Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ, στο Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ, στο Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Το Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού παρουσιάζει την παράσταση , Σκιές και Φως: Αναμνήσεις από τον Αλμπέρ Καμύ, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ.


Κατά την επίσκεψή του το 1955 στην Αθήνα ο Αλμπέρ Καμύ σε ηλικία 42 ετών και ήδη αναγνωρισμένος διεθνώς, φιλοξενείται στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού. Ανάμεσα στον Γάλλο φιλόσοφο και τη Λητώ Κατακουζηνού γεννιέται μια βαθιά φιλία που θα διαρκέσει ως τον πρόωρο θάνατο του Καμύ, το 1960.


Μέσα στο ιστορικό φιλολογικό σαλόνι του σπιτιού της Λητώς Κατακουζηνού, στον χώρο όπου οι δύο ήρωες γνωρίστηκαν και συνυπήρξαν, ζωντανεύει η ατμόσφαιρα και το πνεύμα από τα βιβλία του Καμύ, από το “Καλοκαίρι” ως τον “Επαναστατημένο Άνθρωπο” και τέλος τον “Ξένο”.


Μέσα από τις συζητήσεις των δύο φίλων, στην Αθήνα και το Παρίσι, αποτυπώνεται ανάγλυφη η κρίση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις που χάρισαν στον Καμύ το Νόμπελ Λογοτεχνίας -και που παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.  


Το θεατρικό δρώμενο είναι βασισμένο στο αφήγημα της Λητώς Κατακουζηνού “Συντροφιά με τον Αλμπέρ Καμύ”.


Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Σταύρος Στάγκος-Μαρία Αθήνη
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Κείμενο: Μαρία Αθήνη

Παίζουν:
Αλμπέρ Καμύ: Χάρης Μαυρουδής
Λητώ Κατακουζηνού: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
Αφηγήτρια-τραγούδι: Μάτα Καστρησίου
Αφηγητής: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Κιθάρα: Μανόλης Λιανής

Φωτισμός: Προκόπης Δάφνος
Σκηνικά: Ασπα Καριώτογλου
Ενδυματολόγος: Ρένα Κοντογιώργου
Video Art: Μαρία Λάφη- Σταύρος Στάγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ψαρρού

Σχετικές ειδήσεις
Ο «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
23.12.2016 16:25
Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon.
Βιοτεχνία Υαλικών, του Μένη Κουμανταρέα στο Θέατρο της Α.Σ.Κ.Τ
19.12.2016 13:23
Η θεατρική ομάδα «Νεάπολις», παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο και ειδικά διασκευασμένο, το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα, «Βιοτεχνία Υαλικών» σε σκηνοθεσία Άγγελου Χατζά, στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Η Παρεξήγηση του Καμύ στο Θέατρο Radar για δεύτερο χρόνο
07.11.2016 12:31
Η Παρεξήγηση του Αλμπέρ Καμύ, ανεβαίνει στο Θέατρο Radar για δεύτερο χρόνο, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.
«Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα» στο Τσάι στη Σαχάρα
14.09.2016 12:31
Η παράσταση «Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα», σε κείμενο Άγγελου Ανδρεόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, επανέρχεται στο θέατρο «Τσάι στη Σαχάρα», από την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι Δίκαιοι, του Αλμπέρ Καμύ στο θέατρο Εμπρός
05.05.2016 13:48
Η θεατρική ομάδα Μιμίδια παρουσιάζει το έργο του Albert Camus «Οι Δίκαιοι» στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.