Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Kollektiva: Η μουσική και η τέχνη πρέπει να εμπνέουν τη διάθεση για σύγκρουση με κάθε είδους αδικία

Kollektiva: Η μουσική και η τέχνη πρέπει να εμπνέουν τη διάθεση για σύγκρουση με κάθε είδους αδικία

Οι Kollektiva θα βρεθούν στη σκηνή του Kookoo για μία συναυλία στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει επίσημα η δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους.


Με αφορμή τη συναυλία αλλά και το νέο πολλά υποσχόμενο δίσκο οι Kollektiva μιλούν στο Culturenow.gr, για τη δημιουργία των τραγουδιών και τα πιο σημαντικά βήματα στη μουσική τους πορεία μέχρι τώρα.


Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου


CultureNow: Αφορμή της συνέντευξης αυτής είναι η συναυλία που θα δώσετε στις 13 Δεκεμβρίου, στο Kookoo, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτό... Η συναυλία αυτή γίνεται λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει η δεύτερη δισκογραφική δουλειά σας, με τίτλο «Η μπαλάντα της φυλακής». Πείτε μας δύο λόγια για το νέο σας δίσκο.

Kollektiva: Η νέα μας δισκογραφική δουλειά με τίτλο η «Η μπαλάντα της φυλακής» είναι ένα concept album εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Oscar Wilde που έγραψε όσο ήταν κλεισμένος στη φυλακή του Ρέντινγκ. Με άξονα το σκηνικό της φυλακής που πολύ παραστατικά περιγράφεται στο ποίημα του Wilde, στήσαμε μια πρωτότυπη ιστορία που εξελίσσεται κατά τη διάρκεια του δίσκου με κινηματογραφικό- θεατρικό τρόπο. Κάθε τραγούδι ακολουθεί την πλοκή και αποτυπώνει τη διάθεση του κάθε σημείου της ιστορίας. Τα μεγάλα κλασικά concept albums όπως το The Wall των Pink Floyd ή το Operation Mindcrime των Queensryche αποτελούν κοινό τόπο στις μουσικές και γενικότερα αισθητικές μας επιρροές . Εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους θεματικά album αποτελούν πιο ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις και «κουμπώνουν» καλύτερα με περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε, αποφασίσαμε ότι είχε έρθει η ώρα να δουλέψουμε το concept album που καιρό τώρα τριγύριζε στο μυαλό και τις προθέσεις μας. Το album θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει το πρώτο single μέσα από αυτό, το τραγούδι με τίτλο «Δυο Μαθήματα».  


C. N.: Ο κοινωνικός προβληματισμός είναι πάντα έντονος στη μουσική και στο στίχο σας και αυτό είναι ολοφάνερο σε κάθε δουλειά σας. Μάλιστα πρόσφατα είχατε κυκλοφορήσει και την αντιφασιστική συλλογή τραγουδιών «Μια απάντηση», με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Πόσο σημαντικό είναι σήμερα η μουσική να δίνει ερεθίσματα για αγώνα; Μπορεί να αφυπνίσει ακόμα τις "φυλακισμένες συνειδήσεις μας" ή έχουν γίνει πολύ άσχημα τα πράγματα;

Κ.: Μα ακριβώς επειδή «έχουν γίνει πολύ άσχημα τα πράγματα» η μουσική και η τέχνη γενικότερα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, πρέπει να εμπνέουν τη διάθεση για σύγκρουση με κάθε είδους αδικία, μοιρολατρία και φόβο. Τα ερεθίσματα για αγώνα τα παρέχει η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα, οι ταξικές ανισότητες που καθιστούν ένα μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας ταυτόχρονα απάνθρωπο και παράλογο αλλά ταυτόχρονα και ξεπερασμένο. Η ιδέα της αλλαγής του, μπαίνει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη. Οι «φυλακισμένες συνειδήσεις μας» ΜΠΟΡΟΥΝ να αφυπνιστούν. Εν κατακλείδι η μουσική δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να εμπνεύσει αυτούς που θα τον αλλάξουν, συμπεριλαμβανομένων και των μουσικών.   


