Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μετάβαση: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών

Μετάβαση: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών

Την έκθεση με τίτλο "Μετάβαση", φιλοξενεί από τις  5 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 22 Ιανουαρίου 2014, η Πινακοθήκη του  δήμου Αθηναίων.

 

Στην έκθεση -που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τους  PROVO PRINCIPLES σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης Γιάννη Μπόλη- πραγματεύεται η  έννοια της «μετάβασης»  ως  σύμβολο της φυγής, της εξόδου, της εκούσιας ή ακούσιας μετατόπισης, της εναντίωσης, της υπέρβασης. Οι επιμελητές της έκθεσης  μέ έργα τα οποία είναι ταυτόχρονα γλώσσα, πράξη, ιδίωμα και διάλογος προτείνουν μια παρεμβατική συλλογικότητα σε μια εποχή ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών.

 

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται με πρόσφατα έργα τους ή με καινούργιες προτάσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, τα οποία συνδιαλέγονται με επίκεντρο την έννοια της μετάβασης αναδεικνύοντας διάφορες εκφάνσεις και εκδοχές της.Οι PROVO PRINCIPLES είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα εικαστικών (Ανδρέας Βούσουρας, Δημήτρης Μεράντζας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιώργος Τσεριώνης, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά) που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και έχει έδρα την Αθήνα. Πρωταρχικός της στόχος είναι η παραγωγή και προώθηση ενός διαλόγου μεταξύ τέχνης, ιστορίας της τέχνης, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Η ομάδα δραστηριοποιείται σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, παράγοντας έργα τέχνης ή προσκαλώντας καλλιτέχνες, ομάδες και θεωρητικούς για την πραγματοποίηση site specific projects, τα οποία επιθυμούν να λειτουργήσουν ως «νησίδες σκέψης και προβληματισμού».

Η πρώτη έκθεση της ομάδας παρουσιάστηκε (15 Δεκεμβρίου 2011 - 8 Ιανουαρίου 2012) στο TAF (The Art Foundation) με τίτλο LOL, ενώ η δεύτερη έκθεση με τίτλο POSTSCRAPS πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο CAMP (Contemporary Art Meeting Point). Επίσης, η ομάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη συνάντηση Hosted in Athens (Θέατρο Εμπρός 2012, επιμέλεια Daily Lazy), στο συνέδριο Systems (2012, CAMP) και στην Art Athina (2013).

 

Προσκεκλημένοι από την ομάδα καλλιτέχνες:  Άγγελος Αντωνόπουλος,  Αννίτα  Αργυροηλιοπούλου, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα, Χριστόφορος Δουλγέρης, Στέφανος Επιτρόπου, Στέφανος Καμάρης,Πάνος Ματθαίου, Ξενοφών Μπήτσικας, Αντώνης  Παπαδόπουλος, Έφη Φουρίκη,  Έφη Χαλυβοπούλου,  Διονύσης Χριστοφιλογιάννης,  Θοδωρής Χρυσικός,   James  Lane.Σχετικές ειδήσεις
22.12.2016 12:55
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει την έκθεση "προσφορά - Ι", στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης κορυφαίων εικαστικών δημιουργών, τα οποία έγιναν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).
Marsyas Machine: έκθεση του Tim D’ Agostino στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα
13.04.2016 12:40
Στο πλαίσιο των συνεργασιών με σύγχρονους εικαστικούς από όλο τον κόσμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει τον Απρίλιο την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Tim D’ Agostino, που ζει και δημιουργεί στη Νέα Υόρκη, με τίτλο Marsyas Machine.