Μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα με το Lutoslawski Quartet Wroclaw, σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής ΑΘηνών. Συμπράττουν μέλη του ελληνικού συνόλου Idee Fix.

Αριστουργήματα του 20ου αιώνα και σύγχρονη κλασική μουσική του 21ου  συνυπάρχουν σε ένα πρόγραμμα, που υπογράφει το νεαρό πολωνικό κουαρτέτο Λουτοσλάβσκι και υποστηρίζουν μέλη του ελληνικού συνόλου Idée Fix, δύο σύνολα νέων μουσικών αφοσιωμένων στην ανάδειξη των μοντερνιστικών και των σημερινών συνθέσεων και στη συμφιλίωσή τους με το κοινό.

H μοναδική αυτή συναυλία που ανήκει στη Σειρά Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχει προγραμματισθεί για την  Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Μια βραδιά που καλύπτει μια μεγάλη χρονική και γεωγραφική γκάμα συνθέσεων και μας θυμίζει ότι η περιπέτεια της μουσικής συνεχίζεται και διευρύνεται. Τα δύο σύνολα μας μυούν σε καθιερωμένους συνθέτες του 20ου αιώνα :Βιτόλντ Λουτοσλάβσκι, (Πολωνία), Άλφρεντ Σνίτκε (Ρωσία) και Άστορ Πιατσόλα (Αργεντινή), αλλά και σε σύγχρονους: Τοσίο Χοσοκάουα (Ιαπωνία), Λιντουίνο Πιτομπέιρα (Βραζιλία) και Μάρσιν Μάρκοβιτς (Πολωνός, μέλος του κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι).

Το Κουαρτέτο Λουτοσλάβσκι, ένα ανοιχτό και δημιουργικό σύνολο, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελείται από τους κορυφαίους της Φιλαρμονικής του Βρότσλαβ: Μάρσιν Μάρκοβιτς (2ο βιολί), Αρτούρ Ροζμίσλοβιτς (βιόλα), Μάσιεζ Μλοντάβσκι (τσέλο) ενώ από τον 2009 το πρώτο βιολί του κουαρτέτου είναι ο διακεκριμένος βιολιστής Γιακούμπ Γιάκοβιτς. Τα μέλη του Idée Fixe που μετέχουν στη συναυλία είναι η Ερατώ Αλακιοζίδου (πιάνο), Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο), Κωνσταντίνος Ράπτης (μπαγιάν/μπαντονεόν), Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο), Βασίλης Κίτσος (μουσικολογική ανάλυση).

Παρά τη νεαρή του ηλικία, το Κουαρτέτο Λουτοσλάβσκι έχει ήδη δώσει συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ, έχει συμπράξει με παλιότερα και καθιερωμένα κουαρτέτα, με διάσημους σολίστες, αλλά και με θρύλους της τζαζ όπως ο Κένι Γουίλερ και ο Τζον Τέιλορ. Ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ, ο Γιούρι Κέιν, έγραψε μια μοναδική σύνθεση για το κουαρτέτο, όταν αυτό εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Jazztopad. Το κουαρτέτο έχει ερμηνεύσει εξαιρετικά το Κοντσέρτο για Κουαρτέτο Εγχόρδων και Ορχήστρα, του Μαρτινού, με τη Φιλαρμονική του Βρότσλαβ, μια εμφάνιση που κέρδισε τους κριτικούς.

Το πρώτο τους CD,  με  όλα τα έργα δωματίου του Βιτόλντ Λουτοσλάβσκι, το ηχογράφησαν το 2009 με την εταιρία CD Accord  και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Fryderyk, που είναι το πολωνικό Grammy. Το 2010 ηχογράφησαν κουαρτέτα του Ζιμανόφσκι, Σοστακόβιτς και Μάρκοβιτς, σε ένα άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Η σύγχρονη μουσική δωματίου και αυτή του 20ου αιώνα, είναι στο κέντρο της δραστηριότητας του  Κουαρτέτου Λουτοσλάβσκι και η αποστολή των μουσικών του είναι η διάδοση των πολωνικών αριστουργημάτων, όπως αυτά του Λουτοσλάβσκι, του Μπάσεβιτς και του Ζιμανόφσκι. Το σύνολο ερμηνεύει ακόμα έργα που συνθέτει ένα από τα μέλη του, ο Μάρσιν Μάρκοβιτς, αλλά και κορυφαία έργα της Κλασικής και της Ρομαντικής περιόδου καθώς και της τζαζ.

Είναι μια ομάδα που κινείται σε όλη τη μουσική επικράτεια, ανοιχτή σε ποικίλες μουσικές εμπνεύσεις και με ρεπερτόριο εκλεκτικιστικό.

Παρόμοια είναι και η  αποστολή του ελληνικού συνόλου Idée Fixe: η διάδοση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας και κυρίως των έργων του 20ου και του 21ου αιώνα και ταυτόχρονα η αναζήτηση απαντήσεων για την ταυτότητα του ρεπερτορίου αυτού, τις επιρροές του, τις αποκλίσεις και το αποτύπωμα συνθέσεων που είναι ακόμα ανοιχτές και εν εξελίξει.

Το σύνολο εμφανίζεται σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και χώρους τεχνών, σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει αναπτύξει σχέσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς και συνεργάζεται μαζί τους για να αναπτύξει ουσιαστικές δράσεις στο χώρο της μουσικής δημιουργίας.

Οι Idée Fixe έχουν επίσης καθιερώσει κύκλους θεματικών συναυλιών: επετειακά Πορτρέτα Ελλήνων Συνθετών (Γιάννης Παπαϊωάννου, Θόδωρος Αντωνίου, Δημήτρης Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Νίκος Αστρινίδης), Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας (σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) Έργα Εβραίων Συνθετών Απαγορευμένα από το Γ΄Ράιχ (σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης), Μουσική και Θρησκεία κ.α.

Το σύνολο έχει παράλληλα και σημαντική εκπαιδευτική δράση. Δίνει συναυλίες για παιδιά και νέους, διοργανώνει σεμινάρια μουσικής, υποστηρίζει το Τμήμα Σύνθεσης του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης. Από το 2004 είναι Ensemble in  Residence του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και από τον περασμένο Σεπτέμβριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη του συνόλου ξεχωριστά, αλλά και συνολικά συνεργάζονται με καταξιωμένους συνθέτες, οι οποίοι έχουν γράψει και αφιερώσει στους Idée Fixe πολλά έργα που έχουν παρουσιαστεί σε πρώτες εκτελέσεις.