Βίαια και εκτεταμένα κυκλώματα εκβιασμών και τοκογλυφίας, συμβόλαια θανάτου, εκφοβιστικοί εμπρησμοί, μαύρα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, εγκληματικές συμμορίες ανηλίκων, πολιτική τρομοκρατία με καταστρατήγηση της αναλογικότητας μέσων και σκοπού, συστηματική άσκηση αστυνομικής βίας -ιδίως εις βάρος μελών ευάλωτων ομάδων – χρήση σοβαρής ρατσιστικής βίας με παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά, καταπάτηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όλο και μεγαλύτερη διάθεση αυτοδικίας στην κοινωνική καθημερινότητα είναι μερικοί από τους λόγους που το έργο “Dan ‘n Ben” είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο στις μέρες μας.

Η ιστορία του Dan ‘n Ben εμπνεύστηκε από τις γκρίζες ζώνες που κρύβει κάθε κοινωνία της αφθονίας. Για μια κοινωνία που κρατά τους αδύναμους στο περιθώριο, μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια ανάδειξης. Για τη δυσκολία των σύγχρονων ανθρώπων να επικοινωνήσουν. Για τους μηχανισμούς της εξουσίας και τη βία στην οποία καταφεύγουν οι άνθρωποι, όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν πια τον έλεγχο της ζωής τους. Για το δικό μας σήμερα, όπου η δυστυχία δεν χωράει πια στο περιθώριο, γιατί έχει γιγαντωθεί κι έχει καταλάβει το κέντρο της σκηνής. Πρόκειται για μια ιστορία προκλητική και ταυτόχρονα κλασική, απλή και μαζί σύνθετη. Μια ιστορία που δεν φοβάται τα συναισθήματα και αρνείται τις εύκολες ηθικές τοποθετήσεις. Γιατί είναι αινιγματική. Γιατί δεν είναι αισιόδοξη ούτε απαισιόδοξη, όπως ακριβώς η καθημερινότητά μας.

Αυτή την ιστορία πρέπει να τη δεις και να τη ζήσεις. Να νιώσεις τη μουσική της. Να ακούσεις σωστά τη γλώσσα της και να μη σου ξεφύγουν οι λέξεις, γιατί γίνονται επικίνδυνες. Τα δύο αδέλφια, οι χαρακτήρες της ιστορίας, είναι υπαρκτά μέχρι θανάτου. Ο καθένας έχει τη μοίρα του, γι’ αυτό και είναι τραγικοί. Ζουν το σήμερα. Ζουν το αλλοπρόσαλλο παρόν μιας πόλης που κάτω από την οικονομική της ανάπτυξη κρύβεται ένας μηχανισμός οργανωμένου εγκλήματος που εξαϋλώνει τα πάντα στο διάβα του. Τα δύο αδέλφια δεν μπορούν να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα, γι ‘αυτό και ονειρεύονται. Κλεισμένος στη φυλακή του ο καθένας δεν κλαίει τη μοίρα του. Παλεύει. Σπάει σίδερα. Παρανομεί. Γίνεται δολοφόνος κι αν χρειαστεί πεθαίνει.

Αν σκληρή γλώσσα θεωρείται η καθημερινή γλώσσα ανθρώπων που μεγαλώνουν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον βίας και αναπτύσσουν τους κώδικες επικοινωνίας του υποκόσμου, τότε οφείλουμε να προετοιμάσουμε το κοινό για το τι πρόκειται να δει. Όμως, πόσο εξευγενισμένη θα μπορούσε να είναι μια γλώσσα δύο χαρακτήρων που έχουν μεγαλώσει στον δρόμο; Σαν το νερό που σιγοβράζει, αρχίζει να κοχλάζει και στο τέλος ξεχειλίζει, ο Dan και ο Ben επιδίδονται σε έναν αγώνα επιβίωσης με ανελέητους όρους.

Info: Ο Γιώργος Αδαμαντιάδης είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης «Dan ‘n Ben» που θα παρουσιάζεται από τις 6/12 και κάθε Παρασκευή στ χώρο Τin Pan Alley. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