Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Πριν ζητήσετε “Αύξηση” ...να πάτε στο θέατρο 104!

Πριν ζητήσετε “Αύξηση” ...να πάτε στο θέατρο 104!

Μια παράσταση της ομάδας 4Frontal (Ω² - Απόφοιτοι Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών) παρουσιάζει από την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 το θέατρο 104. Ο λόγος για την “Αύξηση” του Ζώρζ Περέκ, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν σε ότι αφορά στην υγεία σας, την ψυχολογία σας, τα οικονομικά σας, το κλίμα ή άλλα, να έχετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, όταν ζητάτε από τον τμηματάρχη σας αναπροσαρμογή του μισθού σας.

 

Μια κωμική αλληλουχία που ακολουθεί την σκέψη ενός υπαλλήλου στην προσπάθεια του να συναντήσει τον Τμηματάρχη του για να του ζητήσει αύξηση. Ως "πρόσωπα" μας συστήνονται έξι διαφορετικές σκέψεις του που ψάχνοντας τον τρόπο, βάζουν και ξεπερνούν εμπόδια. Αναλύουν όλες τις πιθανότητες και περιγράφουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε μία από αυτές.

 

Γιά να σας δώσουμε να καταλάβετε, ''Η αύξηση'' μπορεί να είναι άλλη μία απ' αυτές τις κινέζικες σπαζοκεφαλιές, η λύση της οποίας απαιτεί όλο καί πιό περίπλοκες κινήσεις, πολλαπλασιαστικής εντάσεως, όπως π.χ. σ' εκείνη την ιστορία της Ινδίας με το σιτάρι καί την σκακιέρα. Μπορεί όμως καί να είναι μία πρακτική εφαρμογή του γνωστού ρητορικού σχήματος incrementum, που συνίσταται στην συσσώρευση επιχειρημάτων γιά την άσκηση της πειθούς. Τέλος, στην πιό ταπεινή (καί χυδαία;) μορφή της, ''Η αύξηση'' δέν αποκλείεται να συμβολίζει αυτό που επιθυμεί διακαώς ν' αποκτήσει ένας υπάλληλος, όταν πηγαίνει να συναντήσει τον τμηματάρχη.

(Περίληψη του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ)

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εικαστική επιμέλεια: Ηρώ Καρρά

Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Νίνου

Μουσική επιμέλεια, σύνθεση: Σταύρος Γιαννουλάδης

Επιμέλεια κίνησης: Πάνος Τοψίδης

Φωτογραφίες: Κάλλι Χαρόβα

Φωτισμοί: Ελένη Κουτσιούμπα, Θανάσης Ζερίτης

 

Παίζουν οι:

Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βιβή Πέτση, Αριστέα Σταφυλαράκη, Πάνος Τοψίδης

 

Ακούγεται η Ευαγγελία ΚαρακατσάνηΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Ο George Perec (1936-1982) γεννήθηκε στο Παρίσι από Πολωνούς γονείς εβραϊκής καταγωγής. Πολλά από τα μυθιστορήματα και τα δοκίμιά του περιέχουν πειραματικά παιχνίδια λέξεων, λίστες και ταξινομήσεις . Υπήρξε μέλος της ομάδας Oulipo. Ένα εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας (Ouvroir de la Littérature Potentielle) που συγκροτήθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και σκοπός της δημιουργίας του ήταν η εύρεση νέων δομών λόγου μέσα από τη σύμπραξη με τα μαθηματικά. Τα παραγόμενα των πειραμάτων έχουν μείνει στην λογοτεχνική ιστορία.Σχετικές ειδήσεις
17.02.2017 10:51
Ο Άρης Μπινιάρης, πριν την σκηνοθεσία των Περσών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, επανέρχεται με "Το Θείο Τραγί", την παράσταση που τον καθιέρωσε, για ένα μικρό κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Φούρνος.
Τα Κύματα της Virginia Woolf σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Σφενδόνη
26.01.2017 15:40
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά μια παράσταση-πρόταση, βασισμένη στο έξοχο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ Τα Κύματα. Το Θέατρο Σφενδόνη μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης των έξι φίλων του έργου κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 11 Απριλίου 2017.
Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη, στο Θέατρο 104
24.01.2017 12:34
Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά και παρουσιάζουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, μία παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια τα ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου.
Είσαι ένα κτήνος, Βίσκοβιτς - Ιστορίες με ζώα, από τους AbOvo και τους 4Frontal στο Bios
08.11.2016 10:51
Οι AbOvo και οι 4Frontal, δύο από τις σημαντικότερες νεανικές θεατρικές ομάδες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας διηγούνται από τη σκηνή του Bios ιστορίες με ζώα, εμπνευσμένες από το ομώνυμο βιβλίο του Alessandro Boffa, σε μια κωμική και μουσική παράσταση: Είσαι ένα Κτήνος, Βίσκοβιτς: Ιστορίες με ζώα που μοιάζουν με ανθρώπινες ιστορίες κατι σαν τον Αίσωπο ή τόσες άλλες ιστορίες (της παγκόσμιας λογοτεχνίας)... ξέρετε τώρα...
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.