C. N.: Τι ανταπόκριση παίρνετε εσείς από το κοινό και ποιες ηλικίες είναι αυτές που πιστεύετε ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο το νόημα των στίχων σας, όταν μιλάτε για την κοινωνία, την αδικία, το φασισμό, με τόσο δυναμικό τρόπο;

Κ.: Η ανταπόκριση που παίρνουμε από τον κόσμο για το σύνολο της δραστηριότητάς μας είναι ιδιαίτερα θετική και σε πολλές των περιπτώσεων συγκινητική. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας τροφοδοτεί με τη δύναμη να συνεχίσουμε σε έναν χώρο που κάθε άλλο παρά φιλικός μπορεί να χαρακτηριστεί. Ακριβώς γι αυτό το λόγο επιδιώκουμε τη σταθερή, στενή, άμεση επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο που μας ακούει και μας στηρίζει. Θεωρούμε ότι η εποχή μας δε σηκώνει μισόλογα. Είναι τόσο βάρβαρη η επίθεση που δεχόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, που δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί, σχολιαστεί ή ακόμα και να αναχαιτιστεί με έναν αντίστοιχα «δυναμικό τρόπο». Δηλαδή τίποτα διαφορετικό από την αντίληψη της πραγματικότητας ως έχει. Η ηλικιακή σύνθεση του κοινού των συναυλιών μας είναι ιδιαίτερα πλουραλιστική με κέντρο βάρους ασφαλώς τους νέους ανθρώπους.


C. N.: Εκτός από το έργο σας ως KollektivA, ατομικά συμμετέχετε ενεργά και σε άλλες μορφές κοινωνικού αγώνα; Οι καλλιτέχνες αρκεί να περιορίζονται στο κοινωνικό έργο που μπορούν να προσφέρουν μέσα από τη μουσική τους;

Κ.: Είναι αυτό το «συμπεριλαμβανομένων και των μουσικών» που ανέφερα παραπάνω. Θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν κάτι ξεκομμένο από την κοινωνία. Είναι άλλο πράγμα να αποστασιοποιούμαι ορισμένες στιγμές για να παρέχω την δυνατότητα της ψύχραιμης διεισδυτικότητας στο έργο μου και άλλο το να κάνω την παραμορφωμένη (εσκεμμένα ή μη) αισθητική μου καταγραφή από τον δοκιμαστικό σωλήνα που έχω τοποθετήσει τον εαυτό μου, πολλές φορές με το αζημίωτο... Οι καλλιτέχνες ούτως ή άλλως, ως εργαζόμενοι κι αυτοί, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που πέρα από την γενικότερη τους «κοινωνική ευαισθησία» θέτουν και ένα πλούσιο πεδίο κοινωνικής δράσης και διεκδικήσεων γι αυτούς, που αλληλεπιδρά με τη δημιουργικότητά τους. Το καλλιτεχνικό τους έργο έχει μόνο να κερδίσει από αυτή την αλληλεπίδραση. Εμείς και ατομικά συμμετέχουμε στις κινηματικές διαδικασίες και είμαστε ενεργά μέλη του κλαδικού μας σωματείου.


C. N.: Ως συγκρότημα KollektivA πότε δημιουργηθήκατε και κατά πόσο υιοθετείτε την έννοια της κολλεκτίβας στον τρόπο της ζωής σας και της δουλειάς σας;

Κ.: Η KollektivA αποτελεί την εξέλιξη του συγκροτήματος Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό. Μετά την αλλαγή κάποιων μελών και κατόπιν προτροπής του αξέχαστου Μάνου Ξυδούς υιοθετήσαμε το όνομα «KollektivA» κάπου στα μέσα του 2009. Ο Μάνος επιμελήθηκε και την παραγωγή του πρώτου μας δίσκου ως KollektivA. Ο τρόπος που δουλεύουμε έχει σίγουρα κολλεκτιβίστικα χαρακτηριστικά και αυτό σε πολλές περιπτώσεις μας παρέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα που δημιουργεί η συλλογική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον τρόπο ζωής μας, πάντα σε μια πεισματική αντιπαράθεση με την κυρίαρχη κουλτούρα του ατομισμού.  


