Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Άνω •

Άνω •
H γκαλερί fizz εγκαινιάζει στις 11 Σεπτεμβρίου την ομαδική έκθεση νέων καλλιτεχνών απόφοιτων της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τίτλο Άνω•. Η έκθεση συνοψίζει δέκα διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις, των οποίων βασικό στοιχείο αποτελεί η έννοια του πειραματισμού. Επιτοίχιες  κατασκευές με υφάσματα, μικτές τεχνικές σε επίπεδες επιφάνειες, ζωγραφική και video art χαρακτηρίζουν την πολυμορφία αυτής της έκθεσης, αφήνοντας μια αίσθηση εναλλακτικής και φρέσκιας προσέγγισης  των μορφών και των τρόπων έκφρασης.

Η θεματική του ανθρώπινου σώματος καθορίζει το έργο της Κατερίνας Ζαφειροπούλου, η οποία συμμετέχει στην έκθεση, το οποίο προσεγγίζει σε διαφορετικές ηλικίες και σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο. Η μεγεθυμένη λεπτομέρεια ενός μέρους του σώματος, προβάλλεται ως μία επεξεργασμένη αφαιρετική επιφάνεια.

Η Βίκη Κορακάκη προτείνει ένα έργο αρκετά περίπλοκο, με διαφορετικά επίπεδα ερμηνείας, χειρονομίας και τεχνικής. Ξεπερνώντας το στάδιο της αναμονής, προβάλλει συμπλέγματα δύο εικόνων σε αντιδιαστολή κατάσταση ζωής και θανάτου όπως αναφέρει η ίδια.

Το έργο της Έλσας Κοτσώνη είναι ανθρωποκεντρικό. Η ανθρώπινη φιγούρα μέσω της διαδικασίας της επαλληλίας εμφανίζεται αφαιρετικά σχεδόν σχεδιαστικά σ’ ένα κενό ζωγραφικό χώρο. Αυτή η προσθετική χειρονομία δημιουργεί την αίσθηση της κίνησης, άρα και της μεταβλητότητας της εικόνας.

Η «υλιστική» ζωγραφική της Δέσποινας Κωνσταντίνου αναζητά μια ρομαντική πραγματικότητα όπου η ανθρώπινη ύπαρξη σχεδόν υπονοείται. Πρόκειται για μια ζωγραφική που βασίζεται στην χρήση και πολλαπλή επεξεργασία διαφορετικών υλικών (κολάζ, εφημερίδες, σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία).
Το έργο της Δήμητρας Ντζάνη επικεντρώνεται στις παιδικές δράσεις, κινήσεις και πτώσεις. Επεξεργάζεται με «διάφανη» και «τρυφερή» χειρονομία το ζωγραφικό της πεδίο, με ενισχυμένη πολυχρωμία.

Η Κασσιανή Παππά αντικαθιστά την ζωγραφική πράξη (ζωγραφική επάνω σε τυπωμένα υφάσματα) μ’ ένα χρηστικό μέσο, το ύφασμα.

Το video-animation της Δέσποινας Σχοινά με τον τίτλο Επτά θανάσιμα αμαρτήματα διατυπώνει με χιουμοριστική και ταυτόχρονα κριτική προσέγγιση, την σχέση του ατόμου με την καθημερινή του πραγματικότητα.

Τέλος, η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αστικού τοπίου οδηγεί την Δήμητρα Τζιομάκα μέσω της αποστασιοποίησης στην δημιουργία ενός έργου λιτού και ποιητικού, βασισμένου στη διαμάχη του σκότους και του φωτός.
Σχετικές ειδήσεις
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες: έκθεση με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β. & Μ Θεοχαράκη
28.09.2016 16:34
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες».
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.