Ένα Υπερρεαλιστικό σεμινάριο κίνησης και φαντασίας με στόχο τη δημιουργία μιας παράστασης, εμπνευσμένο από το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, «Ο Μέγας Ανατολικός».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εικαστικούς, performers, και όσους ενδιαφέρονται για την site-specific performance.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στην παράσταση «Ο Μέγας Ανατολικός».

Φανταστείτε ένα χώρο που συμβολίζει τον Έρωτα: την αρχή της δημιουργίας. Φανταστείτε τον Έρωτα συμβολοποιημένο όχι με άνθη ιδεατά και μαλακά μάγουλα, αλλά με σίδερα, κολώνες, μπετόν και τα αντικείμενα της καθημερινότητας. Πως θα μπορούσαμε να εκφράσουμε αυτήν την φαντασία σε κίνηση πραγματική σε χώρο υπαρκτό, ανθρώπινα χτισμένο, εδώ και τώρα? Πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε αν οι εγκαταστάσεις του Βυρσοδεψείου έπαιρναν μια ποιητική, προσωπική και μυθική οντότητα για τον καθένα από τους συμμετέχοντες? Πως θα μπορούσαμε να μετουσιώσουμε, μέσω της κίνησης μας, το ντουβάρι σε φύση, την πόλη σε πλοίο, την χώρα σε Ωκεανό, το κοινωνικό περιβάλλον σε γενεσιουργό θαλπωρική μήτρα?

Στον Εμπειρίκο το αίτημα του υπερρεαλισμού για καθολική ελευθερία, για απαλλαγή του ανθρώπου από τις συμβάσεις σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο συντελείται ποιητικά. Στο εργαστήρι μας θα συντελεστεί και σωματικά και χωροταξικά.

Οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση από την χορογράφο Βίλμα Ανδριώτη η οποία θα εμψυχώσει (μέσω και της ποίησης του Εμπειρίκου) την αυτοαναφορά των ποιητικών κινητικών μοτίβων, λέξεων και πραγμάτων που θα προκύψουν και που θα αποκτούν ερωτική σήμανση, τόσο για το ατομικό «ποίημα», όσο και στα ποιήματα του εργαστηρίου συνολικά, τα οποία και θα παρουσιαστούν σε μια τελική παράσταση στο τέλος του εγχειρήματος. Ο Σαολίν, Shi Miaojie θα μας καθοδηγήσει στην εκμάθηση κινήσεων της πολεμικής τέχνης kung-fu. Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ως το πρώτο βήμα προς την δημιουργία ενός συλλογικού δρώμενου που θα βασίζεται στο κορυφαίο έργο του Εμπειρίκου, Ο Μέγας Ανατολικός. Όπως ο οραματιστής και προφήτης Εμπειρίκος, έτσι και οι συντελεστές του εργαστηρίου, η χορογράφος Βίλμα Ανδριώτη και η δραματουργός Χριστίνα Κωστούλα, αναζητούν μια νέα πνευματική, ηθική και πολιτική πίστη: «ότι τα υλικά και οι προϋποθέσεις για το καλό έχουν δοθεί στον άνθρωπο, πού αν δεν το εκμεταλλεύεται είναι από δικό του λάθος, από την ανικανότητά του να υπερνικήσει τις μακραίωνες προλήψεις και τα χωρίς λόγο κατατυραννισμένα στο σκότος της ψυχής του συμπλέγματα» (Χριστίνα Αργυροπούλου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας). Τόσο το εργαστήρι όσο και το τελικό δρώμενο θα ναυπηγηθούν με την ίδια πίστη και τα ίδια ανθρώπινα υλικά.

Σας προσκαλούμε ως καλλιτέχνες της ζωής σας, να έρθετε να μαστορέψουμε συλλογικά ένα άλλο ‘σύστημα’, ένα χώρο με δομή το ασυνείδητο, την ελεύθερη δημιουργία και τον έρωτα της ζωής. Τα εργαλεία του παραδείσου είναι τα σώματα μας και τα τούβλα γύρω μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Βιλελμίνη Βίλμα Ανδριώτη σπούδασε Κοινωνιολογία και Χορό στο Deree College. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη θεατρική σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου, και κατόπιν ακολούθησε μια σειρά σεμιναρίων στη χορολογία, τον αυτοσχεδιασμό, την αρχαία τραγωδία και την ποίηση. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με αντικείμενο την έρευνα στην χορογραφία και στο θέατρο, ΜRes Choreography and Performance at Roehampton University of London.

Η Χριστίνα Κωστούλα είναι Λέκτορας σε Κριτική Θεωρία, Ιστορία και Κοινωνιολογία των παραστατικών τεχνών σε τμήματα θεάτρου και χορού (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) απο το 2006 εώς το 2013: Goldsmiths College, Middlesex University, University of Surrey and Roehampton University.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν βιογραφικό σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vilma.andrioti@gmail.com

Προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 20 Δεκεμβρίου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 210 3453203.