Μετά την μεγάλη επιτυχία του “1ου Διημέρου Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού στη Μουσική” τον Απρίλιο, που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό μουσικών και ακροατών, ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης διοργανώνει το “2ο Τριήμερο Σύγχρονου Αυτοσχεδιασμού στη Μουσική” στις 6, 7, και 8 Δεκεμβρίου 2013, στην Αίθουσα Δοκιμών Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης».

Το σεμινάριο, το εργαστήρι και τον προγραμματισμό των συναυλιών αναλαμβάνει ο Ιταλός Gianni Lenoci, πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής του τμήματος τζαζ και σύγχρονης μουσικής του Ωδείου “Nino Rota” στην Monopoli της Απουλίας. Σ’ αυτές τις τρεις μέρες ο Giani Lenoci θα παρουσιάσει τις ιδέες του με τον τίτλο “Ερμηνεία/αυτοσχεδιασμός/σύνθεση”. Το σεμινάριο και το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που έχουν ήδη ασχοληθεί με το σύγχρονο αυτοσχεδιασμό (ιδίως τον μη-ιδιωματικό), αλλά μπορούν να παρακολουθήσουν ως ακροατές και άλλοι μουσικοί, καθώς και ενδιαφερόμενοι από όλες τις τέχνες.

Στόχος του σεμιναρίου και του εργαστηρίου είναι να εξερευνηθούν οι εσωτερικές σχέσεις ανάμεσα στην ερμηνεία, τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε συνθέσεις και μουσικές ιδέες βασισμένες κυρίως σε γραφικά σχεδιαγράμματα. Το εργαστήρι αυτό ενθαρρύνει την προσωπική δημιουργικότητα, διευρύνει τον τρόπο που ακούμε τους ήχους, καθώς και τον τρόπο που ακούμε ο ένας τον άλλο. Ερευνά ακόμη τη σχέση ήχου και σιωπής, τη σχέση ακουστικών και ηλεκτρονικών οργάνων, καθώς και τις επαφές της μουσικής με άλλες καλλιτεχνικές μορφές. Φυσικά, θα συζητηθούν και πολλά αλλά θέματα τα οποία θα προκύψουν… επί τόπου. Επίσης θα ακουστούν παραδείγματα από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.

• H είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη! Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση

• Όσοι μουσικοί επιθυμούν να λάβουν μέρος στις συναυλίες πρέπει να στείλουν αίτηση (ονοματεπώνυμο & όργανο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση smykoth@gmail.com με την ένδειξη «για τη συμμετοχή στο εργαστήρι αυτοσχεδιασμού», έως την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013
Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού, ώρες 10:30 – 13:00 & 17:00 – 19:00
Συναυλία, έναρξη ώρα 21:00
Gianni Lenoci, σόλο πιάνο
(Α’ Μέρος)
Federico Monpou: Musica Callada (book 1)
Sylvano Bussotti: Novelletta (1969)
George Ivanovich Gurdjieff: Sacred Dances
(Β’ Μέρος)
Αυτοσχεδιασμoί


Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013
Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού , ώρες 10:30 – 13:00 & 17:00 – 19:00
Συναυλία – ImproSession, έναρξη ώρα 21:00
Gianni Lenoci και καλεσμένοι
(αυτοσχεδιαζόμενη μουσική δωματίου)


Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013
Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού , ώρες 10:30 – 13:00
Συναυλία, έναρξη ώρα 21:00
Gianni Lenoci & Workshop Orchestra
Έργα Gianni Lenoci, Steve Lacy και το “Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα”
του John Cage

Gianni Lenoci

Γεννήθηκε στη Monopoli το 1963. Σπούδασε τον αυτοσχεδιασμό με τους πιανίστες Mal Waldron και Paul Bley. Αριστούχος απόφοιτος στο πιάνο του ωδείου “S. Cecilia” της Ρώμης. Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος ηλεκτρονικής μουσικής του ωδείου “N. Piccinni” του Bari. Στο ίδιο ωδείο έκανε μεταπτυχιακό στο πιάνο με θέμα τα έργα για πιάνο του Morton Feldman. Επίσης, σπούδασε σύνθεση σύγχρονης μουσικής με τον Giacomo Manzoni στην “Accademia Musicale” της Pescara.

To 1993, o Lenoci ήταν φιναλίστ στο διαγωνισμό “European Jazz Competition” της Γερμανίας και το 1996 του απενεμήθη το βραβείο “Achantes Fondation” στο Παρίσι. Το 2003 η ηλεκτρονική του σύνθεση “ Notturno Frattale” κέρδισε το διεθνές βραβείο Societa Italiana Informatica Musicale.

Από το 1979 εμφανίζεται ως σολίστ με σχήματα τζαζ και πειραματικής μουσικής. Συνεργάζεται με γνωστά ονόματα της σύγχρονης τζαζ και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, όπως: Steve Lacy, Joelle Leandre, Enrico Rava, Han Bennink, Antonello Salis, Markus Stockhausen, Evan Parker, Carlos Zingaro κ.ά. Συμμετέχει σε παραστάσεις με ομάδες σύγχρονου χορού, με ποιητές και καλλιτέχνες πολυμέσων.

Από το 1990 διδάσκει στο “Ωδείο Nino Rota” στη Monopoli. Ως επισκέπτης-καθηγητής έχει διδάξει στο Βουκουρέστι, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, στη Γερμανία, στη Μαδρίτη και αλλού. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει αρκετές δεκάδες δίσκους και CD.