώ Βαρβαρίτη/Εριφύλη Βενέρη (visual arts), Παναγιώτης Βορριά/ Πάνος Κόμπης (visual arts), Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (multimedia arts), Κατερίνα Κότσαλα (visual arts), Ευαγγελία Κουλιζάκη (λογοτεχνία), Ελεάννα Παναγούλια/Αλέξανδρος Χαρίδης (multidisciplinar arts), Πάνος Προφήτης (visual arts), Παναγιώτης Σαμσαρέλος (multidisciplinary arts), Δημήτρης Σαρλάνης (multidisciplinary arts), Μαρία Τριαλώνη/Γιώργος Τσάμης (performing arts), Σοφία Ντώνα, (αρχιτεκτονική, για το πάράλληλο project της 16ης Biennale με τον τίτλο “On Board”).

 

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 12:00-20:00, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερο συμπόσιο με θέμα «ERRORS-ALLOWED» και ένα λογοτεχνικό εργαστήριο από την Ευαγγελία Κουλιζάκη.

Συντονισμός-επικοινωνία:sophia.dona@gmail.com

Σχετικές ειδήσεις
Spaced Out: ομαδική έκθεση στη Enia Gallery
12.05.2016 10:06
Η ΕΝΙΑ GALLERY αποτελεί ένα νέο εκθεσιακό χώρο που στόχο έχει να προβάλλει τη σύγχρονη διεθνή εικαστική σκηνή, μέσω της προβολής του εικαστικού έργου αξιόλογων νέων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
 Athens Biennale 2015 - 2017: ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2
26.04.2016 09:48
Με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών. Από την Σκοπιά του Νότου» // “Synapse 2: Rethinking Institutional Critique. A View from the South.”, μέρους του προγράμματος της Athens Biennale 2015-2017 “OMONOIA”.
GOMENES I από το Netting the Work στο πλαίσιο της Athens Biennale 2015 - 2017
14.04.2016 11:45

Το project Netting the Work παρουσιάζει τις GOMENES I, ένα project εικαστικής performance με επίκεντρο το Φύλο και τα Στερεότυπα, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Biennale 2015-2017 OMONOIA.
Athens Biennale 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Το πρόγραμμα της Σύναψης 2 ξεκινά
04.04.2016 11:53
Η Athens Biennale 2015-2017 συνεχίζει το πρόγραμμα της, μετα τη Σύναψη 1, με τη Σύναψη 2: Επαναπροσδιορίζοντας την Κριτική των Θεσμών - Από τη σκοπιά του Νότου, με διάρκεια από τις 15 έως τις 24 Απριλίου 2016.