Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Χειμώνας στον Παρνασσό: 7 διαφορετικές συναυλίες στην ιστορική αίθουσα του Παρνασσού

Χειμώνας στον Παρνασσό: 7 διαφορετικές συναυλίες στην ιστορική αίθουσα του Παρνασσού

H ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ αναβιώνει την ιστορική αίθουσα του Παρνασσού, που υπήρξε σταθμός στην πνευματική ζωή της χώρας και αναπαλαιώθηκε προ τριών ετών, μέσα από 7 μοναδικές συναυλίες .


Το διατηρητέο κτίριο του 1890  στην πλατεία Καρύτση είναι έτοιμο να υποδεχτεί διακεκριμένους καλλιτέχνες , εκπρόσωπους του πολυπρόσωπου σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου, σε θεματικές συναυλίες προσαρμοσμένες ειδικά στο ύφος και την αισθητική του χώρου.


H μοναδική ακουστική της αίθουσας του Παρνασσού, που ακολούθησε τα πρότυπα των μεγάλων λυρικών Ιταλικών θεάτρων  του περασμένου αιώνα, σε συνδυασμό με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της βρίσκεται στη πιο ζωντανή νεανική πλατεία του κέντρου που σφύζει από ζωή.


Στόχος είναι να δούμε την υπέροχη αυτή σάλα να ζωντανεύει ξανά, να την γνωρίσουν και να την οικειοποιηθούν οι νεώτεροι, να την θυμηθούν και να την τιμήσουν οι παλαιότεροι, γι’ αυτό και οι συναυλίες αυτές απευθύνονται από πλευράς ρεπερτορίου σε όλες τις τάσεις της μουσικής.


Ανακαλούν μνήμες και μελωδίες αγαπημένες, προτείνουν νέες προσεγγίσεις σε παλαιότερες ερμηνείες, προκαλούν με διαφορετικές ηχητικές ενορχηστρώσεις, συνδέουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα και γλώσσα με το αστείρευτο μεσογειακό ταμπεραμέντο.


Άλλωστε κάθε φορά η προσωπικότητα του καλλιτέχνη προσδιορίζει το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και δημιουργεί τη μαγεία της ακρόασης.


Πρόγραμμα συναυλιών:

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου
Κ.ΒΗΤΑ
“ΚΟΝΣΕΡΤΟ”

Ο Κωνσταντίνος κάνει ένα διάλειμμα, αφαιρεί τα midi καλώδια από τα συνθεσάιζερ του και πιάνει την ακουστική  κιθάρα για να μας  παρουσιάσει την μουσική του με ένα πιο γυμνό τρόπο. Θα παρουσιάσει τραγούδια και συνθέσεις  από την 20χρονη πορεία του στην ιστορική αίθουσα Παρνασσός.  Τραγούδια  μακρινών αποστάσεων γεμάτα αυτοπαρατήρηση, στίχοι που διακρίνουν την αποξένωση και  την αστική σήψη, θρυμματισμένες ελπίδες  που ένα εσωτερικό φως  τις ξαναενώνει. Τραγούδια από το παρελθόν και το μέλλον, ένα ακουστικό σύνολο, τρείς μουσικοί . Ο Κ.Βήτα κιθάρα και φωνή , ο Χρήστος Αλεξάκης  πιάνο και ο Φώτης Καραογλάνης  κιθάρα θα είναι οδηγοί σε αυτή την ακουστική εμπειρία.


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου
ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ
“ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ”

 

Οι δύο σπουδαίοι σολίστες ο Μίλτος Λογιάδης στο πιάνο και ο Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν σχεδίασαν ειδικά ένα μουσικό οδοιπορικό για το ρεσιτάλ αυτό στο Παρνασσό.

Στο Α μέρος αυτής τους της συνάντησης παρουσιάζουν ως ολοκληρωμένο έργο , οκτώ δημοτικά λαοφιλή τραγούδια. (Μήλο μου κόκκινο, Τζιβαέρι ,Θαλασσάκι…..).

