Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο «Λεξικό αναμνήσεων» του Γιώργου Χουλιάρα.


Το Λεξικό Αναμνήσεων του Γιώργου Χουλιάρα συνιστά αλφαβητικό μυθιστόρημα της ζωής ενός συγγραφέα, ενώ διαδραματίζεται στη λογοτεχνία και γι’ αυτό διαβάζεται με κάθε τρόπο που επιτρέπουν ή επιβάλλουν οι τεχνολογίες της ανάγνωσης.

Το Λεξικό αποτυπώνει σε αλλεπάλληλα λήμματα και παρετυμολογεί τις εν λόγω περιστάσεις, παρατηρήσεις, ορισμούς και έθιμα, περιποιείται επιστημονικές ή όχι ανακαλύψεις, υπερθυμίζει νεολογισμούς, συνδυάζει προβλέψεις περί διασποράς και αποκαλύπτει τις περιπετειώδεις συνέπειες των γάμων ρομαντισμού και κλασικισμού.

Το Λεξικό συνεπάγεται αλφαβητάριο για νεκρούς και ζωντανούς που εκλιπαρούν μαγειρικές συνταγές ,συγκαταδύονται εναντίον ρευμάτων, οπισθογραφούν επιταγές περί κοινωνικών εξελίξεων, εκτυφλώνονται από ερωτικές προοπτικές και απασφαλίζουν αλγορίθμους της πυροτεχνουργικής ιστορίας της γλώσσας μας.

Ο Γιώργος Χουλιάρας μόνο από σύμπτωση θα έρθει το τέλος στη γενέθλια πόλη. Ταξίδεψε, δούλεψε, αγάπησε αλλού.  Όπου βρίσκεται, απλώνει γύρω τη χώρα του και εκεί θα πεθάνει.

Εργάστηκε παράγοντας και μεταφέροντας λέξεις, εικόνες, ιδέες από άτομο σε άτομο, από ξένους σε  Έλληνες, από δικούς μας σε άλλους. Μεγάλωσε με τη μητέρα του και τις αδελφές της, τη γιαγιά, τη νονά, τη μητέρα της και άλλες γυναίκες, στις οποίες οφείλει τα πάντα. Είχε καλούς φίλους. Ο πατέρας του τον λάτρευε και έλειπε διαρκώς στη δουλειά του.

Αποφάσισε νωρίς να μην κάνει παιδιά. Αν είχε γιο, θα ήταν Ιρλανδός, αν και θα προτιμούσε κόρη. Τον ενδιέφεραν τα λεξικά, η φυσική, η ψυχολογία της γνώσης, η πολιτική οικονομία, η ιστορία του πολιτισμού, οι διεθνείς σχέσεις και οι  περιοδικές εκδόσεις.

Όπου βρέθηκε, δοκίμασε να ζήσει ως ιθαγενής, γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες παραμένουν δεμένοι στο κατάρτι της ιστορίας. Αν περισσεύουν περιουσιακά  στοιχεία, μια επιτροπή μπορεί να μοιράζει μικρά ποσά σε άτομα που θέλουν να ξεχάσουν όσα γνωρίζουν για να μάθουν κάτι καινούργιο.

Ο Γιώργος Χουλιάρας, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του.