Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο - Tammara Webber
Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 10:19
Βιβλίο: Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο - Tammara Webber

Γνώριζα το βιβλίο της Tammara Webber, "Easy", χάρη στον ντόρο που επικράτησε γύρω από αυτό στο διαδίκτυο εδώ και περίπου ένα χρόνο. Οι κριτικές των αναγνωστών, στην πλειοψηφία τους, ήταν κάτι περισσότερο από καλές, κινώντας έτσι την περιέργειά μου και κάνοντάς με να χαρώ ιδιαίτερα μαθαίνοντας, το καλοκαίρι που μας πέρασε, πως οι εκδόσεις Λιβάνη, απέκτησαν τα δικαιώματα έκδοσης του συγκεκριμένου βιβλίου στη χώρα μας. Έχοντάς το πλέον στα χέρια μου, και αφού έχω ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, τα συναισθήματά μου, είναι αρκετά ανάμεικτα θα έλεγα. Σαφέστατα, δεν πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα, ωστόσο, για το είδος στο οποίο υπάγεται, είναι αρκετά αξιόλογο, θίγοντας μάλιστα με λεπτό και συνάμα δυναμικό τρόπο, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

 

Η Τζάκελιν σπουδάζει στο δεύτερος έτος του πανεπιστημίου, το οποίο και επέλεξε, όχι επειδή ήταν αυτό που ήθελε, αλλά για να μπορεί να είναι μαζί με το αγόρι με το οποίο διατηρούσε σχέση από το λύκειο. Όταν εκείνος της ζητά να χωρίσουν, και για δύο βδομάδες, η Τζάκελιν, δεν ξέρει ποια είναι και που βρίσκεται. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ, και καταφέρνοντας με τη βοήθεια ενός άγνωστου μέχρι τότε σε εκείνη αγοριού, του Λούκας, να γλιτώσει από έναν παρ' ολίγον βιασμό, αποφασίζει πως πρέπει να συνεχίσει τη ζωή της, αλλά και να καλύψει τα κενά που προκάλεσε η απουσία της από τα μαθήματα, ώστε να μην χάσει το εξάμηνο. Για πρώτη φορά, παρατηρεί πως ο Λούκας είναι συμφοιτητής της, ενώ πολύ σύντομα ανακαλύπτει πως πέραν αυτού, είναι ο βοηθός του καθηγητή της, με τον οποίο έχει ηλεκτρονική επικοινωνία προκειμένου να τη βοηθήσει να καλύψει την ύλη της. Τα δύο αυτά διαφορετικά πρόσωπα, γοητεύουν την Τζάκελιν και η έλξη μεταξύ τους, είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί όμως να τον εμπιστευτεί, όταν ο ίδιος δεν της αποκαλύπτει όλη την αλήθεια; Και ο ίδιος ο Λούκας από την άλλη, μπορεί να παραμερίσει το παρελθόν του για να είναι μαζί της;

 

Η ιστορία της Webber, κυλάει αρκετά αργά κατά το πρώτο μισό του βιβλίου, ωστόσο, από 'κει κι έπειτα, τα πράγματα φαίνεται να βρίσκουν τον ρυθμό τους και οι εξελίξεις, σταδιακά κορυφώνονται, οδηγώντας σε μια σειρά αποκαλύψεων και ανατροπών οι οποίες καταφέρνουν να εξιτάρουν την περιέργειά μας, καθιστώντας αδύνατον το να αφήσουμε το βιβλίο από τα χέρια μας, όχι τουλάχιστον μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία σελίδα. Ουσιαστικά, το θέμα του βιασμού το οποίο και θίγεται στην αρχή του βιβλίου, δεν είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός, αλλά επί της ουσίας, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο εξελίσσεται η ιστορία. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω πολλά σχετικά με αυτό, ούτε να εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ, γιατί τότε θα σας έχω καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος των διάφορων εξελίξεων, που επηρεάζονται από το παραπάνω γεγονός. Παρ' όλα ταύτα, μπορώ να πω με σιγουριά πως η συγγραφέας, χειρίζεται εξαιρετικά το συγκεκριμένο κομμάτι, όχι μόνο ενσωματώνοντάς το στην δικιά της ιστορία, αλλά περνώντας παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα και, ίσως, ταρακουνώντας τους αναγνώστες, θύματα ή μη ανάλογων περιπτώσεων, ως προς το πως πρέπει να το διαχειριστούν.

 

Όσον αφορά την σχέση Τζάκελιν και Λούκας, τα πράγματα, τουλάχιστον στην αρχή, λειτουργούν με έναν αρκετά πεζό τρόπο, χωρίς να αφήνουν στους ήρωες πραγματικά, χώρο να κινηθούν και να ξεδιπλώσουν την προσωπικότητα, τους φόβους, τα άγχη, τις επιθυμίες τους. Όπως όμως και με το σύνολο της πλοκής, οι δυο τους, βρίσκουν τον δρόμο τους σιγά-σιγά και αλληλεπιδρώντας, καταφέρνουν να ισχυροποιήσουν την χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους, δικαιολογώντας παράλληλα την έλξη την οποία νιώθουν ο ένας για τον άλλον, αλλά και τον συνδυασμό διστακτικότητας και προστατευτικότητας από τη μεριά του Λούκας. Όσο μάλιστα η ιστορία, προχωράει προς το τέλος της, τόσο περισσότερες είναι οι πληροφορίες που μας δίνονται γύρω από τον ίδιο, αλλά και οι εξελίξεις, γίνονται όλο και πιο ραγδαίες, ακολουθώντας ένα κοινό μονοπάτι, μια μοίρα που είχε γραφτεί προ πολλού και κανένας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να την αλλάξει ενώ την ίδια στιγμή, η κορύφωση και η τραγικότητα πίσω από το παρελθόν, έρχονται να προσφέρουν τη λύτρωση σε ένα μέλλον που ετοιμάζεται να ακολουθήσει.

 

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της ανάρτησης, αισθάνομαι πως οφείλω να καταλήξω και σε μια τελική απόφαση σχετικά με το αν μου άρεσε ή όχι το συγκεκριμένο βιβλίο. Λοιπόν, θα πω ότι μου άρεσε αρκετά, χωρίς ωστόσο να με ξετρελάνει. Ενώ είχε τις δυνατότητες να μας προσφέρει κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό, δεδομένου ότι ο βασικός άξονας της ιστορίας, είναι πολύ ιδιαίτερος και όχι πολυχρησιμοποιημένος στη σύγχρονη εποχή και με αυτόν τον τρόπο, δεν είχε την απαραίτητη δυναμική για να πετύχει κάτι τέτοιο. Του έλειπε η ένταση και το πάθος, αυτή η σπίθα που θα ήταν σε θέση να κάνει τη διαφορά, ή τουλάχιστον, όλα αυτά, είναι στοιχεία που τα βρήκε στην πορεία, αλλά όχι τόσο σύντομα όσο θα ήταν απαραίτητο προκειμένου να έχουμε κι εμείς ως αναγνώστες μια διαφορετική αντιμετώπιση απέναντί του, συνολικά. Παρ' όλα ταύτα, κι επειδή πολλά έχουμε διαβάσει κι έχουν δει τα μάτια μας στο είδος, πρέπει να πω πως πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και στο θέμα του οποίου, αξίζει να εστιάσουμε λίγο περισσότερο αφού είναι κάτι περισσότερο από αξιόλογο.

 

 

 

Το βιβλίο της Tammara webber, με τίτλο Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.