Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α. - Ο Γ. Σ. Μπαχ και οι γιοι του

Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α. -  Ο Γ. Σ. Μπαχ και οι γιοι του

Το Πρώτο από τα έξι Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργο στο σύνολό του εμβληματικό για την εξέλιξη του Μπαρόκ καθώς και  για ολόκληρη την ιστορία της συμφωνικής μουσικής, δεσπόζει στην χριστουγεννιάτικη συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την μουσική διεύθυνση του «μύστη» του Μπαρόκ Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

 

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει όμως και δύο κατανυκτικά θρησκευτικά έργα των γιών του μεγάλου Κάντορα, το Si nocte tenebrosa του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ και το Magnificat του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ Μπαχ. Με την Ορχήστρα συμπράττουν ως σολίστ  οι τέσσερις εξαιρετικοί λυρικοί τραγουδιστές Ελπινίκη Ζερβού, Θεοδώρα Μπάκα, Βασίλης Καβάγιας, Κωνσταντίνος Μαυρογένης. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Rosarte, με την διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα.

Με αποσπάσματα από το ίδιο  πρόγραμμα που λειτουργεί ως προανάκρουσμα του εορτασμού το 2014 των 300 χρόνων από την γέννηση του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ Μπαχ (Βαϊμάρη, 8 Μαρτίου 1714), η Κ.Ο.Α. θα περιοδεύσει νωρίτερα στο Καρπενήσι (20/12) και τη Λαμία (21/12).

 

Τα έξι Βραδεμβούργια Κοντσέρτα ή «Έξη Κοντσέρτα για διαφορετικά μουσικά όργανα» όπως τα είχε ονομάσει ο ίδιος ο Μπαχ, αποτελούν από πολλές απόψεις την κορωνίδα των οργανικών του έργων. Γράφτηκαν στο διάστημα 1717-1721, περίοδο κατά την οποία ο συνθέτης υπηρέτησε στην Αυλή του Πρίγκηπα του Άνχαλτ-Κέτεν. Το όνομά τους οφείλεται στην αφιέρωσή τους στον ηγεμόνα του Βραδεμβούργου, Κρίστιαν Λούντβιχ. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Μπαχ δεν είχε την χαρά να ακούσει ολοκληρωμένη την εκτέλεση των έργων του. Οι παρτιτούρες παρέμειναν στην βιβλιοθήκη του ηγεμόνα του Βραδεμβούργου μέχρι τον θάνατό του, το 1734, και μετά τα ίχνη τους χάθηκαν έως το 1849 όταν ανακαλύφθηκαν τυχαία στα αρχεία του Βραδεμβούργου  κι εκδόθηκαν έναν χρόνο αργότερα. Στο πρώτο από τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα αντιπαρατίθενται δύο ομάδες οργάνων: δύο κόρνα, τρία όμποε και σόλο βιολί (γραμμένο για ένα ιδιότυπο μικρό βιολί της εποχής που χόρδιζε υψηλότερα από το κανονικό) από τη μία πλευρά και από την άλλη το κυρίως σώμα των εγχόρδων, το φαγκότο και το μπάσο κοντίνουο.

Ο  Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ ήταν o νεότερος από τους 13  γιους του Μπαχ. Αν και έμεινε στην ιστορία ως «ο Μπαχ του Λονδίνου», αφού εκεί έζησε και δραστηριοποιήθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, το συνθετικό του έργο επηρεάστηκε και από την παραμονή του νωρίτερα στην Ιταλία (Μιλάνο, 1755-1762) όπου ασπάστηκε τον καθολικισμό και θήτευσε στην ιταλική όπερα . Κατά την ιταλική του περίοδο γράφτηκε και το Si nocte tenebrosa, καθώς και άλλα θρησκευτικά έργα του συνθέτη που εκτιμούσε βαθιά ο Μότσαρτ .

Λίγο μετά τον θάνατο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, «Μεγάλος Μπαχ» χαρακτηριζόταν συχνά ο δευτερότοκος γιός του Καρλ Φίλιπ Εμμάνουελ. Ο χαρακτηρισμός είναι ενδεικτικός της σημαντικής συνεισφοράς του τελευταίου στην μεταβατική περίοδο από το μπαρόκ στον κλασικισμό. Ο Κ.Φ.Ε. Μπαχ συνέθεσε το Magnificat το 1749 στο Πότσνταμ, σε μία περίοδο που υπηρετούσε ως τσεμπαλίστας της Αυλής του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας. Πρότυπό του υπήρξε αναμφίβολα το ομώνυμο έργο του πατέρα του.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

 

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685–1750)

 

Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ.1 σε φα μείζονα, BWV 1046

 

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1735–1782)

 

«Si nocte tenebrosa», σόλο μοτέτο για φωνή και ορχήστρα , CW F4a

 

ΚΑΡΛ ΦΙΛΙΠ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΠΑΧ (1714–1788)

 

Magnificat σε ρε μείζονα, Wq. 215

 

 

 

Σολίστ                        Ελπινίκη Ζερβού, υψίφωνος

                                 Θεοδώρα Μπάκα, άλτο

                                 Βασίλης Καβάγιας, τενόρος

                                 Κωνσταντίνος Μαυρογένης, βαρύτονος

 

Συμμετέχει                  Παιδική Χορωδία Rosarte  (Διδασκαλία Ρόζη Μαστροσάββα) 

 

Μουσική διεύθυνση        Μάρκελλος  ΧρυσικόπουλοςΣχετικές ειδήσεις
Τα «Βρανδεμβούργια» του Μπαχ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
07.02.2017 14:20
Διευρύνοντας τον Κύκλο Παλαιά Μουσική, το Μέγαρο διοργανώνει φέτος ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ με τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, που θα ερμηνεύσουν σε όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών, τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Η (διπλή) Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Α.
08.12.2016 11:48
Δύο από τα απαραίτητα «συστατικά» της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας συνδυάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τη (διπλή) Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της που γίνεται, με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Τα παραμύθια και τις ιστορίες. Και φυσικά τη μουσική.
Οι τέσσερις ορχηστρικές σουίτες του Μπαχ με την Καμεράτα στο Μέγαρο
13.05.2016 14:41
Η διεθνώς καταξιωμένη ορχήστρα και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Πέτρου, υπόσχονται άλλη μια μοναδική εμπειρία με τη μουσική του πολυαγαπημένου Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».