Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αύγουστος Κορτώ: Το γράψιμο για μένα είναι σαν την ανατροφή ενός παιδιού

Αύγουστος Κορτώ: Το γράψιμο για μένα είναι σαν την ανατροφή ενός παιδιού

«Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος - το δικό της και το δικό μου». Έτσι ξεκινά το "Βιβλίο της Κατερίνας", μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Ο συγγραφέας του «Βιβλίου της Κατερίνας», Αύγουστος Κορτώ μιλά για τη λύτρωση της γραφής που αντικαθιστά κατά κάποιο τρόπο το… υποθετικό ντιβάνι ενός ψυχαναλυτή!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για «Το βιβλίο της Κατερίνας»; Πώς έρχεται κάθε φορά η έμπνευση και πώς εξελίσσεται η δημιουργική διαδικασία της συγγραφής;

Αύγουστος Κορτώ: Το συγκεκριμένο βιβλίο το κουβαλούσα μέσα μου χρόνια. Από κει κι έπειτα, το γράψιμο για μένα είναι σαν την ανατροφή ενός παιδιού: γεννιέται με την έμπνευση, αλλά όσο κι αν σου ανήκει ως δημιούργημα, συν τω χρόνω αναπτύσσει δικό του χαρακτήρα, κι ακολουθεί πορείες συχνά απρόβλεπτες.

Cul.N.: Το αυτοβιογραφικό στοιχείο κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στο έργο σας. Είναι σαν μια εξομολόγηση σε πολλούς μεν αλλά με διακριτικό και όχι ξεκάθαρο τρόπο;

Α.Κ.: Νομίζω πως κάθε βιβλίο – ακόμα κι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας – αποκαλύπτει πολλά για τον συγγραφέα του. Στη δική μου περίπτωση, αυτή η διαρκής εξομολόγηση λειτουργεί λυτρωτικά – είναι σαν μια ατέλειωτη κουβέντα στο υποθετικό ντιβάνι ενός ψυχαναλυτή.


Cul.
N.: Μας λέει η Κατερίνα: «Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός από αυτούς που θα το διαβάσουν». Μήπως αυτό ισχύει πάντα όμως με το καλλιτεχνικό μήνυμα και τον αποδέκτη του; Αυτός είναι ο στόχος και τι γίνεται με τον δημιουργό; Πληγώνεται και λυτρώνεται ταυτόχρονα;

Α.Κ.: Το Κατερινάκι και η ιστορία του είναι σαν ανοιχτή πληγή. Ωστόσο, πολλές πληγές πρέπει να μείνουν ανοιχτές για να επουλωθούν οριστικά.


Cul.
N.: Η έκφραση μέσω της λογοτεχνίας και η έκφραση μέσω της δημοσιογραφίας. Απευθύνεστε στο ίδιο κοινό; Η ανάγκη για έκφραση τελικά είναι μία;

Α.Κ.: Ναι, κάθε μορφή γραφής για μένα εξυπηρετεί την ίδια λαχτάρα για μοίρασμα, για έμμεση κι ωστόσο μύχια επαφή.


Cul.
N.: Ποιους σύγχρονους συγγραφείς θαυμάζετε;

Α.Κ.: Πολλούς, κυρίως της αγγλόφωνης λογοτεχνίας που διαβάζω περισσότερο: τον Φράνζεν, τον Ευγενίδη, την Άλι Σμιθ, τον Ντέιβιντ Μίτσελ… Κάθε τόσο πέφτω και σ’ έναν ακόμη χαρισματικό συγγραφέα που μου ανοίγει τα μάτια.


Cul.
N.: Έχετε πει πως σημαντική επιρροή για «Βιβλίο των βίτσιων» ήταν ο ντε Σαντ. Για το «Βιβλίο της Κατερίνας»;

Α.Κ.: Η ψυχανάλυση και η πανίσχυρη κινητήριος δύναμη της νοσταλγίας.


