Ταινία περιπλάνησης προς εύρεση νοήματος ενός νεαρού που πλησιάζει τα 30, ζει ακόμα με τα λεφτά του πατέρα του, έχει παρατήσει την Νομική εδώ και δύο χρόνια και απλά δεν ξέρει ακόμα τι σχήμα πρέπει να πάρει, και αν θέλει στην τελική να πάρει, ώστε να ταιριάξει στο παζλ της πόλης του.

Από την Ελένη Φιλίππου

Ένα παζλ που ακριβώς επειδή τον δυσκολεύει να ενώσει τα κομμάτια του, αρχίζει να αναρωτιέται για το ποιος είναι τελικά ο προβληματικός, ο ίδιος ή οι γύρω του.

Το «OhBoy» είναι η αρσενική εκδοχή του «FrancesHa». Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι και οι δύο ταινίες είναι γυρισμένες σε ασπρόμαυρο, όχι από διάθεση νοσταλγίας, αλλά για το αβέβαιο του αύριο, το φευγαλέο του σήμερα και της ισοπέδωσης του χθες. Η αίγλη που προσάπτεται στην πόλη του σύγχρονου Βερολίνου μέσα από την καλλιτεχνικότητατης ασπρόμαυρης φωτογραφίας επιτείνει την μοναχικότητα του Νίκο (ΤομΣίλινγκ) καθώς η πόλη στέκει αδύναμη να τροφοδοτήσει ουσιαστικά τα υπαρξιακά κενά  του ήρωα.

Ο Γιαν Όλε Γκέρστεν μας βάζει στον κόσμο του Νίκο και μας αφήνει να τον παρακολουθήσουμε για ένα 24ωρο, στο οποίο χωρίζει με την κοπέλα του, αποκαλύπτεται η απομάκρυνσή του από την σχολή της Νομικής και του κόβεται το μηνιαίο χαρτζιλίκι. Ακολουθεί μια άσκοπη περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης, όπου η παράδοσή του στο τυχαίο της στιγμής θα τον φέρει κοντά σε ανθρώπους και ιστορίες που η κάθε μια με τον τρόπο της είτε θα καυτηριάζουν είτε θα αποδομούν ή απλά θα επιβεβαιώνουν τα κλισέ του τρόπου ζωής και αντίληψης όλων μας. Μπορεί οι συναντήσεις να μην πυροδοτούν την εσωτερική αναγέννηση του ήρωα, ή να δίνουν απαντήσεις στους προβληματισμούς του, αλλά καταφέρνουν στο να δείξουν ολοκάθαρα το αδιέξοδο μιας γενιάς που καλείται να βρει την ταυτότητά της, όταν αρνηθεί να παραλάβει την σκυτάλη που της δίνει η προηγούμενη.

Μαζί με το «FrancesHa», το «OhBoy» είναι από τις πιο ωραίες, ανήσυχεςκαι ταλαντούχες κινηματογραφικές δουλειές της χρονιάς για την γενιά των late 20’sπου όταν κοιτά μπροστά δύσκολα να μην ψιθυρίσει, «OhBoy»…

Σκηνοθεσία: Γιαν Όλε Γκέρστεν

Σενάριο: Γιαν Όλε Γκέρστεν

Πρωταγωνιστούν: ΤομΣίλινγκ, ΜαρκΧόζεμαν, Αντρέας Σρέντερς, ΦριντερίκεΚέμπτερ, ΟύλριχΝέθεν

Διάρκεια: 83΄

Διανομή: Strada Films