Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Στην τραμπάλα, από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

Στην τραμπάλα, από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

Σε συνέχεια των έργων  "Το στρώμα" (Six Dogs 2012), και "Κρυμμένη στους Ελαιώνες" (Φεστιβάλ Αθηνών 2012), η ομάδα χορού Αμάλγαμα παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή "στην ταμπάλα", για την κυριαρχία, την επισφάλεια, το πλεόνασμα πληροφόρησης.

 

Για τους "πρεκάριους", τον κυρίαρχο ανθρώπινο τύπο του καιρού. Ένας άντρας και μια γυναίκα δρουν και συνυπάρχουν σε ένα χώρο όπου πρωταγωνιστές είναι ένα πλήθος εξαρτημάτων ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

 

Είναι πρεκάριοι (the pracariat). Η επισφάλεια, το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η μνησικακία, η βραχυπρόθεσμη σκέψη, το πλεόνασμα πληροφορίας και η έλλειψη αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους τομείς της ζωής , τους φθείρει σωματικά, ψυχικά, πνευματικά.

 Η 'κόλαση απουσίας εγγυήσεων' άλλοτε τους θυμώνει επίμονα καιάλλοτε τους μαραζώνει.

 

Το στρώμα διαδικτυακών συσκευών γίνεται σταδιακά η επιδερμίδα τους. Αυτό το "βεντουζωτό παλτό" τους παρασύρει σε ένα μαριονετίστικο χορό καθώς επιδιώκει συνεχώς την ιντερνετική συμμετοχή τους και διατηρεί την προσοχή τους σε μια συνεχή παραδοξότητα: αυτή της επαγρύπνησης - ύπνωσης.

 

Είναι απορροφημένοι - ερωτευμένοι...

 

Η σύνθεση της κίνησης, του λόγου, της εικόνας (βίντεο), του ήχου, και του κυρίαρχου σκηνικού αντικειμένου (εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και ολόκληρα κομμάτια υπολογιστών, και λοιπά μέσα επικοινωνίας), δημιουργούν ένα σπονδυλωτό, χοροθεατρικό έργο .

 

 

Η νέα παραγωγή της Ομάδας Χορού Αμάλγαμα εκκινεί από τον θεωρητικό προβληματισμό των : Χαρντ και Νέγκρι ('Να πάρουμε τη Σκυτάλη-Διακήρυξη'), Guy Standing (‘The New Dangerous Class ‘) και Τζούντιθ Μπάτλερ (‘Ευάλωτη Ζωή ‘).

'Το πρόβλημα δεν είναι πλέον να κάνουμε τους ανθρώπους να εκφραστούν, αλλά να

διασφαλίσουμε μικρά κενά μοναξιάς και σιωπής, στα οποία θα μπορούσαν

ενδεχομένως να βρουν κάτι να πουν'.

 

 

Ζυλ Ντελέζ

 

 

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία

Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος, Σάνια Στριμπάκου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Κείμενα: Αλέξανδρος Κιουπκιολής

Αυτοσχέδια Κείμενα: Σταύρος Αποστολάτος, Σάνια Στριμπάκου, Μαρία Γοργία

Κοστούμια: Σταύρος Αποστολάτος

Κατασκευές: Ιωάννα Σιβίτη

Μουσική Επιμέλεια-Σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης

Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Περικλής Μαθιέλης, Μαρία Γοργία

Επικοινωνία Τύπου: Αγγελική Πούλου

 

 

Η ομάδα χορού αμάλγαμα ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996, στοχεύοντας στη δημιουργία σύγχρονων έργων. Τα έργα αυτά βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και από το 2002 παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού αλλά και αισθητικού προβληματισμού, όσον αφορά πλέον στη θέση της τέχνης στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, στη σχέση φόρμας και ιδεολογίας, στη σχέση περιθωριακής και μαζικής καταναλωτικής τέχνης.

 

Η δημιουργική συμμετοχή των χορευτών, των ηθοποιών ή performers, αλλά και των άλλων συντελεστών της παράστασης προωθείται άμεσα από την ομάδα και αποτελεί μία από τις βασικότερες αρχές της λειτουργίας της.

 

Σχετικές ειδήσεις
Το Μονόπετρο του Πύργου από την ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία
13.02.2017 14:48
Εκεί όπου κάποτε στεγάζονταν οι μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου, εκεί όπου έραβαν τα κοστούμια των παραστάσεων και πραγματοποιούσαν τις μοδιστρικές πρόβες, τις επιδιορθώσεις και τη συναρμολόγηση τoυς, εγκαινιάζεται από τις 24 Μαρτίου ο νέος χώρος παραστάσεων και δράσεων της ομάδας Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία.
Η ομάδα Αμάλγαμα έχει νέο χώρο και το γιορτάζει!
07.12.2016 11:51
Στο νούμερο 47 της οδού Μενάνδρου, στον 5ο όροφο του κτιρίου κοντά στην Ομόνοια, η ομάδα Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργίας θα στεγάσει τα χορευτικά της σχέδια για την επόμενη χρονιά. Εκεί όπου θα παρουσιάζει τις παραγωγές της και θα πραγματοποιεί σεμινάρια.
Το Νηπιαγωγείο επιστρέφει στο Μπαγκλαντές
31.08.2016 10:18
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία επιστρέφει στο Μπαγκλαντές για να παρουσιάζει την sold out διαδραστική παράσταση «Νηπιαγωγείο», από 23 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Απόγειος από τις ομάδες Creo και Ρέον στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης
24.05.2016 11:32
Η ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον παρουσιάζουν την νέα τους παραγωγή «απόγειος» στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στην Κεντρική σκηνή.