Cul.
N.: Θα γράφατε αυτή τη στιγμή κάτι καθαρά πολιτικό ή πιστεύετε πως το πολιτικό έχει γίνει της μόδας οπότε και θα το αποφεύγατε;

Α.Κ.: Δεν την κατέχω ούτε την κατανοώ την πολιτική, γι’ αυτό και πέρα από την άσκηση του εκλογικού μου δικαιώματος δεν την πλησιάζω, ούτε στα βιβλία ούτε στον δημόσιο λόγο μου.


Cul.
N.: Πιστεύετε πως ο κόσμος μπορεί να αντιδράσει σε ό, τι του συμβαίνει κοινωνικά και οικονομικά αυτή την περίοδο ή οι αντιστάσεις έχουν καμφθεί από καιρό;

Α.Κ.: Η ανάγκη για δικαιοσύνη ποτέ δεν κάμπτεται. Μακάρι η κοινωνία που θα προκύψει απ’ τη σημερινή να είναι έστω και λίγο πιο ανθρώπινη.


Cul.
N.: Υπάρχουν λύσεις κατά τη γνώμη σας;

Α.Κ.: Υπομονή κι επιμονή. Κάνουν θαύματα.


Cul.
N.: Έχετε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεστε την επόμενη ιδέα για το νέο σας  βιβλίο;

Α.Κ.: Πάντα κάτι γράφω, αν και σπανίως ξέρω πού θα με πάει.

 

Το μυθιστόρημα «Το Βιβλίο της Κατερίνας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.


 

Σχετικές ειδήσεις
Zak Ebrahim: «Ευθύνη μας να αφήσουμε τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε»
23.01.2017 12:27
Ο Zak Ebrahim είναι ένας συγγραφέας από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ο οποίος κουβαλάει μια ιδιαίτερη ιστορία. Μεγάλωσε με επιρροές και από τις δύο πατρίδες του, την Αμερική και την Αίγυπτο, όμως είδε τον κόσμο του να καταρρέει τον Νοέμβριο του 1990, σε ηλικία μόλις 7 ετών, όταν ο πατέρας του ενεπλάκη σε σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μεγάλος προσωπικός αγώνας να βγει νικητής από το πλήγμα. Και τα κατάφερε αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα μπορεί να μιλά ανοιχτά για ζητήματα όπως θρησκεία, ιδεολογία και εξτρεμισμό, ενώ δηλώνει καθαρά άθεος.
Τέσυ Μπάιλα: Οι μυθιστορηματικοί ήρωες είναι πράγματι όπως οι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας
07.07.2016 14:28
Η Τέσυ Μπάιλα μιλάει στο Culturenow.gr με αφορμή το τελευταίο της μυθιστόρημα Άγριες Θάλασσες, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Διαμαντής Αξιώτης: Στα όνειρα του ξύπνου όλοι έχουν μερίδιο στη σκοτεινή πλευρά
23.06.2016 11:52
Ο Διαμαντής Αξιώτης μάς μιλά για τον «κακό δαίμονα» των ηρώων του νέου του βιβλίου, για τα στοιχεία που τροφοδοτούν τη γραφή του και για το «ριψοκίνδυνο παίγνιο της ονειροπόλησης».
Λίνα Φυτιλή: Πολλές φορές νιώθω σαν ζογκλέρ
05.05.2016 13:02
Η συγγραφέας και ποιήτρια Λίνα Φυτιλή μάς μιλά για τους ήρωες της συλλογής διηγημάτων της «Παράξενο Καλοκαίρι» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας που επιβάλλονται εντός κι εκτός συγγραφικού χρόνου.
Αγγελική Δαρλάση: Θέλω να συνομιλώ με εντιμότητα κι ειλικρίνεια
15.03.2016 16:48
Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση μάς μιλά για τα αγάλματα που «έφυγαν» για να σωθούν, για την ηρωίδα του βιβλίου της, τη μικρή Αγγελίνα, τη σχέση των Ελλήνων με την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και τις δικές της αξίες, ως άνθρωπος κι ως βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων.