Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Lucia Lacarra: Όλοι χρειαζόμαστε το παραμύθι!

Lucia Lacarra: Όλοι χρειαζόμαστε το παραμύθι!

Το Θέατρο Badmintonθα προσφέρει για ακόμη μια χρονιά μαγικά Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους, φιλοξενώντας παρουσίαση του περίφημου “Καρυοθραύστη”, από το Latvian National Opera Balletκαι μεγάλα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής. Ο Καρυοθραύστης, θα παρουσιάζεται στο Badminton, από τις 25 Δεκεμβρίου 2013 έως και τις 5 Ιανουαρίου 2014. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πρεμιέρα 25 Δεκεμβρίου και το επόμενο βράδυ 26 Δεκεμβρίου, θα ερμηνεύσουν οι principal dancers LUCIA LACARRA & MARLONDINO. Η Lucia Lacarra, εν μέσω προβών και ταξιδιών ανά τον κόσμο, ξέκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να λύσει τις απορίες μας και να μας αφηγηθεί το δικό της παραμύθι στον μαγικό κόσμο του χορού!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Ας πάρουμε τα πράγματα από… την αρχή! Ο χορός πότε μπήκε στη ζωή σας;

Lucia Lacarra: Ήθελα να αρχίσω μαθήματα χορού στην ηλικία των 3-4 ετών αλλά δεν υπήρχε σχολή μπαλέτου στην πόλη όπου έμενα στο Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία. Έτσι, άρχισα λίγο μεγαλύτερη, στα 9 μου όταν πήγα σε μια σχολή χορού και αργότερα όταν πέρασα στην Ακαδημία Χορού του Victor Ullate, που πρακτικά αυτή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια να γίνω μία επαγγελματίας χορεύτρια μπαλέτου.

Cul. N.: Allegro Brillante του G. Balanchine. Τι θυμάστε από αυτή την παράσταση;

L.L.: Ήταν συναρπαστική για εμένα και ουσιαστικά η πρώτη μου αυτή επαγγελματική προοπτική ήρθε… τυχαία… Είχε τραυματιστεί μία από τις χορεύτριες και ο Ullate μου είπε να την αντικαταστήσω. Ήταν το πρώτο μου μπαλέτο!

 

 

Cul. N.: Concerto Barocco, Les Sylphides of Fokin, Four Works of van Manen, Before Nightfall of Christe και 4 έργα του Ullate. Ποιες είναι οι επιρροές , τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις από όλες αυτές τις συνεργασίες;

 

L.L.: Κάθε μία από τις συνεργασίες αυτές είναι διαφορετική και μοναδική. Για να πω την αλήθεια, προσωπικά, μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα.  Στην ηλικία των 16-17 ετών άρχισα, όπως σας είπα παραπάνω, την επαγγελματική μου καριέρα και από τότε πειραματίζομαι σε μια ποικιλία πραγμάτων. Η συνεργασία μου με τον Hans van Manen στη Μαδρίτη δεν ήταν απλώς πολύ ενδιαφέρουσα αλλά… συναρπαστική!

 

 

Cul. N.: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τον Roland Petit;

L.L.: Άλλη μία υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία για εμένα ήταν η συνάντησή μου με τον Roland Petit.  Στην ηλικία των 18 ετών πήγα στη Μασσαλία όπου και τον γνώρισα.  Μου έδωσε αρκετή αυτοπεποίθηση και μου εμπιστεύτηκε να χορέψω την Εσμεράλδα και την Κάρμεν, ρόλους που κανονικά είναι για μεγαλύτερες ηλικιακά χορεύτριες, πιο ώριμες και πιο έμπειρες μπαλαρίνες. Με τίμησε επίσης, με το να μοιραστεί τη σκηνή μαζί μου χορεύοντας  στο έργο Copellia, γεγονός που για εμένα είναι μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μου έχουν γίνει.  

 

Cul. N.: Bayerisches Staatsballett.  Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς;

 

L.L.:  Αυτό είναι το σπίτι μου για πολλά χρόνια τώρα αφού είμαι εκεί από το 2002! Δηλαδή, 12 χρόνια! Είναι υπέροχο να είσαι εκεί, αφού ανακαλύπτεις τι θες να κάνεις, να ακολουθήσεις και έχεις την ευκαιρία να χορέψεις ένα καταπληκτικό ρεπερτόριο, δραματικούς ρόλους κ.λ.π.  Το Μόναχο επίσης, είναι κεντρικό σημείο της Ευρώπης και από αυτή την άποψη ένα εύκολο σημείο για να ταξιδέψει κανείς…  Αγαπώ πολύ την ομάδα αυτή στην οποία δουλεύω καθώς είναι μια πρόκληση για εμένα και πραγματικά νιώθω πολύ χαρούμενη που μπορώ να χορεύω σε αυτό το περιβάλλον!

 

 

Cul. N.: Έχετε λάβει πολλά βραβεία . Πώς νιώθετε για το γεγονός αυτό; Τι σημαίνει μία βράβευση για εσάς;

 

L.L.:  ΒΡΑΒΕΙΑ! Είναι πραγματικά ευχάριστο να λαμβάνει κάποιος ένα βραβείο και προσωπικά, νιώθω μεγάλη τιμή όταν βραβεύομαι. Είναι μια αναγνώριση και επίσης είναι ένα κίνητρο να πας παραπέρα και να κάνεις όλο και περισσότερα πράγματα. Είμαι ευγνώμων όταν λαμβάνω ένα βραβείο. Αλλά, θα ήθελα να τονίσω πως το μεγαλύτερο βραβείο είναι το χειροκρότημα του κοινού!

 

 

Cul. N.:  Αναμένουμε στην Ελλάδα τις επερχόμενες παραστάσεις σας με τον Καρυοθραύστη! Είναι ένα σημαντικό έργο, αγαπημένο στους θεατές σε όλο τον κόσμο. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και φυσικά τον ρόλο σας.

 

L.L.:  Ο Καρυοθραύστης είναι ένα υπέροχο μπαλέτο και είναι ωραίο να ανεβαίνει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και πόλεις όλες οι ομάδες μπαλέτου το ερμηνεύουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι γοητευτικό έργο με υπέροχη μουσική , καταπληκτική χορογραφία , ενδιαφέρουσα πλοκή, γεμίζει χαρά τις καρδιές των μικρών και των μεγάλων, κάτι το οποίο έχουμε πραγματικά ανάγκη ειδικά αυτές τις ημέρες. Ακόμα και στα μαγαζιά, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ακούς αυτές τις ημέρες τη μουσική του Καρυοθραύστη που σου δίνει θετική ενέργεια και χαρά! Την αγαπώ!

 

Cul. N.:  Ο Καρυοθραύστης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαλέτα στον κόσμο. Ποια είναι η διαφορετική οπτική της παράστασης που θα δούμε στο Badminton;


L.L.: Πάντα δίνω μία προσωπική αίσθηση σε όποιο ρόλο χορεύω. Έτσι και στον Καρυοθραύστη. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν πολλές εκδοχές του ρόλου της Κλάρα, πάμπολλες προσεγγίσεις αλλά εγώ δίνω το προσωπικό μου συναίσθημα, τη δική μου «αφή»  και ερμηνεία όπως θα δείτε στην Αθήνα.

 

Cul. N.:  Χρειαζόμαστε το παραμύθι; Τι θα θέλατε να πείτε σους ενήλικες αλλά και στα παιδιά που θα έρθουν να δουν την παράσταση;

L.L.: Ο καθένας χρειάζεται το παραμύθι για να ξεφύγει από τα προβλήματα, τις ανησυχίες, την καθημερινότητα και η τέχνη προσφέρει αυτή την δυνατότητα. Χρειαζόμαστε τη χαρά, την ευτυχία, χρειαζόμαστε ευκαιρίες για να ξεφύγουμε από τη σκληρή πραγματικότητα. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσω της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου. Η τέχνη του χορού νομίζω πως είναι ολοκληρωμένη και μοναδική αφού συνδυάζει πολλές τέχνες σε μία. Έτσι το μπαλέτο είναι κατάλληλο και για ενήλικες και για παιδιά και ειδικά ο Καρυοθραύστης, πόσω μάλλον την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Cul. N.:  Μετά τον Καρυοθραύστη, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
L.L.: Μετά την Αθήνα θα πρέπει να δουλέψω στο Μόναχο με τον John Neuimeyer , έπειτα να πάω στην Ταϊπέι για ένα γκαλά, μετά στο Μόναχο πάλι και ύστερα στο Βερολίνο για να δουλέψω με τον Malakhof ο οποίος θα παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά καθώς αφήνει την ομάδα το 2014.

 

Ο Καρυοθραύστης θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Badminton από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Σχετικές ειδήσεις
Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι νέο στο παρόν
16.02.2017 16:26
Μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής σκηνής, η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν, μας μιλά για τη νέα της δημιουργία, Manual Solos, που παρουσιάζεται στο Πόρτα από 16 Φεβρουαρίου.
Σοφία Μαυραγάνη: Μια «ομιλούσα χορογραφία» για το σάλο που ενδέχεται να ξεσπάσει στην Ευρώπη
13.02.2017 14:40
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το πιο πρόσφατο έργο της Σοφίας Μαυραγάνη, με τίτλο «Σάλος», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016. Η χορογράφος, εκπαιδεύτρια και concept designer, μιλάει στο Culturenow.gr γι' αυτή την χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας. | Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου
Γιάννης Μεγαλακάκης: Η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν
16.05.2016 10:37
Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές από τα Χανιά, που ταξιδεύουν την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από την τέχνη τους. Αυτό το διάστημα παρουσιάζουν στο Παλλάς μία μουσικοχορευτική παράσταση όπου ο παραδοσιακός χορός παντρεύεται με τον σύγχρονο, με θέματα παρμένα από τον μύθο του μινωικού Λαβυρίνθου. Στην συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιάννης Μεγαλακάκης μιλά με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, την Κρήτη και τα όσα τους εμπνέουν, ενώ τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης και της δημιουργίας σήμερα.
Χρυσηίς Λιατζιβίρη: Η ζωή είναι κίνηση!
11.05.2016 12:07
Η Χρυσηίς Λιατζιβίρη και η ομάδα Syndram επιστρέφουν με το νέο τους έργο με τίτλο Η ζωή αυτή βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, μία παράσταση εμπνευσμένη από την πραγματική ζωή...
Σταύρος Λιτίνας: Ο χορός είναι για μένα μια εκφραστική διέξοδος, μη λεκτική, μια φυγή
07.03.2016 11:23
«Μέσα σε αυτό το φοβερό κλοιό φόβου που ζούμε, δυστυχώς βλέπω όλο και περισσότερες Τζούλιες γύρω μου», μας λέει ο Σταύρος Λιτίνας, χορογράφος, σκηνοθέτης αλλά και χορευτής της παράστασης «Δεσποινίς Τζούλια», του του August Strindberg, που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά σε flamenco εκδοχή, στη σκηνή του Θεάτρου Άνεσις!