Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Πέτρα Τερζή: Το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου είναι μια «γέφυρα» πολιτισμού

Πέτρα Τερζή: Το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου είναι μια «γέφυρα» πολιτισμού

Στις 7 Δεκεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του το 4ο Διθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας-Πελοποννήσου: Γέφυρες, υποδεχόμενο πλήθος Ελλήνων και ξένων ταλαντούχων δημιουργών και ανθρώπων της 7ης τέχνης. Μέχρι και την Κυριακή 15 του μηνός το σινεφίλ κοινό του Φεστιβάλ θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει ταινίες διαφόρων κατηγοριών και μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Εμείς μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, κα. Πέτρα Τερζή, η οποία μας έδωσε το ακριβές στίγμα του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κόρινθο. Πάμε, λοιπόν, να μπούμε στον ρυθμό του νέου πολιτιστικού θεσμού.

 

Συνέντευξη: Ελένη Τσόκα

 

Culturenow.gr: Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας - Πελοποννήσου, που με τα χρόνια φαίνεται να καθιερώνει την θεσμική του υπόσταση. Ποιά είναι η δυναμική που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ σήμερα, ύστερα από 4 χρόνια;

 

Πέτρα Τερζή: Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας - Πελοποννήσου, που έχει κατορθώσει να εδραιωθεί στη συνείδηση των φίλων του ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Κόρινθο όσο και την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή, επιτυγχάνει να συνδυάσει τις «κλασσικές» κινηματογραφικές δυνάμεις και αξίες, με πρωτοποριακά ρεύματα και προτάσεις που δείχνουν το μέλλον στην κινηματογραφική πρακτική και θεωρία. Αυτός ο συγκερασμός διαφορετικών δυναμικών που αναπτύσσονται σε κοινό άξονα, πρόκειται να αποτυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, στην οποία θα πραγματοποιηθεί και η απονομή του «Χρυσού Πήγασου» του μεγάλου βραβείου του Φεστιβάλ, αλλά και των υπολοίπων τιμητικών διακρίσεων. Ο Πήγασος, θεωρούνταν το άλογο των Μουσών που ίππευαν οι ποιητές για να πετάνε ψηλά στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Γι’ αυτό το λόγο το βραβείο «Χρυσός Πήγασος» απονέμεται σε ταινία που διακρίνεται από τη VIP διεθνή κριτική επιτροπή μέσα από μια  επίσημη επιλογή ταινιών μεγάλου μήκους και υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που φεύγοντας από εδώ θα «ταξιδέψουν» και θα προβληθούν σε άλλα φεστιβάλ, προβάλλοντας την Κόρινθο και την Πελοπόννησο και μετά το πέρας του Φεστιβάλ.

 

Cul.N: Απο την ίδρυση του το 2008 το Φεστιβάλ διατηρεί ξεχωριστή θεματική κατηγορία ταινιών με τίτλο «Γέφυρες».  Ποιό είναι το νόημα που αποδίδει στο Φεστιβάλ η καινοτομία αυτή;

Π.Τ: Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί στη κατηγορία Παγκόσμιος Κινηματογράφος “Γέφυρες” στοχεύουν στην ανάδειξη της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανερχόμενης δυναμικής νέων σκηνοθετών καθώς και της δημιουργίας ενός ιδιαίτερου χώρου για την ανταλλαγή καινοτόμων προτάσεων. Φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε ένα δεμένο, άρτιο καλλιτεχνικά πρόγραμμα προς τέρψη των επισκεπτών του Φεστιβάλ.  Απώτερος στόχος μας είναι να εδραιωθεί στη συνείδηση τόσο του κοινού όσο και των εμπλεκομένων στην κινηματογραφική βιομηχανία ανθρώπων αυτή μας η προσπάθεια «γεφύρωσης» ιδεών. Επίσης ο τίτλος «Γέφυρες» αναφέρεται στην σύνδεση και συνεργασία με άλλα διεθνή φεστιβάλ όπου γίνεται ανταλλαγή προγράμματος, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου .

 

Cul.N: Τί θα προσφέρει φέτος το φεστιβάλ στο σινεφίλ κοινό του;

 

Π.Τ: Με πολύ μεράκι και όρεξη η δημιουργική ομάδα του φεστιβάλ υπόσχεται για άλλη μια φορά να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Το πρόγραμμα είναι όπως κάθε χρόνο πολυποίκιλο. Ένα μπουκέτο από 70 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους από 20 χώρες σε διάφορες κατηγορίες, όπως κινούμενα σχέδια, μουσικής & χορού, τεκμηρίωσης και πειραματικές, συμμετέχουν φέτος στο φεστιβάλ. Οι ελληνικές ταινίες κυριαρχούν σε αριθμό στην τελική επιλογή και καταλαμβάνουν το ήμισυ περίπου του προγράμματος. Τον φεστιβαλικό χαρακτήρα σηματοδοτούν η ταινία έναρξης “'Ολα χάθηκαν /All is Lost” (2013) του J.C. Chandor, βραβευμένο από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης με Α' Ανδρικό ρόλο για τον  Ρόμπερτ Ρέντφονρτ, ιδρυτή του Σαντάνς, το πιο σημαντικό φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου,  και η ταινία λήξης “Μια στάση πριν το τέλος / Fruitvale station” (2013) του πρωτοεμφανιζόμενου Ράιαν Κούγκλερ που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Sundance,  τη διάκριση «Ένα κάποιο Βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών και του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Gotham Awards 2013.

