Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με την έκθεση «Διαδρομή» επιχειρεί να αναμετρηθεί με το παρελθόν για να μπορέσει να οργανώσει το μέλλον του, με τις εκατοντάδες παραγωγές – εκθέσεις του και βέβαια με τα έργα της συλλογής του.

Η διαδρομή μετρά 22 χρόνια και πάνω από 600 έργα. Μία μόνιμη συλλογή από τις πλουσιότερες και εγκυρότερες στον τόπο μας.

Ένα μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου. Μαζί και τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Μουσείου της πόλης μας 15 ιστορικά έργα της Άσπας Στασινοπούλου αλλά και μία καινούρια δωρεά από την Ρένα Παπασπύρου.

Το σύνολο των έργων της έκθεσης «Διαδρομή» περιλαμβάνει ενδεικτικά όλες τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης όπως εξελίχτηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Έμφαση και με αφορμή τα νέα αποκτήματα της Άσπας Στασινοπούλου αλλά και τα υπάρχοντα του Λευτέρη Κανακάκι, δίνεται στην πολιτική τέχνη, τόσο επίκαιρη και ζωντανή στις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και οι πολίτες του.

Ποιητική περφόρμανς με τίτλο:

«Συχνά οι Δεσποινίδες της Αβινιόν έβλεπαν την Τραβιάτα»

Στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο εικαστικός Άγγελος Σκούρτης θα παρουσιάσει ποιητική – εικαστική περφόρμανς στους χώρους του Μουσείου.

Το δρώμενο αποτελείται από μικρούς, ποιητικούς μονολόγους γραμμένους από τον καλλιτέχνης και αναφέρονται στη σχέση κοινών γυναικών, γυναικών ανάγκης, με ολόκληρη την κοινωνία. Ο Σκούρτης μιλά για την Βία, Σωματική και Ψυχική που δέχονται στο πετσί τους, τον εξαναγκασμό και την αγωνία τους για να υπάρξουν, για να ζήσουν.

Στη δράση αυτή συνυπάρχει η ποίηση όπου συναντά το θέατρο, την μουσική, τον πολιτικό σχόλιο, την υπαρξιακή κραυγή μας, πάνω σε ένα εφιαλτικό κόσμο τον οποίο αφήσαμε σιγά – σιγά να έρθει και που πρέπει να αγωνιστούμε για ν’ απαλλαγούμε από αυτόν.

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού