Συνεχίζονται και το μήνα Δεκέμβρη οι προβολές ελληνικού ντοκιμαντέρ τα βράδια της Πέμπτης. To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ο Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προβάλλουν κάθε Πέμπτη στις 22:30 στον Ιανό, ταινίες ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας συνολικά ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από αφιερώματα σε πρόσωπα, έως κοινωνικά, ιστορικά, επιστημονικά και οικολογικά ζητήματα. 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάδειξη της σημασίας του ντοκιμαντέρ, αφού αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο κάθε δημιουργός χρησιμοποίει την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, καταγράφοντάς τη χωρίς υπερβολές, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να ενημερωθεί για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Ο κάθε μήνας περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ όχι μόνο πρόσφατης αλλά και παλιότερης παραγωγής καλύπτοντας μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Ο τρίτος κύκλος είναι αφιερωμένος στον ήχο, στη μουσική και στους ανθρώπους.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Προβολή του Ντοκιμαντέρ “Spitfire: Back to zero”, Διάρκεια:92’
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ρήγας

Η ιστορία ενός από τα καλύτερα ελληνικά χέβι μέταλ συγκροτήματα, που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει, αλλά και την τραγική ατυχία ο αρχικός τραγουδιστής του, Ντίνος Κωστάκης, να τραυματιστεί σοβαρά και να απομακρυνθεί οριστικά από το τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά, οι Spitfire βρήκαν τη δύναμη να συνεχίσουν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μία συνάντηση ανθρώπων που δεν είχαν βρεθεί για πάνω από 15 χρόνια.

*Oι Spitfire δεν θα μπορέσουν να παίξουν ζωντανά, λόγω προβλήματος υγείας του αρχηγού του συγκροτήματος Ηλία Λογγινίδη. Τα υπόλοιπα μέλη θα είναι παρόντα για να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.