 

Cul.N: Η μετατροπή της Κορίνθου σε πολιτιστικό κέντρο συνάντησης ελλήνων και ξένων δημιουργών τι αποτελέσματα παράγει για την χώρα και τον πολιτισμό;

Π.Τ: Η Κόρινθος είναι μια πόλη που από την αρχαιότητα έχει αποτελέσει κομβικό σημείο στη διαδικασία διαμόρφωσης και εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών και πολιτισμών κατ’ επέκταση. Είναι μια πόλη που συμβολίζει με φυσικό τρόπο αυτή την «ενοποίηση» κυρίως μέσω του Ισθμού της Κορίνθου. Λόγω αυτής της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και μέσω της τέχνης του κινηματογράφου και του φεστιβάλ που διοργανώνουμε ελπίζουμε να δοθεί το έναυσμα και σε άλλου τύπου «Γέφυρες» που θα φέρουν κοντά ανθρώπους, ιδέες και απόψεις.

Επιπλέον με την εδραίωση του φεστιβάλ  «Γέφυρες» στη Κόρινθο αναβαθμίζεται το επίπεδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κορινθία και τονώνεται ο εμπορικός κόσμος, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των  επισκεπτών  που παρακολουθεί τις προβολές και τις παράλληλες δραστηριότητες.

 

Cul.N: Πώς νιώθετε για την διεθνή αποδοχή και επιτυχία που εισπράττει το φεστιβάλ, και πώς θα θέλατε να το δείτε σε πέντε χρόνια από τώρα;

Π.Τ:Η διεθνής απήχηση του φεστιβάλ μας δίνει ηθική ικανοποίηση ότι δημιουργούμε κάτι καλό κι αποδεκτό παγκοσμίως, και φυσικά μας γεμίζει κουράγιο να συνεχίσουμε. Για το μέλλον, αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε να προβάλουμε τις ταινίες σε  περισσότερες αίθουσες, να λαμβάνουν χώρα περισσότερες εκπαιδευτικές παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και να προκύπτει όλο και μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα, με συμμετοχή διανομέων και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και από το εξωτερικό που θα ψάχνουν τα «διαμαντάκια» τους στο πρόγραμμα ταινιών του φεστιβάλ μας.

 

Το 4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κορινθίας - Πελοποννήσου: Γέφυρες, πραγματοποιείται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2013. Περισσότερες Πληροφορίες

Σχετικές ειδήσεις
Σωτήρης Τσαφούλιας: Κάνω σινεμά για να μοιραστώ με τον κόσμο ένα παραμύθι
09.01.2017 14:20
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας τα τελευταία χρόνια ζει το μεγάλο του κινηματογραφικό όνειρο. Μόλις το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Κοινός παρονομαστής» και δύο χρόνια αργότερα, η νέα του δημιουργία «Έτερος εγώ», απέσπασε δύο βραβεία στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: το Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας-Μιχάλης Κακογιάννης και το Βραβείο Νεότητας.
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Εικαστικό Φεστιβάλ Orange Water: Το όραμα που έγινε πράξη!
02.08.2016 15:49
Ο Αποστόλης Ζολωτάκης και η Κέλλυ Αθανασιάδου είναι δυο εικαστικοί που χτίζουν γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ήταν στην έκθεση τους στα Χανιά το 2014 όταν ο τότε Ολλανδός Πρέσβης Jan Versteeg που τους επισκέφθηκε για να τελέσει τα επίσημα εγκαίνια, έδωσε την ιδέα για την επίσημη δράση ενός Ελληνο-Ολλανδικού εικαστικού φεστιβάλ. Την επόμενη χρονιά το “Orange Water” ήταν ήδη έτοιμο και ένωσε 10 χώρους σε Αθήνα, Πάρο και Κρήτη- παρουσιάζοντας 47 καλλιτέχνες σε 10 ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στους πάνω από 50.000 επισκέπτες του!
Μενέλαος Πρόκος: Ο αυθορμητισμός του καθενός έχει ανείπωτες δυνατότητες!
06.06.2016 15:38
Το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, είναι γεγονός! Για 5 ημέρες από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου ετοιμαστείτε για μία έκρηξη θεατρικού αυτοσχεδιασμού από τους καλύτερους του είδους!
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.