 

Για την μουσική τους αυτή προσέγγιση ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε:

 

Θα χαρακτήριζα αυτό το μουσικό έργο σαν μια μαγική γέφυρα που συνδέει το δημοτικό μας τραγούδι με το σύγχρονο των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Αν σκεφτεί κανείς την στενή σχέση ανάμεσα στη βυζαντινή και τη δημοτική μας μουσική, τότε επιβεβαιώνεται η εσωτερική ενότητα από το Βυζάντιο ως τις μέρες μας.

Η Ποίηση και η Μουσική είναι η πιο στέρεη και αληθινή ραχοκοκκαλιά ενός λαού. Ο τρόπος ερμηνείας των δύο ερμηνευτών με την απαράμιλλη μουσικότητα που τους διακρίνει, βοηθά χωρίς ασφαλώς να το έχουν επιδιώξει, την επιβεβαίωση των παραπάνω σκέψεων, γιατί ο τρόπος ερμηνείας τους ανήκει στη σχολή Χατζιδάκι, δηλαδή ενός βασικού πυλώνα του νεότερου ελληνικού τραγουδιού.”Για το Β μέρος της συναυλίας διασκευάζουν με σεβασμό και ευασθησία έντεκα πολυαγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

Είναι σίγουρο ότι όσοι έχουν αγαπήσει τον Μάνο Χατζιδάκι θα αγαπήσουν τους ήχους που μας προσφέρουν οι δύο σολίστες φιλτραρισμένους με αγάπη και γνώση. Αποφεύγοντας του πολύπλοκους αυτοσχεδιασμούς εστιάζουν φυσικά και αβίαστα στην ουσία και τον μελωδικό παλμό των πρωτοτύπων.

 Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ
“ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”

Αυτοβιογραφική διαδρομή στο μουσικό της ταξίδι σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία και Κύπρο. Μνήμες και βιώματα από τις διαφορετικές μεγαλόπνοες κουλτούρες, με οδηγό μια πλούσια σε συνθέτες και ποιητές δισκογραφία .

Ξεκινώντας από τη πρώτη της ηχογράφηση στα 17 της χρόνια που ήταν οι “Μπαλάντες” των Μίκη Θεοδωράκη – Μανώλη Αναγνωστάκη  έως τα Ρωσικά τραγούδια . Από το “Μεθυσμένο κορίτσι” του Μάνου Χατζιδάκι έως τη χρυσή εποχή αναβίωσης των επιτυχιών του ‘40 και του ‘50 με τα κλασσικά τραγούδια των Γιαννίδη, Αττίκ,  Σουγιούλ αλλά και τις μετέπειτα σημαντικές συνεργασίες της με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Ζούδιαρη, τον Λάκη Παπαδόπουλο.
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου
ΕΥΡΙΔΙΚΗ
“Η EDITH ο ΕLVIS και ότι αγαπώ –ΤΟ ΜΠΛΕ ΤΑΞΙΔΙ”
Σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ

Μια θεατρική προσέγγιση στις γειτονιές του κόσμου παρέα με τα τραγούδια που μεγάλωσε,  αγάπησε και πάντα θα θυμάται. Από το Παρίσι στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ορλεάνη, ένα μπλε ταξίδι συντροφιά με ονειροπόλους συνοδοιπόρους και επιστροφή  πάντα εκεί που χτυπάει δυνατά η καρδιά μας…. στην Ελλάδα.Τρίτη 18 Φεβρουαρίου
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
“ΠΙΑΝΟ-ΦΩΝΗ”

Mια μεγάλη ερμηνεύτρια και ένας σπουδαίος μουσικός στο πιάνο, ο Τάκης Φαραζής στο Α΄ μέρος αυτής της συναυλίας, θα μας ταξιδέψουν με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας. Θα ακουστούν τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο χρόνο και σημάδεψαν την κοινή μνήμη.