C. N.: Στη μουσική βιομηχανία τα πράγματα πόσο εύκολα μπορούν να κυλήσουν συλλογικά;

Κ.: Από τη δική μας την πλευρά τόσο μεταξύ μας, όσο και ανάμεσα σε εμάς και την ομάδα των στενών μας συνεργατών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να λειτουργούμε συλλογικά. Καλή οργάνωση, συζήτηση, σωστός καταμερισμός, σχεδιασμός και εμπιστοσύνη είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν μια αρμονική και αποδοτική συνεργασία. Για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους της μουσικής βιομηχανίας ή αν θες αυτούς της απέναντι όχθης, θα χρειασθεί να απευθυνθεί στους ίδιους το ερώτημα και αν και δεν είμαι σίγουρος ότι μας ενδιαφέρει η απάντηση, ίσως μπορούμε να την προδικάσουμε…   


C. N.: Στο Kookoo φυσικά θα περιμένουμε να πάρουμε μία γεύση από τον επερχόμενο δίσκο. Τι άλλο θα περιλαμβάνει το track list της βραδιάς;
 
Κ.: Η συναυλία μας στο Kookoo είναι μια πολύ σημαντική συναυλία για εμάς γι’ αυτό και θέλουμε όλοι μας οι φίλοι να είναι εκεί. Εγκαινιάζει το συναυλιακό concept που θα παρουσιάζουμε αυτή τη σεζόν με τίτλο «Songs of freedom». Λίγο πριν κυκλοφορήσουμε το καινούριο μας δίσκο, που προφανώς θα αποτελεί τη μουσική μας πρόταση σε δικές μας συνθέσεις, αποφασίσαμε να ενορχηστρώσουμε από το μηδέν κλασικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών που εκτιμάμε, με τη δική μας ηχητική ταυτότητα. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των τραγουδιών είναι ότι αφορούν στο δίπολο φυλακή-απελευθέρωση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τραγούδια που έχουν ένα γενικότερο απελευθερωτικό ή και εξεγερτικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια παρουσιάζουμε τη δική μας ηχητική αντίληψη για το πολιτικό τραγούδι σήμερα. Μαζί μ’ αυτά θα ακουστούν φυσικά και κάποια δικά μας τραγούδια που εντάσσονται στο concept αυτό και οπωσδήποτε κάποια από τον επερχόμενο δίσκο μας.    


C. N.: Έχετε προγραμματίσει επόμενες συναυλίες στην Αθήνα ή στην επαρχία; Πού μπορούμε να μαθαίνουμε νέα σας;

Κ.: Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες πέρα από τις δισκογραφικές δουλειές και τις συναυλίες μας. Μουσική για θέατρο, τηλεόραση , ενορχηστρώσεις, συμμετοχές σε projects κλπ. Πρόσφατα πχ γράψαμε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Φώντας» και ενορχηστρώσαμε τη μουσικο-θεατρική παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες». Τα νέα μας είναι πάντα πολλά και γενικά δεν ησυχάζουμε ποτέ.

Ήδη κλείνονται κάποιες συναυλίες και μαζί με κάποιες ακόμα δραστηριότητές μας θα είναι ανακοινώσιμες τις επόμενες μέρες.

Στους παρακάτω δικτυακούς τόπους μπορεί να μας βρίσκει οποιοσδήποτε και να επικοινωνεί μαζί μας:
επίσημο site: www.kollektiva.net
επίσημη σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/KollektivA.gr
επίσημο κανάλι στο youtube: http://www.youtube.com/user/TheFemdBand


Οι Kollektiva θα εμφανιστούν στο Kookoo στις 13 Δεκεμβρίου 2013. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.