Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο συνταγματάρχης και το παιδί-βασιλιάς

Ο συνταγματάρχης και το παιδί-βασιλιάς
Οι εκδόσεις Ψυχογιός μας φέρνουν νέες κυκλοφορίες για τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα στις οποίες και το βιβλίο του Ζιλμπέρ Σινουέ για την Αίγυπτο.

Ο Συνταγματάρχης και το Παιδί-Βασιλιάς είναι ένα βιβλίο για τις αντιθέσεις της Αιγύπτου του χθες και του σήμερα.

Από το χθες της μοναρχίας, στο σήμερα της δημοκρατίας, μιας καρικατούρας δημοκρατίας, με φτωχές φιμωμένες φωνές.

Χθες, οι μανάδες, πριν απ\' αυτές οι γιαγιάδες, κυκλοφορούσαν στη λεωφόρο Κασρ-ελ-Νιλ, τα Ηλύσια Πεδία του Καΐρου, με τα μπράτσα γυμνά, ντυμένες με την τελευταία λέξη της παριζιάνικης μόδας, παρφουμαρισμένες, με ακάλυπτο πρόσωπο.

Κι όμως ήταν περήφανες μουσουλμάνες. Άξιες θυγατέρες του Προφήτη. Σήμερα όμως τι συνέβη; Γιατί οι κόρες τους κυκλοφορούν καλυμμένες; Γιατί βασανίζονται από απαγορεύσεις, επιβεβλημένες σιωπές, με το κορμί εξουθενωμένο από τον σκοταδισμό;

Ο συνταγματάρχης και το παιδί-βασιλιάς στέρησαν από την Αίγυπτο την πολυπολιτισμικότητά της. Για το καλύτερο, άραγε, ή για το χειρότερο;

Το βιβλίο πρόκειται για μια μεγάλη τοιχογραφία της σύγχρονης Αιγύπτου, από την ανάρρηση στο θρόνο του βασιλιά Φαρούκ έως την πυρκαγιά του Καΐρου, από την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ έως τον πόλεμο των Έξι Ημερών.

Πέρα από τη συνάντηση των πεπρωμένων του Νάσερ, του πρίγκιπα του λαού, και του Φαρούκ, του αιώνιου παιδιού-βασιλιά, ο Ζιλμπέρ Σινουέ μας περιγράφει με υπέροχο τρόπο τη γένεση της αδιέξοδης μπαρουταποθήκης της Μέσης Ανατολής.

Σχετικές ειδήσεις
Εκδόσεις Κριτική: Προσεχείς Κυκλοφορίες 2017
03.01.2017 11:31
Οι εκδόσεις Κριτική ανακοινώνουν τις προσεχείς κυκλοφορίες για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2017:
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
05.08.2016 12:13
Το βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, που θα περιλαμβάνει και τα δύο μέρη της παράστασης, θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη - Marcus Rediker
23.03.2016 13:13
Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ναυτικοί, πειρατές και ο κόσμος της θάλασσας, 1700-1750 του Marcus Rediker σε μετάφραση του Κώστα Αντύπα.
Μισός βασιλιάς - Joe Abercrombie
17.03.2016 12:03
Από τις εκδόσεις μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Joe Abercrombie, Τα χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας. Μισός βασιλιάς σε εετάφραση του Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου -  Ζήσης Α. Βαπορίδη
09.03.2016 10:12
Το βιβλίο, Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου. Και άλλοι μύθοι της περιοχής του Ζήση Α. Βαπορίδη κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.