Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Hometown travelers: έκθεση φωτογραφίας στο Mezzanine Urban Project

Hometown travelers: έκθεση φωτογραφίας στο Mezzanine Urban Project

Η έκθεση Hometown travelers καταδεικνύει τη διάθεση καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, να αντιλαμβάνονται τις εκφάνσεις της μεγαλούπολης με καθημερινή, τελετουργική επιμονή, καταγράφοντας φωτογραφικά τις δημόσιες και τις ‘γκρίζες ζώνες’ της.


Η επιλογή εικόνων από τους οδοιπόρους, τους ‘περιπλανώμενους’ καταγραφείς με την τάση ‘point and shoot’ έγινε μια  δημιουργική, διαδραστική διαδικασία σε εξέλιξη. Στόχευε αρχικά στο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη φαινομενικά τάξη πραγμάτων, αλλά στην πορεία της οργάνωσης κατέδειξε αποκαλυπτικά μια νέα εφαρμογή της φωτογραφικής καταγραφής της πόλης και της οπτικής διέγερσης μέσα σε αυτήν.


Αποκτώντας συμβολικά και σκωπτικά την ιδιότητα των παρατηρητών της πρωτεύουσας, οι παρατηρητές ενσωματώνουν νέες τεχνικές παρουσίασης του αστικού, διαβρωμένου και κατακερματισμένου, οπτικά και νοηματικά, τόπου.
Οι τεχνικές στόχευσης και οπτικής καταγραφής της πόλης με τις νέες τεχνολογίες της φωτογραφικής και κινηματογραφικής πράξης ορίζουν νέους ζωτικούς χώρους, ιδιωτικούς και δημόσιους, προσδίδοντας ανανεωμένο  νόημα  τόσο στην εικόνα όσο και στη φωτογραφική πράξη καθεαυτή.


Ίχνη ζωής , στοιχεία και αντικείμενα, η ύλη από την οποία κατασκευάζεται η πόλη και η αισθητική των μεταβαλλόμενων χώρων συνευρέσεων απομονώνονται ως οντότητες και ορίζονται ως προσωπικά ενσταντανέ, ως συλλογές μνήμης.


Η αποσωματοποίηση της όρασης και η αποκοπή της από τον παρατηρητή παίρνουν μια  τεράστια απόσταση από τον οπτικό ρεαλισμό και από την ίδια τη φωτογραφική αλήθεια. Η ανάγκη για υπέρ-πληθωρική παραγωγή των μορφών του «τώρα» φαίνεται να ζητά τη δύναμη της αφαίρεσης και της ενδοσκόπησης, ώστε να γίνουν οι χώροι και οι άνθρωποι της πόλης, που διατρέχουμε κάθε μέρα, αυτοτελή τοπία που απεικονίζουν την κοινωνική αστική πράξη.  


Επαναπροσδιορίζεται η σχέση φωτογραφίας – αντικειμένου και σχεδιάζονται τα φωτεινά και τα τυφλά σημεία του οπτικού «γίγνεσθαι»  της καθημερινής ζωής της Αθήνας.


Όπως διατείνεται ο Panu Lehtovuori, καθηγητής θεωρίας αστικού σχεδιασμού,  ο «δημόσιος αστικός χώρος είναι κατανοητός ως μια σύγκρουση σε μερική αναστολή η οποία διαρκώς εκτυλίσσεται μέσα στο χρόνο ως μια παιγνιώδης παραγωγή του χώρου».


Οι καλλιτέχνες του project Hometown Travelers συλλαμβάνουν την εικόνα της πόλης ως σύγκρουση διαβίωσης και παράγουν χώρο μέσω της νέας τεχνολογικής, «φαντασιακής» εικόνας, μέσω της νέας αφήγησης που γεννιέται εμβόλιμα μέσα στην ήδη κορεσμένη ταυτότητα της μεγαλούπολης.


Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :
Κατερίνα Αντωνάκη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Jim Kall, Κυριάκος Καρσεράς, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Πλάτων Λούβαρης, Ιωάννα Μύρκα, Αγγελική Σβορώνου, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου


Επιμέλεια έκθεσης:
Mezzanine Urban Project – Μαργαρίτα Καταγά & Πολυζώης Κοτσανάδας


H έκθεση Ηοmetown Travelers οργανώνεται χάρη στην ευγενική υποστήριξη και την παραχώρηση του χώρου από το εστιατόριο Πρυτανείο και τον κ. Νίκο Ηλιόπουλο. 

Σχετικές ειδήσεις
Pillow – Swallow – Hollow - Yellow: ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στο ArtWall Project Space
27.12.2016 16:33
Μια καλλιτεχνική παρέα 5 αποφοίτων του Slade School of Fine Art του Λονδίνου, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ArtWall Project Space, από τις 21 Δεκεμβρίου, 2016 μέχρι 5 Ιανουαρίου, 2017.
Urban Abstracts / Zone 5: ομαδική έκθεση στο ArtWall
07.11.2016 15:44
To ArtWall φιλοξενεί την έκθεση Urban Abstracts, την οποία διοργανώνει το Zone 5, από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου 2016, και η οποία συνοδεύεται από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Project W: Έκθεση φωτογραφίας της Gm Touliatou στην Art 10 Gallery
06.06.2016 11:52
Η ART 10 GALLERY σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Gm Touliatou με τίτλο “Project W“, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, και ώρα 20:00-22:30.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.