Για 4η συνεχόμενη χρονιά, τα Ελληνικά Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού – SevenArt Awards  καλούν τους σινεφίλ να αναδείξουν τις καλύτερες ταινίες και τους πρωταγωνιστές της χρονιάς, που θα βραβευτούν στις αρχές του Φλεβάρη του 2014, σε μια ακόμα γιορτή του σινεμά, όπου, πέρα από τα ετήσια βραβεία και τη γνώμη των «ειδικών», επιδιώκουμε να δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους θεατές!

Φέτος επικεντρώνουμε αποκλειστικά στον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον πολυβραβευμένο και ταυτόχρονα παραγνωρισμένο, που συνδυάζει την παγκόσμια λάμψη μεγάλων διεθνών φεστιβάλ με τα ελάχιστα τις περισσότερες φορές εισιτήρια στις αίθουσες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στη διάδοση και την αποδοχή του μεταξύ των θεατών.

Όπως θα διαπιστώσετε την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014 που ξεκινά η ψηφοφορία στο www.sevenart.gr/awards2014, αφαιρέθηκαν όλες τις ξένες κατηγορίες και προστέθηκαν κάποιες νέες ελληνικές:

Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης, γιατί το 2013 είδαμε στις αίθουσες περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που θέλουμε να επιβραβεύσουμε και να καταδείξουμε ως μία σημαντική πλευρά της εγχώριας παραγωγής που συνυπάρχει και εντυπωσιάζει εξίσου με τις ταινίες μυθοπλασίας.

Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, διότι θαυμάσαμε και πάλι τις απόπειρες νέων κινηματογραφιστών που πάλεψαν με τα θηρία (την ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής κινηματογραφικής πολιτικής, το κλείσιμο της ΕΡΤ, την διάλυση του Ε.Κ.Κ., την παντελή έλλειψη χρημάτων) και κατάφεραν να δημιουργήσουν ταινίες που ταξίδεψαν σε φεστιβάλ και δημιούργησαν πολλές προσδοκίες για το μέλλον.

Καλύτερου Trailer, γιατί πέρα απ’ τη δουλειά των συντελεστών μιας ταινίας, έχει σημασία και το πώς προσελκύεται το κοινό, με τα trailer να αποτελούν από μόνα τους ένα σημαντικό και κρίσιμο κριτήριο, σε κάποιες περιπτώσεις σαν αυτόνομες μικρού μήκους ταινίες που προσπαθούν να μεταδώσουν το κλίμα, το ύφος, την ιστορία της ταινίας και να πείσουν τους θεατές.

Αλλά και Προσώπου της Χρονιάς, γιατί πέρα από την ποιότητα των ταινιών που είδαμε, υπήρξαν και άνθρωποι που βοήθησαν με διάφορους τρόπους στη διάδοση του κινηματογράφου εντός κι εκτός συνόρων, που με τις πράξεις τους έφεραν τον κινηματογράφο στο προσκήνιο και συζητήθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκτός από κινηματογραφιστές που μας έκαναν περήφανους, θα βρείτε και κάποιες εκπλήξεις που για εμάς σημάδεψαν το 2013, ενώ περιμένουμε κι εδώ, όπως και σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων και τις δικές σας προτάσεις, εφόσον δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες μας.

Παραμένουν βέβαια οι κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, Ερμηνειών και Πρωτότυπης Μουσικής, ενώ στις αλλαγές αυτής της χρονιάς, προσθέστε την αύξηση των υποψήφιων ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης (από 5 σε 10) και την απόφασή μας να απευθυνθούμε στους σινεφίλ που πραγματικά πήγαν σε κάποια αίθουσα για να δουν έστω και μία ελληνική ταινία.

Ελπίζοντας να είστε ένας απ’ αυτούς, περιμένουμε και την δική σας ψήφο κι ελπίζουμε να γιορτάσουμε μαζί τη βράβευση των ταινιών και των ανθρώπων που θα αναδείξετε στις αρχές του Φλεβάρη.

Πολλές ευχές για ένα καλύτερο, υγιές, δημιουργικό έτος, με πολλές καλές ταινίες κι επιτυχίες για τον ελληνικό κινηματογράφο που ελπίζει να μας βλέπει συχνότερα στις αίθουσες το 2014!

Από την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, βρείτε αναλυτικές πληροφορίες, τις υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες και τη φόρμα για συμμετοχή στην ψηφοφορία στο www.sevenart.gr/awards2014

Επίσημη σελίδα των βραβείων στο Facebook: www.facebook.com/sevenart.awards