Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση με έργα της Μπέτυς Φωτίου και της Melanie Hill στη γκαλερί Vamiali’s

Έκθεση με έργα της Μπέτυς Φωτίου και της Melanie Hill στη γκαλερί Vamiali’s

Η γκαλερί Vamiali’s παρουσιάζει από 14 Δεκεμβρίου έως και 22 Φεβρουαρίου ζωγραφικά έργα της Μπέτυς Φωτίου και νέα έργα της Melanie Hill.
 

Με γενικό τίτλο “Nightly”, τα μικρής κλίμακας πορτραίτα και τοπία της Μπέτυ Φωτίου είναι αέρινα και αιθέρια, σχεδόν απόκοσμα, σαν ένα απροσδιόριστο ίχνος επάνω στον καμβά. Σε μια διαρκή αναζήτηση αφαίρεσης της γραφής και του χρώματος, αποτυπώνει και αποδίδει μόνο το ελάχιστο. Τα πορτραίτα της Φωτίου είναι φανταστικά, τα πρόσωπα που απεικονίζουν δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, είναι ένας συνδυασμός φαντασίας, μνήμης, οικείων προσώπων και γνωστών προσωπικοτήτων από την ιστορία. Στο κάθε έργο της, συνυπάρχει μια κρυφή λεπτομέρεια, μια κρυφή πτυχή ώστε τα έργα της να ισορροπούν μεταξύ μιας αποφασιστικής χειρονομίας και μιας επανάληψης από πολλαπλά επίπεδα εκτέλεσης. Η ζωγραφική της είναι συνειρμική και χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις και απροσδόκητες αναφορές. Υπονοούμενα και λεπτές χειρονομίες συνυπάρχουν με αναπαραστάσεις, κάνοντας ίση χρήση των διαφορετικών επιρροών από τη σύγχρονη τέχνη. Τα αποσπάσματα των τοπίων της είναι “αιθέρια” και “άυλα” ενώ η απεικόνιση του πορτραίτου είναι συχνά ή “υπό κατασκευή” ή ήδη σε πτώση. Στον οπτικό κόσμο της Φωτίου το νόημα δεν έχει τόση σημασία, τα έργα της είναι ένας περίπατος μέσα στη νύχτα που αφήνει όλες τις δυνατότητες προαιρετικά ανοικτές, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι θαμπό και σχεδόν διάφανο.


Η Μπέτυ Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.


Η Melanie Hill στα έργα της, από την σειρά με τίτλο "Thin threads", συλλέγει χαρτιά από διαφορετικές πηγές (περιοδικά, σημειωματάρια, κόμικς) και κεντάει αφηρημένα και απροσδόκητα σχήματα και μοτίβα, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Τα κεντημένα χαρτιά έχουν αναφορές στο εφήμερο και στη διάρκεια, στην τελετουργία, στον αποκρυφισμό και στην επανάληψη . Στα έργα με τίτλο “Occupy time”, χρησιμοποιεί τα στοιχεία του παιχνιδιού ντόμινο για να περιγράψει τους τρόπους με τον οποίους κατανέμουμε τον ελεύθερο χρόνο, επιλέγουμε την κάθε “ευχάριστη” δραστηριότητα και ψυχαγωγία αλλά και τον πιθανό καταναγκασμό που εμπεριέχει η φράση “ο ελεύθερος χρόνος είναι ένας παράγοντας δημιουργίας”. Στο ισόγειο της γκαλερί τοποθετεί, στη μέση του χώρου, ένα δέμα από υφάσματα που παραπέμπει σε σκηνή κατασκήνωσης, ένα εφήμερο γλυπτό, άνισο ανθρωπομετρικά σε μέγεθος. Στα έργα της Hill αντικατοπτρίζεται η ανάγκη για τη μετατόπιση του νοήματος κάθε παραδοσιακά “γυναικείας” δραστηριότητας σαν μια χρονική παύση μεταξύ ασχολίας και εργασίας.


Η Melanie Hill γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον της Νέα Ζηλανδίας, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Από το 2003 έως το 2010 υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Group Mel-air. Έργα τους έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στη γκαλερί Vamiali’s, στο Ίδρυμα Δέστε, στην ICA (Λονδίνο), στην έκθεση Open Space (Κολωνία) και ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Στον 1ο όροφο, στα πλαίσια του Happy Break #8, παράλληλα γεγονότα στη γκαλερί Vamiali’s, παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα γνωστών δημιουργών και φιλοξενείται μέρος της έκθεσης It’s all, oh so souvenir to me που επιμελείται το Occhi Concept Store. Μια ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών, συμμετέχουν με αντικείμενα που επαναπροσδιορίζουν το σχεδιασμό και τις έννοιες γύρω από τα ελληνικά σουβενίρ και προβάλλουν τις τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό ντιζάιν.


H γκαλερί Vamiali’s συμμετέχει στο πολιτιστικό διήμερο Gallery weekend που διοργανώνει ο ΠΣΑΤ σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα της Art-Athina και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Gallery Weekend Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.
Ωράριο: Σάββατο11:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Μικρά ζωγραφικά έργα, έκθεση στην γκαλερί Εικαστικό Κύκλο Sianti
02.12.2016 14:28
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti, εγκαινιάζοντας το νέο του χώρο, σας προσκαλεί στην καθιερωμένη, ετήσια έκθεσή του «Μικρά ζωγραφικά έργα», αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα χρονιά και υποδεχόμενος τη νέα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.
Έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στη γκαλερί Belgravia στο Λονδίνο
13.09.2016 13:28
Τέσσερις Ελληνίδες ζωγράφοι θα εκθέσουν έργα τους, κυρίως παραστατικά, στην BELGRAVIA GALLERY στο Λονδίνο από 3 έως 31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου από τις 6:00 – 9:00 μ.μ.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.