Η Μαρία Φαραντούρη πάντα παρούσα στο μουσικό γίγνεσθαι, δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται και να τολμά. Έτσι στο Β’ μέρος αυτής της βραδιάς, θα μας συστήσει και θα τραγουδήσει μαζί τους το μουσικό σχήμα CAROUSEL. Το μουσικό και φωνητικό αυτό σύνολο θα συμπράξει μαζί της σε ένα ρεπερτόριο με άξονα τη Βόρεια Μεσόγειο και τους λαούς της, λαϊκά τραγούδια της Πορτογαλίας,  σεφαραδίτικα της Ισπανίας, Ιταλικές καντσονέτες και ταραντέλες.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου
ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
“LES EXOTIQUES”

Η Νένα Βενετσάνου ερμηνεύει στο Α’ μέρος ποιήματα που μελοποίησε των Michel Deguy, Alberto Savinio, Giorgos Sarantaris, Paul Eluard τονίζοντας σ’ αυτούς τους εξωτικούς επισκέπτες την ιδιαίτερη σχέση τους με τον Μεσογειακό χώρο και μεταμορφώνοντας την ποίηση τους σ ‘ ένα ανήσυχο τραγούδι.

Στο Β’ μέρος μας ταξιδεύει στα γαλλικά τραγούδια των Θεοδωράκη, Σπανού,  Κυπουργού, Παπαθανασίου αλλά και των Μουστακί , Αζναβούρ Φερρά, Μπορίς Βιαν, γνωστών καλλιτεχνών που αν και οι ίδιοι είχαν μία διαφορετική καταγωγή, τα τραγούδια τους πλούτισαν και καθόρισαν το γαλλικό τραγούδι.Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου
IDRA KAΥNE - LIA HIDE - ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
“ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΣΜΟΚΙΝ”

Oι τρεις τραγουδοποιοί γνωρίστηκαν το 2013 και ανακάλυψαν πως τα τραγούδια τους περιπλανιόνται στο ίδιο δάσος της ποπ μουσικής.
Έτσι σκέφτηκαν να υφάνουν μία ιστορία και να την τραγουδήσουν μαζί και τότε βρήκαν ότι έχουν ένα μεγάλο κοινό μυστικό, αγαπούν τους ίδιους άντρες. Φόρεσαν λοιπόν σμόκιν, σκαρπίνια και ημίψηλο και είπαν να «πειράξουν» τα τραγούδια των Leonard Cohen, Sting, Michel Jonasz, Elvis Presley, Marvin Gaye, Nat King Cole, Jeff Buckley, Tom Waits, Elvis Costello, David Bowie αλλά και των Faith No More, Faithless, Radiohead, Tears for Fears, Smiths.

Tους συνοδεύει μια μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών, ενώ η Μαρίκα και η Lia θα μοιραστούν το πιάνο και το Rhodes.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γκάτσος Που Αγάπησα, για ακόμη μία βραδιά στον
30.12.2016 10:55
Με δύο sold out συναυλίες και μια παράταση υποδέχονται τη νέα χρονιά ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, με τη μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος Που Αγάπησα».
Ο Διονύσης Σαββόπουλος για μία τελευταία παράσταση στον
21.12.2016 11:35
Το "Φορτηγό" που παρουσιάστηκε για 4 βραδιές στον Παρνασσό, και πήρε παράταση για δύο ακόμη, ολοκληρώνεται με μία τελευταία παράσταση την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016. Ακριβώς στη μέση των Χριστουγέννων.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος με
07.12.2016 10:59
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, μετά το sold out των προηγούμενων παραστάσεων, θα εμφανιστεί για άλλες δυο βραδιές στον Παρνασσό, την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και 17 Δεκεμβρίου. Θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του ΦΟΡΤΗΓΟΥ, θα δούμε πώς ο γνωστός και διακεκριμένος πλέον Σαββόπουλος του 2016 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, μετά από πενήντα χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου.
Ο Γκάτσος Που Αγάπησα, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον
05.12.2016 10:17
Τρεις ξεχωριστές συναυλίες θα δώσει ο Μανώλης Μητσιάς, με τη συντροφιά της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, στην αίθουσα του ιστορικού Φ.Σ. «Παρνασσού», στις 23 και 30 Δεκεμβρίου 2016 και 6 και 14 Ιανουαρίου 2017.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος για 4 βραδιές στον
10.11.2016 10:23
Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού πια βινυλίου Φορτηγό και ο Διονύσης Σαββόπουλος αυτόν τον Δεκέμβρη, κάνει έναν σταθμό στο κέντρο της Αθήνας, στην αίθουσα του αρχαιότερου Φιλολογικού Συλλόγου της πόλης, την αίθουσα του “Παρνασσού”.